El teu blog de Linux en català

El Partit Pirata arriba a Catalunya

Fa pocs dies vam conèixer la magnífica notícia sobre la intenció del Partit Pirata d’anar a les eleccions catalanes, cosa que sembla que serà una realitat. Des de GNULinux.cat hem d’aplaudir aquest fet ja que el Partit Pirata és un dels pocs partits, per no dir l’únic, que es compromet d’una forma clara i que té una política clara respecte als nostres drets davant de les noves tecnologies.

La meua opinió (no cal que siga l’opinió de tots els companys de GNULinux.cat)

Molts de nosaltres tenim clar que la privacitat és un dels aspectes més importants que es troben sota l’amenaça de les noves polítiques referents a la xarxa que s’estan duent a terme i per les quals baixar una pel·lícula és més greu atracar una persona al carrer. L’ideari del Partit Pirata al respecte de tot això està ja ben establert.

Dit això, és clar que existeixen dubtes respecte a com actua el Partit Pirata davant d’altres qüestions de caire més general. Un punt important és el posicionament respecte a la llengua i cultura catalana. Molta gent es pensa que el Partit Pirata és «espanyolista» i això pot suposar un inconvenient important a l’hora de votar-los. Cal aclarir, però, que aquest Partit Pirata és d’àmbit català. Així ho diuen ells mateixos:

El Partit Pirata de Catalunya, de sigles PIRATA.CAT, neix com a un partit autònom implicant-se de ple en la xarxa de Pirate Parties International, unint forces pel mateix fi; però el Partit Pirata treballarà de forma més focalitzada a Catalunya i a tots els seus municipis, comprenent la idiosincràsia de la terra i comunicant-se i rebent la informació del poble català.

Sembla clar que aquest no serà un partit «espanyolista», tampoc no hi ha raó per pensar que siga «independentista», però com a mínim aclareixen la seua catalanitat. Cosa que ara per ara molts de nosaltres considerem un mínim per votar un partit.

I amb la resta de polítiques, què en pensen? El seu programa és obert i pot dependre de les persones que ho formen. Pense, però, que és evident que no serà un partit conservador i que, en realitat, no tenen necessitat ara mateix de redactar un programa més extens perquè simplement no aconseguiran una majoria absoluta (ni molt menys) al Parlament.

http://pirata.cat/media/img/logo_partit_pirata.png

També ens podem plantejar que això ho hagueren pogut proposar altres partits. Però no ho han fet. La neutralitat de la xarxa i el respecte als nostres drets no ha estat defensada activament per cap partit. Probablement el Partit Pirata és el resultat d’això.

Si no vos queda clar què és això de la privacitat i per què ens cal, vos recomane llegir uns articles que en René Mérou va escriure ja fa temps (el 2003!), però que són igualment interessants:

El més trencador: democràcia directa

En Giorgio Grappa ha fet un aclariment als comentaris que citaré ací mateix:

En la meva opinió personal (insisteixo: meva i personal), la nostra proposta més trencadora és la de la democràcia directa (explicació detallada a la nostra web, no vull soltar el rotllo aquí), que ens permet, entre altres coses, no haver de fer un ideari de 500 o 1.000 punts, com fan els partits del segle passat i que, després, no compleixen (és materialment impossible, fins i tot si hi hagués voluntat). El nostre compromís és donar veu i vot als nostres afiliats en tots els temes que no estiguin determinants ni per l’ideari ni pel programa. Ja hem comprovat que, com totes les novetats, no sempre és fàcil de comprendre i sovint és vist amb desconfiança: cap problema, ja ho anirem explicant, ja sabem que tots els canvis costen, al principi.

En definitiva…

El Partit Pirata naix per una raó concreta: ningú no s’ha preocupat d’un dels aspectes més fonamentals que ens està afectat en aquesta revolució tecnològica. I una de les eines per assegurar la nostra privacitat és el programari lliure, cosa que ells promouen de forma molt més clara que ningú altre.

Jo, per la meua banda, els votaré.

  • Dimas on 6 de setembre de 2010 at 08:17

  Reply

  Jo també m’ho estic plantejant, almenys aquest any, com a vot de càstig als partits generalistes. A veure què passa…

  • roc on 6 de setembre de 2010 at 10:03

  Reply

  Jo crec que ara mateix el país té coses més importants en les que pensar… quan siguem lliures potser podré votar-los.

  • Ferran on 6 de setembre de 2010 at 10:58

  Reply

  El Partit Pirata té un ideari i també tindrà un programa lligat a l’ideari. Tot serà votat pels afiliats en democràcia directa. De tal manera, si sorgís el tema de independència, seria votat per democràcia directa per les bases. Llavors jo opino que en aquest aspecte és el millor partit. Per què no només ens deixa ser lliures quan triar independència SI o NO, sinó que ens deixa ser lliures en TOTA LA RESTA DE DECISIONS.

  En el cas del Parlament es seguirà la següent metodología:
  El Partit Pirata de Catalunya es presentarà a les properes eleccions de Catalunya amb una idea clara, dur a terme una democràcia real. D’aquesta manera els diputats parlamentaris del Pirata.cat seguiran la següent metodología:
  Un diputat pirata votarà sempre a favor de la Declaració dels Drets Humans
  Un diputat votarà sempre a favor de l’ideari pirata, excepte quan entri en conflicte amb la primera llei.
  Un diputat votarà sempre en proporció a lo que hàgin votat les bases, excepte quan entri en conflicte amb la primera o segona llei.

  Al meu bloc he escrit un petit article:
  http://fotangunia.blogspot.com/2010/08/votare-al-partit-pirata-de-catalunya.html

  i al bloc del Partit Pirata resolen dubtes:
  http://pirata.cat/bloc/

  I per la xarxa podeu trobar-ne molts més sobre aquest tema

  • nasiot on 6 de setembre de 2010 at 11:29

  Reply

  Estaria molt be que es mullessin amb el tema de la independència i diguessin que en pensen

   • im_dario on 6 de setembre de 2010 at 12:01

   Reply

   Com apunta en Giorgio, la proposta de PIRATA.CAT de democràcia directe permet donar veu i vot als afiliats (actualment l’afiliació és gratuita), pel que el seu vot té molt més pes sempre i no pas cada quatre anys.

   És a dir, per a tot el que no està descrit a l’ideari o programa electoral, PIRATA.CAT està obert a votació.

 1. Reply

  Hola, Pau!

  Moltes gràcies per fer-te ressò de la notícia i per donar a conèixer la nostra web (on tothom s’hi podrà informar directament i detalladament). A PIRATA.CAT estem treballant de valent per concretar el més aviat possible les nostres propostes. Si m’ho permets, m’agradaria aclarir un parell de coses.

  És cert que som especialment conscients dels perills d’una societat “digitalitzada” sense transparència, i, en conseqüència, defensem l’ús del programari lliure, dels estàndards oberts i de la neutralitat de la xarxa. Tens raó, som els que més conscients en som (perdoneu la immodèstia: negar-ho seria falsa modèstia i hipocresia).

  Tanmateix, no és l’únic punt que ens preocupa. En la meva opinió personal (insisteixo: meva i personal), la nostra proposta més trencadora és la de la democràcia directa (explicació detallada a la nostra web, no vull soltar el rotllo aquí), que ens permet, entre altres coses, no haver de fer un ideari de 500 o 1.000 punts, com fan els partits del segle passat i que, després, no compleixen (és materialment impossible, fins i tot si hi hagués voluntat). El nostre compromís és donar veu i vot als nostres afiliats en tots els temes que no estiguin determinants ni per l’ideari ni pel programa. Ja hem comprovat que, com totes les novetats, no sempre és fàcil de comprendre i sovint és vist amb desconfiança: cap problema, ja ho anirem explicant, ja sabem que tots els canvis costen, al principi.

  Gràcies, Pau; espero que no ho consideris spam, tot aquest rotllo 🙂 .

   • Pau on 6 de setembre de 2010 at 11:43
   • Author

   Reply

   Gràcies Giorgio, ho he afegit a l’article!

   1. Reply

    Gràcies a tu, Pau!

  • Oriol Piera on 6 de setembre de 2010 at 11:36

  Reply

  La CUP també defensa la major part dels postulats del Partit Pirata. Tot i això, respecte el Partit Pirata, defense moltes altres coses que la gent no te perquè estar d’acord i només és presenten en alguns municipis, i només a les eleccions municipals.

  • Aljullu on 6 de setembre de 2010 at 11:53

  Reply

  Estic molt d’acord amb el que diu el Partit Pirata, però tenint en compte el dèficit fiscal de 22.000 milions d’euros anuals que té Catalunya amb Espanya, el maltracte a la llengua catalana i a les decisions democràtiques de Catalunya (vegi’s l’Estatut), la inhabilitació de les seleccions catalanes, el caos d’infraestructures, etc. jo tinc clar que votaré Solidaritat Catalana per la Independència.

  Un cop Catalunya sigui un país sobirà, ja em plantejaré opcions no independentistes.

  • Guillem on 6 de setembre de 2010 at 14:33

  Reply

  Trobo bona la iniciativa d’aquest partit però com ja s’ha remarcat, la democràcia directa no és la seva gran innovació, ja que la CUP fa anys que treballa per la democràcia directa i totes les decissions es prenen assambleariament (a més de que cada nucli és autònom) i els regidors tenen la veu que decideix la gent en cada assemblea, i solen donar el sou que cobren com a regidors a la CUP perquè l’assemblea decideixi com distribuir els diners.

  La novetat la vec en que el partit pirata fa del programari lliure el seu eix central. Encara que la CUP també el defensa (diria que han presentat mocions als ajuntaments respecte aquest tema: http://torroella.cup.cat/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=1), obviament, no ho fa tan explicicitament però qualsevol que s’integri a una CUP pot impulsar els mateixos punts respecte al programari lliure que fa el partit pirata, per això hi vec una redundància que no sé fins a quin punt és beneficiosa. En tot cas és bó que algú tregui aquest tema tan important a l’essena política i en faci bandera perquè arrastri els demés.

  Salut!

  • Raül on 6 de setembre de 2010 at 16:07

  Reply

  El rebuig del Partit Pirata a la propietat intel·lectual, com consta en el seu ideari, és una arma de doble tall. Si s’apliqués, invalidaria totes les llicències estil Creative Commons, que permeten a l’autor decidir quin ús es pot fer de la seva obra. D’aquesta manera, deixaria els ciutadans indefensos davant la possibilitat que qualsevol empresa fes un ús comercial de les seves obres, encara que hi estiguessin en contra. A més, la defensa que fa el Partit Pirata del “lliure intercanvi”, naturalment, no té res a veure amb el programari lliure, que ja ara es pot intercanviar amb total llibertat, sinó amb obres sotmeses a altres tipus de llicències. Per tant, no entenc aquesta mania de relacionar el Partit Pirata amb el programari lliure, un programari que pot existir justament gràcies a la legislació actual sobre la propietat intel·lectual i malgrat l’existència de partits que creuen que “pirata” és una paraula elogiosa.

   • Ferran on 6 de setembre de 2010 at 17:32

   Reply

   Raül, crec que et confons. (Tot i que en aquest tema vaig bastant peix, si m’equivoco jo corregiu-me!)

   L’objectiu del Partit Pirata és cercar una o vàries solucions que acontentin a tothom.

   “Buscar el diàleg entre els diversos col·lectius implicats i la ciutadania, per trobar solucions que resultin satisfactòries per a tothom.”

   I aquí parla de terminologia:
   Prescindir de terminologia subjecta a confusió com “propietat intel·lectual”, ja que pot avantposar interessos econòmics al gaudi de la cultura ciutadana, en comptes d’harmonitzar-los.

    • Raül on 6 de setembre de 2010 at 21:45

    Reply

    Ferran,

    En política, “Buscar el diàleg entre els diversos col·lectius implicats i la ciutadania, per trobar solucions que resultin satisfactòries per a tothom” no significa absolutament res. Això mateix ho pot dir qualsevol partit sobre qualsevol tema, sense prendre cap compromís.

    I pel que fa a la segona part del teu comentari, el problema és que el programa que tenen penjat és extraordinàriament vague. És tan vague que no proposa cap alternativa concreta a la llei de propietat intel·lectual. En conjunt, però, i començant el nom del partit, es respira un rebuig frontal a la propietat intel·lectual. I per això dic que el seu programa és incompatible amb llicències estil Creative Commons (que es basen necessàriament en la propietat intel·lectual).

    En tot cas, si aquí hi ha cap membre d’aquest partit, estaria bé que ens expliqués concretament quina és la seva proposta de llei de propietat intel·lectual (o de drets d’autor, si en volen dir així).

     • Ferran on 6 de setembre de 2010 at 22:54

     Reply

     L’ideari és simple per què volem donar a la gent la possibilitat de decidir i millorar.

     A partir d’una plataforma es podrà votar i esmenar tots els temes que ens afectin (molt important això d’esmenar) i la gent també podrà votar les esmenes, tipus: http://brainstorm.ubuntu.com/

     No et preocupis que aquí ningú parla de erradicar el Creative Commons 😛

     “Buscar el diàleg entre els diversos col·lectius implicats i la ciutadania, per trobar solucions que resultin satisfactòries per a tothom”
     I aquesta frase HAN FET que no vulgui dir res. Però amb els Pirates tornarà a tenir contingut ja que realment es podrà DIALOGAR mitjançant les eines abans esmentades. Una democràcia de debó.

     T’animo a que preguntis tots els teus dubtes a la llista de correu, al canal irc, al grup del facebook on sigui! Ho trobaràs tot a http://www.pirata.cat !

     Arrr!

     • DZPM on 7 de setembre de 2010 at 00:50

     Reply

     Hola,

     la (mal anomenada) “propietat intel·lectual” no existeix, no l’hem d’anomenar així, és una trampa: http://www.gnu.org/philosophy/not-ipr.html
     Hem de tractar els tres punts (dret de còpia, patents, copyright) per separat!

     Com que anomenes les llicències Creative Commons, entenc que et refereixes al dret de còpia, veritat? En tal cas, no hi ha cap proposta d’eliminar-ho, no trobaràs aquesta idea enlloc.

     La ideologia pirata diu que cal escurçar els terminis del dret de còpia. Ara mateix, la duració efectiva del copyright es infinita, ja que en la pràctica mai no caduca: sempre allarguen els terminis. Sincerament, creus que està bé que hi hagi un monopoli intel·lectual durant tant de temps?

     Jo crec que no. L’objectiu del dret de còpia no ha de ser concedir un monopoli i bloquejar la innovació, sino fomentar la creació de noves obres.
     Hi ha estudis (de prestigi i seriosos) que demostren que la durada del dret de còpia hauria de durar molt, molt menys: http://arstechnica.com/old/content/2007/07/research-optimal-copyright-term-is-14-years.ars

     Salut,

     David

      • Ruby on 8 de setembre de 2010 at 01:04

      Crec que hem de trobar un model per a la cultura i el coneixement que permeti una estructura econòmica rentable per aquelles persones o entitats que inverteixen temps i diners, però alhora s’ha de tenir prou flexibilitat com per poder fragmentar ells continguts i escampar-los per la web… (potser modificar el dret a cita)… cal crear un sistema que permeti enllaçar els fragments amb el producte original… les cites, les frases de pel·lícules, les idees o arguments fruit de la recerca,… tot ha de tenir un esperit més obert… per ser compartit…

      …en resposta al tema de la “propietat”, crec que sempre poden vendre els productes originals en format físic o vendre un accés multimèdia il·limitat a un producte concret, però l’accés obert als bits de la còpia digital no ha d’allargar-se tant en el temps… tots hem de aprendre a cedir part de nosaltres i del que produïm a la societat. Així ho han fet sempre els grans clàssics i d’aquesta obertura en vivim ara.

   • Pauet on 7 de setembre de 2010 at 00:58

   Reply

   Estic d’acord amb tu Raül, només cal recordar la polèmica entre Richard Stallman i el partit pirata. Ara bé també es veritat que s’han fet esforços i confio que a la llarga s’arribi a un acord.
   Jo personalment crec que el que ens cal és un model de propietat intel·lectual orientat a la protecció de la lliure circulació del coneixement i al accés universal de tothom a aquest coneixement. Cal capgirar el sistema legal de la propietat intel·lectual per tal de compleixi la seva “funció original” d’afavorir la creació cultural i l’accés al coneixement, i no pas la seva funció restrictiva actual al servei dels “monopolis del coneixement”.
   Dit amb un exemple, en un cas seria obligatori donar accés al codi font del programari, en l’altre podries copiar-ho tot gratis però res més, el monopoli del coneixement queda en realitat intacte, i el programari lliure queda desprotegit.
   La gent es deixa enlluernar fàcilment si l’hi diuen que podrà baixar el que vulgui gratis, però cal reflexionar, recordar que gratis no es lliure ni lliure es gratis.

    • Kenneth on 8 de setembre de 2010 at 12:02

    Reply

    Hola gent,

    En Richard Stallman és a la llista de Pirate Parties International. Amb l’únic Partit Pirata que ha tingut aquest debat, ha estat amb el Suec, que ja miren com arreglar-ho. En canvi, en Richard defensa obertament el model proposat per Pirate Party UK i Partido Pirata (es).

    Aquest model proposa una reducció dels terminis de protecció de les obres per a usos no comercials, així com reduir els comercials, El moviment Pirata és ple de membres de col.lectius de cultura, investigació i programari, creu-me, no ens volem llençar pedres sobre la taulada 😉

    En resum, degut a que compartim el model proposat de copyright del Partido Pirata espanyol, en Richard Stallman, per propietat translativa, també és d’acord amb el nostre programa 😉

  • Pirata Gironí on 6 de setembre de 2010 at 19:07

  Reply

  Em fa que aneu una mica tard per arribar a les eleccions, si realment voleu tenir representació, encara que sigui un diputat.

  A Girona os estic esperant per fer una trobada.

   • Kenneth on 8 de setembre de 2010 at 12:06

   Reply

   Hola Pirata Gironí!

   Encara som a temps, no pateixis. Estem organitzant la propera tongada d’assemblees. Molt aviat en farem a Girona i Lleida. De fet, a Girona s’ha ofert gent molt competent i interessant!

   Us mantindrem informats vía facebook/twitter/identi.ca , si encara no hi ets sotscrit, et convido a que ho facis 😀

 2. Reply

  Salutacions, companys!

  És reconfortant veure que, entre manifestacions de simpatia i crítiques constructives, no se’ns ha escapat cap cap paraula grollera: tant de bo tots els blocs, fòrums i llistes fossin així.

  Us comento un parell de cosetes i, per a la resta de dubtes, us convido a informar-vos en directe a través de pirata.cat, entre altres coses perquè aquestes són només les meves opinions personals, i em sabria greu que algú les confongués amb la postura oficial de PIRATA.CAT. Podeu visitar el post amb les PMF i, si us sembla que cal parlar d’algun tema més, deixeu-ho explicat en un comentari: ara mateix estem redactat-ne una ampliació, una mena de PMF2, i encara hi sou a temps.

  Guillem, si estic suficientment despert, em sembla que no he fet servir en cap moment l’adjectiu “innovació”. He parlat de trencament perquè, per al gruix de la població, el concepte “democràcia directa” encara és desconegut. I fixa’t que dic “el gruix de la població” i no “el 100%” perquè el concepte, a més de en la CUP, ja s’aplicava d’alguna manera (d’alguna manera discutible, però no entraré en aquesta discussió) en l’antiga Grècia.

  Raül, pel que fa a la postura del moviment pirata respecte a quina seria la millor manera de defensar el programari lliure, comparteixo la postura de RMS com, d’altra banda, tots els defensors del programari lliure que hi ha a PIRATA.CAT; et puc assegurar que no només tots en som conscients, sinó que la major part de nosaltres procedim d’aquest moviment. Tinc motius per a creure que, en la major part dels Pirate Partiet del món, ja s’està realitzant aquesta reflexió, i que aviat és traduirà en un canvi.

  Jo podia haver triat quedar-m’hi fora fins que “algú” ho canvies; però he optat per ser-hi dins per, amb l’ajut de molts altres que pensen com jo (i com RMS, i com sembla que tu), anar canviant-ho. Mentrimentres, hi ha molta feina a fer en els altres punts de l’ideari.

  Per cert, Raül, encara no tenim penjat cap programa perquè encara l’estem discutint i redactat. Suposo que et refereixes a l’ideari, i els idearis de partit descriuen un objectius a llarg termini (sovint en termes gairebé utòpics) que marquen una direcció, un camí a seguir. Els programes són els que concreten, per a un període concret i per a un àmbit definit, els passos a donar, la metodologia a seguir: les propostes concretes que tu estàs demanant, però que cap partit sol fer públiques fins que es convoquen les eleccions (tret que les tinguin publicades d’eleccions anterior i no les hagin canviat: no és el nostre cas). Com que nosaltres acabem de néixer, crec que tenim dret a esgotar aquest termini, per motius pràctics.

  Pirata Gironí, t’has posat en contacte amb més simpatitzants del teu entorn? Diumenge vam poder fer una trobada a Valls, amb gent de Tarragona, perquè hi havia gent que ho demanava i van buscar un local on reunir-nos, i estem desitjant fer el mateix allà on hi hagi un petit nucli pirata. Si vols, posat en contacte amb nosaltres, perquè ja hi ha gent que s’està movent per Girona, però són encara pocs i et necessiten, i entre tots aconseguirem arribar a temps. No és tard, només anem justets de temps 🙂 .

  Salut!

  • Raül on 7 de setembre de 2010 at 15:56

  Reply

  Gràcies, Giorgio, DZPM i Ferran per les rèpliques. La revisió dels terminis de l’actual llei de Propietat Intel·lectual em sembla una proposta interessant, tot i que no solament del dret de còpia, sinó també del dret de comercialització, que potser és fins i tot més important. Ara bé, perquè els ciutadans tinguin dret a negar-se a veure comercialitzada alguna obra seva (i aquest dret em sembla fonamental: imagineu-vos que algú troba les vostres memòries i es dedica a vendre-les sense el vostre consentiment), cal que tinguin un control absolut sobre aquesta qüestió. D’això, ara, se’n diu propietat intel·lectual. Podem canviar-li el nom, però el fons no canvia.

  D’altra banda, la denominació Partit Pirata, com que sembla que suggeria en Pauet, tendeix a posar la gratuïtat per damunt de la llibertat del coneixement. A més, “pirata” evoca clarament la infracció de lleis, no pas la voluntat de canviar cap llei. No em sembla una qüestió menor. Si una organització polític es digués “Partit dels que es colen al metro” i després fes campanya per demanar la gratuïtat del transport públic, ¿no us semblaria una mica absurd?

  En tot cas, estarem pendent de l’aparició del programa, doncs.

   • Ferran on 7 de setembre de 2010 at 23:30

   Reply

   Agafa més el sentit Pirata romanticista del compartir, el consens, la democràcia participativa. No ens quedem tant amb el nom (impactant) com amb el contingut.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.