El teu blog de Linux en català

No tindrem Steam per a Linux

Al fòrum ho comentàvem a principis d’estiu i ens fregàvem les mans: Valve havia alliberat un client d’Steam per a Mac OS X i diverses persones per Internet van trobar referències de l’existència d’un client per Linux en el client per Mac acabat d’alliberar i d’altres fins i tot asseguraven que havien provat una versió beta en ple desenvolupament. Però és més, es donava per fet que la versió final del programa apareixeria ara, a finals d’estiu.

El logotip d'Steam, la plataforma de distribució de jocs de Valve

Sembla però que a can Valve han canviat d’opinió i ara s’han fet enrere. Un alt càrrec de la companyia ha assegurat que no hi ha cap client d’Steam per a sistemes GNU/Linux en desenvolupament ara mateix i que no es troba entre els seus plans de futur. Una autèntica llàstima, ja que hagués estat un pas molt important en la distribució de jocs per Linux.

Però quines són la importància i la motivació d’aquestes decisions?

Doncs sembla que l’aventura amb Mac OS X no ha anat com s’esperava, ja que no només no ha pujat la quota de mercat al sistema, sinó que ha baixat des del llançament. Això podria haver motivat una tornada enrere respecte a la versió per Linux. Encara que probablement molts usuaris de Linux no estiguem d’acord en que les dues plataformes siguin comparables, és una posició previsible (des del poc coneixement de l’ecosistema Linux) en vista a les quotes de mercat d’ambdós sistemes i l’evolució d’Steam per a Mac.

Un altre factor a tenir en compte és la quantitat de jocs comercials disponibles per Linux que s’haurien pogut beneficiar de la plataforma. Encara que Valve fes l’esforç (no gaire gran si ja hi ha versió per a Mac) d’adaptar els seus productes a Linux, quants jocs més sortirien? Algun d’ID Software? Algun d’Epic Games? Jocs Indie com els del Humble Indie Bundle? No vull menysprear la qualitat d’aquests jocs (que em sembla indiscutiblement per sobre la mitjana) però l’aparador d’aquest Steam per a Linux seria molt, molt petit. A més bona part dels jocs en els que estaríem pensant ja fa temps que han sortit a la venda. Suficient perquè tots els usuaris de Linux amb intenció de comprar-los ja ho hagin fet. Això fonamentaria les pors de que els resultats d’aquest client d’Steam fossin ridículs: sense catàleg no hi ha negoci.

En definitiva, una autèntica llàstima. Potser si el catàleg millora i les perspectives de mercat també algun dia es reprendrà el projecte.

Millor això que un fracàs precipitat, o sigui que seguirem esperant: de paciència no ens en falta.

3 comments

 1. Reply

  Mentre segueixi funcionant bé a Wine com fins ara…

  • Eloi V on 5 de setembre de 2010 at 17:54

  Reply

  A mi em recorda qua es comentava que Adobe faria una versió de Macromedia flash per gnulinux, i que alliberaria el reproductor de flash. Encara estem esperant.

  • Arnaud on 25 de setembre de 2010 at 19:56

  Reply

  de tota manera wine i PlayOnLinux va molt bé per els jocs!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.