El teu blog de Linux en català

Talika, llistat de finestres senzill i útil

Probablement molts de vosaltres no utilitza un dock tipus avant-window-navigator o docky simplement perquè això dels docks no ho veu còmode. Crec que tots hem d’acceptar, però, que a l’hora de gestionar les finestres obertes, el llistat de finestres ens pot tornar bojos quan tenim moltes finestres obertes ja que no hi ha gaire espai.

Talika és un giny per al quadre de tasques que mostra totes les aplicacions obertes com a icones (a l’estil de Windows 7, per exemple, tot i que més xicotet) i ens dóna moltes opcions de configuració:

 • Previsualització de les finestres en passar el punter per sobre
 • Possibilitat d’agrupar finestres
 • Visualització de les aplicacions en tots els escriptoris, només en un escriptori o monitors

Jo l’he estat provant i m’he quedat realment sorprès de la seua utilitat. Podeu instal·lar-lo a l’Ubuntu fent servir el ppa del WebUpd8 (o bé fer servir el tar.gz per instal·lar-lo a altres distribucions):
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/talika
sudo apt-get update
sudo apt-get install talika

Un cop instal·lat, el més recomanable és que elimineu el giny de «Llista de finestres» i afegiu el nou giny

Afegint el giny de Talika

Per defecte, la previsualització de finestres i altres opcions no són actives, per la qual cosa haureu d’entrar a les preferències del giny (fent clic dret a la minibarreta esquerra que hi ha al costat de les icones de les finestres) i allà activar tot allò que vulgueu.

Previsualització de finestres a Talika

També he gravat el meu escriptori amb Talika (fixeu-vos com triga el Firefox en iniciar-se!).

  • Ecron on 6 de setembre de 2010 at 00:56

  Reply

  Com es que el Firefox et tarda tant en carregar-se?? Em pareix increïble, jo tinc moltes pestanyes obertes i molts complements instal·lats (11 per ser exactes), i mai m’ha tardat tant! O_o

   • Pau on 6 de setembre de 2010 at 07:22
   • Author

   Reply

   Bé, és el primer inici. En aquest cas és potser exagerat, però sí que hi ha alguns cops que triga molt en carregar-se…

  • Xavi on 6 de setembre de 2010 at 23:05

  Reply

  Bona aquesta! No m’agrada gens el nou sistema de gestió de finestres de Windows 7, però si hi ha d’haver nous usuaris de Linux provinents de Windows i que s’hi han acostumat, ja va bé que tinguin una bona alternativa al gestor habitual més d’acord amb les seves costums.

  PS: Vatua, això del Firefox és realment trist! Espero que’s posin les piles amb el 4…

  • Guillem on 26 de novembre de 2010 at 16:14

  Reply

  Ahir me’l vaig instal·lar i va genial, molt pràctic perquè et permet estalviar-te una barra i guanyar aquests preuats pixels vertials.

  Ara només cal trobar algun probgrama que elimini la barra on hi ha el títol de la finestra i els botons de tancar, minimitzar i maximitzar, al meu parer totalment inútil i que desaprofita uns preuats pixels horitzontals.

  Per cert, algú sap com fer-ho?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.