El teu blog de Linux en català

La darrera beta de Firefox 4 ja inclou «Panorama», un magnífic gestor de pestanyes

Cada cop que parle del Firefox no puc evitar pensar que és una llàstima que l’aspecte gràfic de l’aplicació a GNU/Linux continue sent gairebé el mateix de fa quatre anys mentre que les versions per a Windows i Mac han avançat força, sobretot amb el Firefox 4. A més, ara han implementat una característica interessant a la versió de Windows: el menú principal té dues columnes, una idea molt bona que a linux tampoc hi és.

Firefox 4 està tenint un desenvolupament trepidant: la diferència entre les diferents versions beta que estan apareixent és important i a cada nova beta que es publica, s’afegeixen característiques.

La darrera beta ja té activades dues característiques que li donaran molts punts de cara a aconseguir mantindre la quota de mercat: Panorama i Firefox Sync. Panorama permet gestionar grups de pestanyes d’una manera gràfica molt atractiva: amb una espècie de tauler al qual hi ha diferents espais podem arrossegar les pestanyes entre els diferents grups. Ací teniu un vídeo:

Firefox Sync ja el coneixeu: una eina que ens permet tindre sincronitzades les adreces d’interès, l’historial i les preferències de diversos Firefox que tinguem a diferents ordinadors. Personalment li trobe a faltar una sincronització d’extensions, ni que siga que indique que a altres Firefox tens aquesta o aquella altra extensió.

A més de tot això, cada nova beta millora el rendiment respecte l’anterior. Firefox 4 és ara molt més lleuger que qualsevol Firefox 3.X, encara que continua al darrere de l’Opera, Chrome i gairebé qualsevol altre navegador de linux en lleugeresa, però en realitat això ja no és un problema tan greu. No així l’aspecte gràfic al meu parèixer: la quantitat d’espai que es menja la barra d’eines al Firefox és exagerat (clar, d’això no ens havíem adonat fins que no vam vore el Chrome o les noves versions de l’Opera).

Baixada i instal·lació

La millor forma de provar aquesta versió del Firefox per a GNU/Linux és baixar-la en format tar.gz, descomprimir-la i a dins de la carpeta Firefox que es crearà, fer doble clic sobre el fitxer «firefox» (haureu de tindre el vostre Firefox 3.x tancat). Les preferències, preferits, etc. no corren perill. Per desinstal·lar-lo només haureu d’esborrar la carpeta creada.

També podeu fer servir el repositori de l’Ubuntu Mozilla Daily, però no vos el recomane, ja que així sempre tindreu una versió inestable del Firefox i després és un maldecap tornar al mode normal:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-mozilla-daily/ppa

Deixa un comentari

Your email address will not be published.