El teu blog de Linux en català

Jolicloud 1.0, distribució 3.0

Fa un parell de dies es va alliberar la versió final 1.0 de Jolicloud, una distribució GNU/Linux basada en l’Ubuntu que proposa un canvi de concepte d’escriptori molt innovador (en el cas dels ordinadors).

Jolicloud instal·la un sistema linux amb l’escriptori GNOME. Tot i així, el que fa és crear una capa per sobre del GNOME des d’on s’executa el nou escriptori. Aquesta capa està programada amb HTML5 i altres noves tecnologies web i fa servir el Google Chrome en un mode especial de pantalla completa que fa la impressió d’ésser un escriptori diferent, a l’estil de l’EyeOS, però funciona molt més fluid i està una miqueta millor dissenyat (el propòsit és diferent, però).

La primera cosa que el Jolicloud demana en entrar a l’escriptori és la creació d’un usuari que s’associarà al sistema. Aquest usuari el podrem fer servir sobretot per sincronitzar dades a diferents ordinadors. És possible crear usuaris directament a Jolicloud o bé fer servir el nostre compte de Facebook.

La interfície es podria dir que és a l’estil de l’iPhone o l’Android: tenim tot un seguit d’aplicacions a les quals accedir. Podem instal·lar-ne de noves des del centre de programari, configurar els aspectes bàsics de l’escriptori, etc.

Però la cosa és millor encara: les aplicacions de Jolicloud no són només aplicacions típiques de distribucions GNU/Linux, sinó que a més inclou aplicacions web: en instal·lar-les i obrir-les simplement s’obri una finestra nova que es pot posar a pantalla completa i que pot ser una simple aplicació web. Amb això, navegar amb Google Maps, Facebook, Twitter i d’altres és realment un gust.

Escriptori principal de Jolicloud

Instal·lar noves aplicacions és també un gust: ens presenten un llistat realment bonic amb moltíssimes aplicacions (web i clàssiques) i instal·lar-les requereix un sol clic ràpid que ni tan sols ens demana contrasenya. Podem anar afegint vàries i Jolicloud les va afegint a la cua i les va instal·lant. Realment és el mètode més fàcil i ràpid que he vist mai per instal·lar aplicacions a una distribució GNU/Linux.

Instal·lació de programari a Jolicloud

Tot funciona de manera fluïda, la interfície és intuïtiva i atractiva, el nombre de programes que s’ofereixen és molt gran i s’inclou Pandora, Skype, Boxee, The Cloud Player (un reproductor web que s’executa com si fora una aplicació), aplicacions de Google Map, GMail, Facebook, Youtube, Dropbox i bàsicament qualsevol servei web i aplicació clàssica de GNU/Linux que vulguem.

Les aplicacions web disponibles són moltes, però encara podrien ser més. És molt possible que a la llarga siga possible afegir les nostres pròpies aplicacions (un diari, la caixa, etc.) per fer-les servir de la mateixa manera que les fem servir amb l’iPhone o l’Android.

La interfície de Jolicloud té una espècie de navegador de fitxers, però més bé és un llistat, ja que en fer clic sobre qualsevol dispositiu s’acabarà obrint el Nautilus amb un tema adaptat al Jolicloud però que en realitat no s’integra bé. Cal pensar que en un futur milloraran el navegador de fitxers propis en el seu aspecte més bàsic.

Navegadors de fitxers del Jolicloud

L’últim punt del qual caldria parlar és de les opcions de configuració de l’escriptori Jolicloud: molt limitades per no dir nul·les. La secció de configuració permet només modificar aspectes bàsics del nostre perfil, però no permet canviar gairebé cap paràmetres de l’escriptori. Aquest també és un punt que segurament millorarà en properes versions.

Preferències del Jolicloud

Conclusions

He d’admetre que estic molt sorprès amb el Jolicloud. En un principi pensava que seria una distribució més, sobretot pensant que el Meego ja complia el paper que vol complir el Jolicloud. Però Jolicloud és realment diferent, copiant la forma de funcionar dels telèfons mòbils amb Android i iPhone, amb tots els seus avantatges i amb un linux per sota que fa que les possibilitats siguen infinites (totes les que un sistema linux permeta).

Tot i així encara queden alguns aspectes per millorar com la integració amb el GNOME: s’ha de dir que és lleig veure el nautilus amb el tema que li han posat després d’haver estat treballant amb la interfície del Jolicloud. Altre aspecte a millorar és la personalització de la interfície i altres opcions de configuració: actualment és molt limitat el que podem personalitzar.

Jolicloud pot acabar convertint-se en una distribució ideal per la gent que només vol l’ordinador per a un ús bàsic i no tan bàsic. A més, podria considerar-se una distribució ideal per als nouvinguts. Caldrà estar atents al seu desenvolupament.

Descàrrega

Podeu baixar la versió 1.0 de Jolicloud des de la secció de baixades del seu web. La instal·lació és exactament igual que amb una Ubuntu i podeu fer-ne proves abans d’instal·lar-la. Permet dos tipus d’instal·lació, un amb wubi o bé amb una iso normal.

  • Toni on 9 d'agost de 2010 at 17:51

  Reply

  Bona tarda,
  Ja sé que no seria el lloc adient per fer una consulta, però potser algú em pot ajudar, ja que crec que és una pregunta senzilla.
  He instal·lat el Jolicloud virtualitzat amb el Virtualbox, però a l’executar el Jolicloud, em queda en una pantalleta molt petita. La pregunta és, puc instal·lar la Guest Aditions al Jolicloud? És que clico al menú del virtualbox per fer-ho i em queda tot igual.
  Gràcies per endavant i felicitats pel bloc.
  Toni F.

   • Pau on 9 d'agost de 2010 at 18:14
   • Author

   Reply

   Hola Toni,

   En principi sí que pots instal·lar les guest-additions sense cap problema. Vés a Dispositius > Instal·la les guest-additions. Això muntarà a /media els fitxers necessaris. Després hauràs d’obrir un terminal. Si no trobes on és, pots fer Ctrl+Alt+F1 per accedir a una terminal i des d’allà anar a /media/ (i trobaràs el directori de les guest-additions a dins). Entres i executes com a root les guest-additions. Diria que és el linux x86.

   Ja ens dius!

    • Toni on 9 d'agost de 2010 at 18:45

    Reply

    Perfecte.
    M’ha costat trobar el terminal al Jolicloud, ja que al apretar la combinació de tecles que m’heu dit pel terminal, a l’estar ja a l’ubuntu (el jolicloud virtualitzat) , anava al terminal de la màquina física i no a la virtual.
    Però ja està, Jolicloud a pantalla completa.
    Gràcies.

  • ilitch on 27 d'agost de 2010 at 13:39

  Reply

  Ei bones!

  Una pregunta, quines són les principals diferències entre jolycloud i eyeOS? vull dir… si n’hagués d’instalar un per fer-lo servir amb una associació, quin em recomanaríeu?

  Salut i enhorabona per gnulinux.cat

   • Pau on 27 d'agost de 2010 at 15:55
   • Author

   Reply

   Hola ilitch,

   eyeOS no és una distribució linux ni un sistema operatiu tal qual, sinó que requereix un sistema operatiu instal·lat per poder funcionar. Jolicloud sí és un sistema operatiu en sí mateix i després si voleu, podreu fer servir l’eyeOS. Ara per ara, l’eyeOS s’ha de fer servir mitjançant el navegador web. No hi ha cap altra manera.

   Salut!

  • ilitch on 30 d'agost de 2010 at 14:07

  Reply

  Ei Pau, moltes gràcies per contestar tant ràpid. Que l’eyeOs s’havia d’instalar com un programa qualsevol i després configurar-lo ja ho sabia. En el fons ens és igual la forma com funciona, simplement volíem una mica d’opinió sobre quina és la millor manera (sobretot de cara a la practicitat de gent no iniciada) per fer “clouding” perquè ningú de nosaltres n’ha fet servir jeje

  Merci de nou!!

   • Pau on 30 d'agost de 2010 at 14:51
   • Author

   Reply

   Hola de nou, ilitch,

   Si el que voleu és fer clouding, EyeOS està més madur, però el concepte serà diferent que si munteu el jolicloud.

  • ilitch on 30 d'agost de 2010 at 16:59

  Reply

  Bones de nou Pau!!
  Començarem amb l’eyeOS doncs, i si no ens agrada ja canviaríem a jolicloud ijji.
  SAX! i enhorabona de nou gent de gnulinux.cat

  • sefirotsama on 14 de setembre de 2010 at 09:37

  Reply

  No feu servir aquesta distro!!! És molt molt insegura, raons aquí (la punta del iceberg):

  http://www.securitybydefault.com/2010/08/ojeada-la-seguridad-de-jolicloud.html

Deixa un comentari

Your email address will not be published.