El Command and Conquer: Red Alert és un joc clàssic per Windows 98, però dels mes addictius que he jugat mai. L’argument del joc és senzill. Hitler ha mort jove i el món es disputa entre el bloc soviètic, que pretén conquerir tot el món, i els aliats. El joc és semblant al Bos Wars, o sigui, es construeixen edificis que et permeten construir soldats, tancs i avions amb els que ataques l’enemic.
Gràcies al Wine, podem rememorar i tornar a jugar a un dels jocs més mítics de quan érem petits, ja que ens permet jugar a jocs de Windows 98 que amb les versions actuals de Windows seria impossible jugar-hi. Podeu veure altres jocs antics funcionant amb Wine en els apunts de jugant al Lords of the Realm 2 i a l’Ultima Online.
Descàrrega del joc
Com que el joc és antic, els propis creadors l’han ficat a descarregar de forma gratuïta. Us podeu baixar els dos CDs d’instal·lació d’aquest enllaç. Si no us cal tenir els vídeos de les 30 campanyes i no voleu descarregar-vos dos CDs de 500 Mb cada un, teniu l’opció que jo us recomano de baixar-vos el joc sense els vídeos i que només ocupa 40 Mb d’aquesta adreça. Tingueu en comte que si instal·leu el joc des dels CDs no heu d’instal·lar el DirectX.
Un cop descarregat l’arxiu de 40 Mb l’hem des descomprimir. Com que el joc està comprimit amb el format .RAR, és possible que necessitem instal·lar el descompressor que no és lliure:
sudo aptitude install unrar
Instal·lant el Wine amb suport per Pulse Audio
El problema amb aquest joc i l’Ubuntu, és el so. Com molts sabeu, l’Ubuntu va passar a utilitzar el servidor de so Pulse Audio en lloc d’utilitzar l’Alsa. Per tant, heu d’instal·lar-vos una versió del Wine amb suport pel Pulse Audio. Per fer-ho, usarem el repositori del Launchpad que ens ofereix Neil Wilson. Així, afegirem el següent repositori a les nostres fons de programari. Primer de tot anirem al menú:
Sistema->Administració->Fonts de programari->Altres fonts de programari->Afegeix
I hi escriurem:
deb http://ppa.launchpad.net/neil-aldur/ppa/ubuntu lucid main
Ara ja podem instal·lar el Wine:
sudo aptitude install wine
Nota per usuaris avançats: Si tenim una versió del Wine més moderna que la que hi ha al repositori haurem de forçar la versió aquesta a través del gestor de paquets Synaptic.
Configurar el Wine
Ara hem de configurar el Wine. Per fer-ho anirem a:
Aplicacions->Wine->Configurar el Wine
I canviarem de les pestanyes:
Applications->Windows Version->Windows 98
Audio->Desel·leccionem Alsa Driver->Seleccionem PulseAudio Driver
I, encara que no ho recomano, si volem que se’ns obri el joc en una finestra i no en pantalla completa anirem a (podem ficar la mida de la finestra que volguem):
Graphics->Emulate a virtual desktop->Desktop size: 640 x 480
A jugar viciar-nos!
Ara hem de canviar els permisos a l’arxiu RA95.EXE per fer que tingui permisos d’execussió. Ho farem fent clic secundari a l’arxiu i anant a:
Propietats->Permisos->Permet executar l'arxiu com un programa
I ara ja podem gaudir del nostre joc anant a la carpeta que ens hem descarregat i fent doble clic a l’arxiu:
RA95.EXE
Tutorial dedicat al meu amic Lluís.
Fonts | Base de dades on es poden veure quins programes funcionen bé o no en el Wine | Wine i el Pulse audio
3 comments
Bufff, quines viciades que em pegava jo al command & conquer!! Amb el pas del temps vaig decidir no perdre massa temps amb això…
És que el Wine és una passada… Cada cop funciona millor. Jo l’altre dia vaig posar el Civilization IV i l’Age of Empires II (estic estratega aquests dies) i els dos funcionen molt bé amb els ajustos corresponents! Fa segles que no toco el Windows per jugar. Ara qui està a l’espera és el Mass Effect, que també té un script del PlayOnLinux per estalviar-te problemes… 😀
Genial!!! L’Age of Empires II, quins bons records!!
Però estic d’acord amb en Pau que és perdre una mica el temps, però és que són tan viciosos!! 😀