El teu blog de Linux en català

Segona beta del Firefox 4, endavant!

Hui s’ha publicat la segona beta del Firefox 4 i la primera cosa curiosa que he pogut comprovar és que, per primera vegada en els darrers anys, el català no és entre les llengües a triar. Bé, és clar que això no és cap problema ja que és una versió beta, però diria que el fet que el responsable de la traducció estiga de vacances (merescudes) pot ser una de les raons per les quals això ha passat. Al llistat de baixades de la segona beta ho podeu comprovar.

Hi ha un bon grapat de novetats en aquesta segona beta. Destaquem les següents:

 • Les pestanyes ja es mostren per defecte a la part de dalt a Windows i MacOSX.
 • El tema de GNU/Linux encara s’està desenvolupant i per això no veurem canvis visuals per ara.
 • Millores en la velocitat de Javascript.
 • Millores en la velocitat general del navegador així com del moviment amb la barra de desplaçament gràcies a les noves «retained layers».
 • I més canvis…

Realment no puc evitar preguntar-me per què està sent tan complicat implementar la nova interfície del Firefox a GNU/Linux. Els de l’Opera ho van fer i ja tenen un resultat molt acceptable que, per cert, és el que podria ser el resultat final del Firefox. Potser una possible solució seria el canvi a biblioteques Qt, com l’Opera. Continuarem atents.

http://mozcom-cdn.mozilla.net/img/firefox/beta/4/screenshot.png

Per provar aquesta versió només heu de baixar-la i executar el fitxer «firefox» que trobareu a dins. Certament s’aprecia que aquesta versió és força més ràpida que les 3.X.

  • Ruig on 29 de juliol de 2010 at 18:02

  Reply

  Estaria bé que utilitzessin QT perquè així es pot assegurar una bona integració en tots els entorns d’escriptori. A mi m’encantaria!

  El que passa que llavors estarien causant problemes als mantenidors de les distribucions Gnome, que haurien d’afegir un munt de biblioteques que ocupen molt d’espai als CD. I com que a les distribucions KDE que tenen Firefox ja estan acostumats a reservar espai pel GTK… Tenint en compte que el Firefox és el rei dels navegadors en distribucions Gnome, m’imagino que ho podrien considerar contraproduent de cara a garantir que hi segueixi present en versions posteriors (el Chromium, fet en GTK, apreta molt).

  Precisament aquest darrer ha demostrat que es poden aconseguir interfícies interessants i poc habituals també amb GTK, o sigui que jo crec que seran continuistes i deuen intentar seguir amb aquesta última opció.

  • Pauet on 30 de juliol de 2010 at 05:41

  Reply

  Jo no hi entenc, i pràcticament no distingeixo les biblioteques GTK i QT de la biblioteca del meu poble, tampoc no m’agraden gaire aquelles discussions entre els defensors d’unes i altres. Però diria que en aquest cas el problema no es tècnic sinó de prioritats.
  Tampoc em full queixar massa de Mozilla, crec que el FIrefox a GNULinux és excel·lent, però crec que de vegades “segueixen massa el mercat”.

  • Ruig on 30 de juliol de 2010 at 11:42

  Reply

  No pretenia entrar en cap guerra Pauet. Sóc el primer que les considera estèrils aquesta mena de guerres.

  Malgrat tot, això no treu que jo cregui que seria millor per la integració amb tots els escriptoris que es fes servir QT, perquè s’integra tan bé en entorns GTK com el KDE. Després però, comento també el mateix problema de prioritats que dius tu: les distribucions GTK estan massa mal acostumades a no necessitar QT per res com perquè ara els vingui Mozilla i els intenti obligar a buscar-hi espai per poder executar un programa clau com és el Firefox. En canvi en distribucions KDE estan molt acostumats a haver de dependre sempre d’alguna aplicació GTK (encara que intentin evitar-ho al màxim). I per això comento també que seria molt possible que si fessin aquest moviment, el Firefox quedés apartat de distribucions Gnome en favor del Chromium (més fàcil fer el canvi per un altre navegador de gran reputació i recolzament que buscar més lloc al CD).

  Sí, el tema de prioritats és trist, però hi ha un mercat i aquest és el que mana. I ara mateix jo el panorama el veig així.

  • Pauet on 30 de juliol de 2010 at 17:26

  Reply

  Perdona Ruig, no pretenia pas dir que estiguis creant cap guerra, ha sigut un comentari que no he pogut evitar perquè em venen al cap ràpidament aquelles discussions “fratricides” que tots sabem. De veritat que no anava per tu, disculpa no m’he explicat bé.

  • Ruig on 30 de juliol de 2010 at 18:03

  Reply

  No, tranquil, no m’ho he pres com cap atac personal. Només matisava per si de cas. 😉

   • oriolsbd on 30 de juliol de 2010 at 18:22

   Reply

   El Ruig és un follonero… A la foguera!!!! 🙂

  • Pauet on 30 de juliol de 2010 at 21:48

  Reply

  Ja estic tranquil doncs, gracies, em feia una mica de por haver ofès sense voler, de vegades passa.
  Salutacions.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.