El teu blog de Linux en català

Una breu introducció al LaTeX (I)

Probablement us haureu trobat alguna vegada amb un document com aquest:

Potser es tractava d’un llibre, un manual, un article o una tesis doctoral d’on intentaveu copiar informació per a algun treball i que mai va arribar a aparèixer citada a l’apartat de bibliografia. Sigui quin sigui el motiu de la troballa, no us heu parat mai a admirar l’aparença d’aquest tipus de documents? (Si no ho heu fet, sou lliures de dedicar un temps a admirar el de la imatge.)

Doncs bé, com molts de vosaltres ja sabreu, el secret a aquesta presentació impecable resideix en una sola paraula: TeX. TeX? No era LaTeX? – us estareu preguntant. Doncs anem a veure-ho.

TeX vs LaTeX

TeX és un sistema de composició de textos d’elevada qualitat que va ser creat per Donald E. Knuth a finals de la dècada de 1970 i que està especialment dirigit a textos amb moltes expressions matemàtiques. Va resultar però, que el fet d’escriure amb TeX requeria més temps que el que la majoria de gent està diposada a dedicar (és extremadament complicat), i és per aquest motiu que va néixer el LaTeX.

Dit de manera formal, el LaTeX és un paquet de macros per a TeX que va ser escrit per Leslie Lamport per a proporionar un sistema de processament de documents més fàcil d’utilitzar que TeX, però que mantingués tota la seva potència.

Així doncs, el fet que l’extensió de l’arxiu principal a l’hora d’escriure un document amb LaTeX sigui .tex no és fortuït. Bàsicament, un arxiu .tex és un arxiu ASCII que conté diverses ordres que permeten descriure l’estructura del document. Aquest arxiu és processat per un compilador (el LaTeX en si), i finalment s’obté un document com el que hem admirat abans.

3 comments

  • roger on 14 de juny de 2010 at 12:46

  Reply

  Hola aliquota!

  I benvinguda al blog! És una introducció molt interessant. No m’havia parat mai a pensar com funcionava i quina diferència hi havia entre TeX i LaTeX. Ara ja en começo a saber alguna cosa. Bé, moltes gràcies per l’article. T’anem seguint pel blog!

  • guillem on 15 de juny de 2010 at 12:41

  Reply

  Molt bona introducció! De fet jo tinc pensat uns quants articles també sobre el LaTeX. El vaig descobrir fa poc i ara m’encanta. És sorprenent el que et pot facilitar les coses per escriure articles o la tèsi doctoral. Molt bon article, i ens anem llegint 😉

  • Zytum on 15 de juny de 2010 at 19:50

  Reply

  Primer de tot, Benvinguda.
  Després gràcies per diferenciar-ho i ja per últim, seria LaTeX es a TeX, com Vim es a Vi … jejejejje

Deixa un comentari

Your email address will not be published.