El teu blog de Linux en català

L'ordinador parla en català: Festival 3- Pidgin

Aprendre a fer servir el Festival des d’un terminal està molt bé, i és curiós. Però quan realment podem donar utilitat a aquest programa de tecnologia assistiva és quan l’integrem en algun dels programes que utilitzem de forma habitual. Un cop hem vist com instal·lar i utilitzar el Festival, i com afegir noves veus catalanes, en les properes nova anotacion, veurem com integrar el Festival en programes tan quotidians com el client de missatgeria Pidgin, el navegador Firefox o la suite ofimàtica OpenOffice.org.

Per tots aquells que utilitzeu Pidgin com a client de missatgeria, la integració amb Festival és bastant senzilla. El primer que cal fer és instal·lar des del Synaptic el paquet “pidgin-festival”. Si no teniu instal·lat el Pidgin, també haureu d’instal·lar el paquet “pidgin” per a tenir-lo. Si preferiu fer-ho des de terminal, només cal executar l’ordre següent:

sudo apt-get install pidgin pidgin-festival

Després, cal activar aquest complement des del Pidgin. Obriu el Pidgin, i aneu al menú “Eines>Connectors”. Aquí us trobareu el complement “Festival”, que cal activar. Des d’aquesta mateixa pantalla, tenint seleccionat el mateix complement, feu clic a “Configura el connector”. Des d’aquí podreu configurar la veu que voleu utilitzar.

Configuració de la veu de Festival per a Pidgin

Configuració de la veu de Festival per a Pidgin

Amb això, en principi, ja n’hi hauria d’haver prou i, a partir d’aquest moment, quan inicieu un xat, tots els missatges que us entrin els hauríeu també de sentir amb la veu seleccionada. En el meu cas, però, he hagut de fer un altre canvi, perquè no se’m sentia. No tinc clar si cal en tots els ordinadors, però per si de cas, us ho explico també.

Des de la pantalla principal del Pidgin, he anat al menú “Eines>Preferències”. A l’apartat “Sons” de la finestra que s’obri hi ha un desplegable on es pot seleccionar el “Mètode”. Seleccioneu el mètode “Ordre”. Quan ho tingueu, més amunt, en el camp “Ordre per al so” seleccioneu “esdplay %s”. Accepteu els canvis i, ara sí, us hauria de funcionar.

Configuració del so al Pidgin

Configuració del so al Pidgin

Com a darrer comentari, tot i que en l’anotació anterior aconsellava utilitzar les veus hts, el Pidgin és un programa on podem plantejar-nos si utilitzar les clunits. Com vaig comentar, les veus clunits tenen més qualitat, però també ocupen més i, sobretot, tenen un retard major a l’hora de reproduir un text. De tota manera, quan estem parlant per xat, la majoria de missatges són més aviat curts, i el retard que es produeix amb les clunits no és massa gran.

En la següent anotació veurem com fer que el Festival ens llegeixi els textos de les pàgines web amb el Firefox.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.