El teu blog de Linux en català

Solucions per als problemes de congelació amb targetes ATI

Des que es van publicar els mòduls fglrx per a GNU/Linux ha existit un error molt emprenyant: quan els efectes d’escriptori són actius, es produeix una espècie de congelació, una pausa d’un segon, quan es minimitzen o maximitzen finestres. A cada nova versió de les diferents distribucions el problema continua allà: el problema és de l’xorg. Existeix un pedaç que ho pot arreglar i del qual ja vam escriure una guia fa temps que ben pot servir per a diferents distribucions (tot i que la compilació pot ser una mica pesada).

Solució a Ubuntu

Podeu afegir el següent ppa i simplement actualitzar el sistema:

sudo add-apt-repository ppa:info-g-com/xserver-xorg-1.7.6-gc
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrad

En cas que això no funcione (seria estrany), sempre podeu baixar i compilar l’xorg tot aplicant el pedaç (això funciona segur, però tingueu en compte que cada cop que actualitzeu el sistema haureu de tornar a instal·lar els debs creats):

wget http://launchpadlibrarian.net/32728179/xserver-xorg-backclear.patch
sudo apt-get install devscripts
sudo apt-get build-dep xorg-server
apt-get source xorg-server
cd xorg-server-1.7.6
patch -p1 < ../xserver-xorg-backclear.patch
debuild
cd ..
sudo dpkg --install xserver-xorg-core*.deb

OpenSUSE

Aquells qui feu servir OpenSUSE 11.2 teniu un repositori disponible:

http://download.opensuse.org/repositories/home:/dgrafenhofer/openSUSE_11.2/

Altres distribucions

Als fòrums de Phoronix comenten que Arch i Fedora no tenen aquest problema (no ho he comprovat). En tot cas, com ja he comentat, podeu solucionar el problema baixant les fonts, aplicant el pedaç i compilant-les. Això és més complicat.

Solució experimental per a tots els casos

Tot i així, existeix una solució experimental que només requereix afegir una línia al fitxer xorg.conf, amb això no cal que feu res de les coses que es comenten a dalt. Tot i així, és una mica inestable. Heu de tindre instal·lat el darrer mòdul fglrx baixat des d’AMD, instal·lar-lo i després configurar-lo per tal d’habilitar l’acceleració 2D. Per fer això, des d’un terminal podeu executar:

sudo aticonfig –set-pcs-str=DDX,Direct2DAccel,TRUE

I reiniciar. Això hauria de solucionar els problemes de congelació momentània.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.