El teu blog de Linux en català

Qubes OS: Seguretat basada en hipervirtualització

Qubes_OS

Joanna Rutkowska (hacker i experta en seguretat d’origen polac) i la seva empresa anomenada Invisible Things Lab, han creat fa poc un metasistema operatiu capacitat per dur a terme la seguretat en sistemes, en un alt percentatge segons es diu. Aquest projecte porta el nom de Qubes OS i podria ser que estiguéssim davant del primer projecte punter que revoluciona l’arquitectura dels sistemes operatius. Aquesta distribució basada en la hipervirtualització compta amb el suport de 3 grans de l’Open Source Software com són Xen, X Windows System i Linux, i està planejat que en un futur serveixi també per treballar amb aplicacions de Windows.

Qubes OS és simplement una distribució que implementa la seguretat per aïllament, és a dir, preten evadir els processos (aplicacions) en diferents maquines virtuals per poder gaudir de major seguretat defugint-nos dels bugs i del malware.

A l’hora de treballar amb les aplicacions de Qubes OS s’utilitzen 2 tipus de màquines virtuals, que són: AppVMs i SystemVMS.

  • AppVMs: Estan dedicades a aplicacions de l’usuari, com per exemple el navegador web Mozilla, el processador de text Openoffice, etc.
  • SystemVMs: Dedicades als serveis del sistema com pot ser la xarxa o emmagatzemament.

Sense cap dubte no podem negar que és una brisa d’aire fresc al món dels sistemes operatius, encara que sigui una versió alpha, la pròpia autora declara que ja es pot fer ús d’ell, de fet ella mateixa ja l’utilitza per realitzar els seus treballs, i navegar per internet entre d’altres a la par que ho faci en favor per millorar el seu propi sistema operatiu. Tot i així, malgrat que estigui poc avançat, sí que és veritat que es pot convertir en una alternativa per a la seguretat en els sistemes i que s’incrementi aquesta a mesura que amb el temps la vagin millorant encara més.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.