El teu blog de Linux en català

Ja tenim aquí Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

Molts de nosaltres ja estàvem impacients, però ja la tenim aquí. Avui ha estat alliberada la versió definitiva d’Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx), una de les distribucions de GNU/Linux més populars actualment. Aquesta nova versió, a més, és una LTS (Long Term Support). Això significa que Canonical donarà suport i actualitzacions a aquesta versió durant tres anys, en comptes de l’any i mig de les versions habituals. Per aquest motiu, en alguns paquets s’ha decidit optar per versions una mica més antigues, però més estables, com per exemple en el cas del nucli. Com vam comentar, s’estava dubtant entre el nucli 2.6.32 (una mica més antic, però força estable) i el 2.6.33 (més actualitzat) i finalment es van decidir pel 2.6.32.

Aquesta versió, a més ha portat una sorpresa d’última hora. Quan ja s’havien generat els fitxers .iso i s’havien penjat a la web d’Ubuntu (però abans de fer l’anunci oficial) s’ha detectat un bug en aquests iso. Això ha fet endarrerir una mica l’alliberament oficial de la versió. Aquest bug afectava al gestor d’arranc grub, en el cas d’ordinadors amb més d’un sistema operatiu instal·lat. Cal dir que aquest problema s’ha arreglat molt ràpidament.

Per a poder-vos instal·lar aquesta versió definitiva, us deixo els enllaços de les seves diferents versions (o, com diuen, dels seus diferents colors):

Ubuntu: http://noncdn.releases.ubuntu.com/releases/lucid/

Kubuntu: http://noncdn.releases.ubuntu.com/kubuntu/lucid/

Xubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/lucid/release/

Mythbuntu: http://cdimage.ubuntu.com/mythbuntu/releases/lucid/release/

UbuntuStudio: http://cdimage.ubuntu.com/ubuntustudio/releases/lucid/release/

Edubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/edubuntu/releases/lucid/release/

Volia aprofitar aquesta anotació per fer una revisió/valoració d’algunes de les principals característiques que porta aquesta nova versió. Podeu trobar la llista completa a la pàgina de característiques d’Ubuntu 10.04.

 • Gnome 2.30. Per sí sol, aquesta nova versió de l’entorn d’escriptori Gnome ja aporta moltíssimes novetats a Lucid Lynx. Podeu veure’n un resum a l’anotació on anunciàvem el seu alliberament. Aquest cop, sí que hauria de ser la darrera versió de la branca 2.xx,  i la propera ja hauria de ser Gnome 3.0 (dic “hauria” perquè això mateix ja ho deien en la versió anterior de Gnome).
 • KDE 4.4. Si utilitzeu Kubuntu, tindreu la versió 4.4 de l’entorn d’escriptori KDE, que porta moltes millores respecte de la 4.3.
 • Ubuntu Music Store. La botiga de música online d’Ubuntu. Un dels programes estrella d’aquesta nova versió. En van parlar a SomGNU.
 • Ubuntu Software Center. S’ha redissenyat, facilitant la integració de programes disponibles des de repositoris especials (com per exemple els PPA de Launchpad) i s’ha afegit un nou apartat d’afegir un nou apartat de
 • Pitivi. A Ubuntu 10.04 s’ha decidit ve instal·lat de forma predeterminada aquest editor de vídeo.
 • Gimp ja no ve instal·lat de forma predeteminada. Tot i que jo l’utilitzo sovint, crec que ha estat una bona decisió. El problema és que s’ha deixat com a gestor de fotografies el F-Spot.
 • Aspecte social. A Ubuntu 10.04 s’ha intentat donar més importància a les xarxes socials, i ara ve instal·lat de forma predeterminada el client de Twitter Gwibber, a més d’una millor integració a la barra de tasques tant d’aquest com del client de xat Empathy.
 • Simple Scan, programa predeterminat per escanejar. Un programa que simplifica moltíssim la tasca d’impressió.
 • Aspecte gràfic. S’ha canviat el color marró d’Ubuntu per un color lila. Juntament amb aquest canvi, també s’ha modificat el tema d’icones i el de les finestres.
 • Java de Sun. S’ha mogut el Java de Sun als repositoris Partner (no habilitats de forma predeterminada).
 • S’ha mogut els botons per maximitzar, minimitzar i tancar finestres a la banda esquerra. Això ha causat una gran polèmica. A mi no em desagrada.
 • Versions actualitzades del programari. Qui s’instal·li Ubuntu Lucid Lynx  podrà gaudir de les versions més actuals dels programes, com per exemple OpenOffice.org 3.2, Firefox 3.6.3, etc.

A més, aquesta nova versió ve acompanyada d’un manual oficial que ens ajudarà en la instal·lació i l’ús diari d’Ubuntu Lucid Lynx.

Pantalla d'Ubuntu Netbook Remix 10.04 (Lucid Lynx)

Pantalla d'Ubuntu Netbook Remix 10.04 (Lucid Lynx)

3 comments

  • Joan on 29 d'abril de 2010 at 22:03

  Reply

  I ja van 6 mesos més!! Ja tinc el Transmission a tope amb la versió d’escriptori en les dues arquitectures i la UNE, mai se sap quan pots necessitar d’elles 😛

  Normalment es fa una mica laboriosa la posada en marxa al nostre gust (còdecs, programes de tercers, aspecte visual…) de tot el sistema operatiu després d’una instal·lació neta; avui m’he topat amb això per si us interessa: Script post-instal·lació. Amb aquest programet crec que estalviaré bastant de temps si es pot optimitzar d’aquesta manera 😀

  Tot brota amb la primavera!! Fins i tot Ubuntu!! Visca!!

  • Alex on 5 de maig de 2010 at 18:06

  Reply

  Gràcies pel vostre blog

  He escrit una breu guia de configuració d’Ubuntu, amb les primeres passes a seguir per un usuari de nivell bàsic per acabar de pulir l’entorn.

  Suposo que no és cap meravella i que hi ha altres guies, però m’abellia compartir-la.

  Aquests dies enllestiré també una breu guia de configuració de Kubuntu, que està força desactualitzada.

  Agraeixo consells i correccions.

  • oriolsbd on 7 de maig de 2010 at 12:43

  Reply

  Hola, Álex.

  M’he llegit la guia d’Ubuntu (la de Kubuntu, encara no he tingut temps). T’enviaré un correu amb alguns comentaris, per si en vols tenir en compte algun. 🙂

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.