El teu blog de Linux en català

Terminal 3270 en GNU/Linux

En entorns domèstics, els sistemes operatius que utilitzem es redueixen sobretot a aquells basats o derivats de Unix (Linux, BSD, MacOS, etc.) i a Windows. A més, cal tenir en compte aquells sistemes operatius específics per a mòbils (Symbian, RIM, Palm OS, etc.). En entorns empresarials s’utilitzen també sistemes operatius basats o derivats de Unix (AIX, HP-UX, Solaris, etc.), però també altres sistemes que no hi tenen res a veure, com ara GCOS, VAX/VMS, MPE i algun altre (apart de tots els que jo no conec, que en deuen ser molts). 🙂

Entre els sistemes operatius del sector empresarial no basats en Unix, per a equips tipus Mainframe d’empreses mitjanes i grans són molt importants els d’IBM, començant per l’AS/400 i passant per MVS (OS/390, zOS). Per connectar-se a aquests ordinadors, és necessari fer-ho des d’un tipus de terminal específic, anomenat Terminal 3270. Per a GNU/Linux, tenim un programa Terminal 3270 que ens permet precisament connectar-nos i treballar amb aquests sistemes operatius d’IBM, el x3270.

La instal·lació d’aquest programa en el nostre ordinador és molt senzilla, perquè es troba en els repositoris oficials de la majoria de distribucions. Per exemple, en Ubuntu el podem instal·lar directament des de Synaptic per mitjà del paquet “x3270”. Si ens sentim més còmodes treballant des del terminal (el terminal “normal” de Linux), el podem instal·lar per mitjà de la comanda següent:

sudo apt-get install x3270

Un cop instal·lat, podrem obrir el programa des del menú “Aplicacions>Oficina>x3270”. Quan l’executem, ens obrirà una pantalla en negre. Des del menú “Connect>Other” li podrem indicar l’equip al que ens volem connectar.

Pantalla del x3270

Pantalla del x3270

Una opció molt interessant de modificar és el número de línies del Terminal 3270. De forma predeterminada, està posat a 80×24, però des del menú “Options>Screen Size>Model 3” el podrem posar a 80×32, força més útil. Segurament també ens interessarà indicar-li amb quina codificació de caràcters ha de treballar. Aquests entorns IBM utilitzen codificacions EBCDIC, en comptes d’ASCII o UTF-8. Podrem trobar les codificacions EBCDIC més habituals (i altres que no ho són tant) a “Options>Character Set>…”. Les més habituals són la English o la Spanish (amb o sense símbol d’Euro). Des del menú “Options>Toggles>…” podreu trobar un munt d’opcions que es poden activar. Un cop tingueu les opcions escollides, us recomano que aneu a “File>Save Changed Options in File”. Si deseu les opcions en el fitxer que us proposa, quan engegueu el x3270 el proper cop s’agafaran de forma predeterminada.

3 comments

  • Zytum on 23 d'abril de 2010 at 19:46

  Reply

  A que et refereixes a Connectar-se amb aquestos ordinadors?
  Simplement per fer una xarxa de compartició de fitxers, o alguna cosa mes complexa?
  Si es compartició de fitxers; No es pot fer a través de Samba o FTP?
  -que consti que tot ho dic des de les meves limitacions en el terreny informàtic-

  • oriolsbd on 23 d'abril de 2010 at 23:26

  Reply

  Hola, Zytum.

  És més aviat com connectar-se per ssh a un ordinador amb Linux remot (http://alliberats.cat/connexio-segura-amb-ssh-a-un-ordinador-remot/). La diferència és que el sistema operatiu de l’equip remot no és un Linux, sinó un MVS.

  És a dir, tot el que realitzem des de la pantalla del x3270 s’està executant en el Mainframe remot. Podem canviar-hi permisos de fitxers, visualitzar-los, executar processos, etc. Aquests sistemes operatius no tenen entorn gràfic, però si en tinguessin també podríem dir que es tracta d’una aplicació tipus “escriptori remot”.

  Per traspassar fitxers entre el nostre ordinador i el Mainframe sí que es pot utilitzar FTP.

  Com a una petita mostra (certament molt tonta) que aquest sistema operatiu és completament diferent dels que utilitzem habitualment, els separadors de “directoris” (tot i que en aquests sistemes no té sentit l’estructura jeràrquica a la que estem acostumat en altres i, per tant, realment no es poden anomenar pròpiament “directoris”, sinó que s’anomenen “qualificadors”) no es separen entre sí amb “” (com en sistemes Windows) ni amb “/” (com en sistemes Unix, Linux, etc.) sinó amb “.”.

  • Zytum on 24 d'abril de 2010 at 00:15

  Reply

  Bé, m’he de mirar bé l’apunt al que fas referència, tot i que encara que no conec ni disposo de cap ordinador amb aquesta estructura, si ho trobo fàcil mai estarà de més el coneixement i posar-ho en un Curriculum queda bé que per cert, sempre poso domini de Linux i Windows, en aquest ordre així com Abiwrod, Open Office primer i de segon els noms privatius jejejeje

Deixa un comentari

Your email address will not be published.