El teu blog de Linux en català

Jocs educatius amb JClic

GNU/Linux és una plataforma ideal per a trobar jocs educatius. Una d’elles és utilitzar el motor multiplataforma JClic. Aquest programa, desenvolupat a Catalunya, ens permet l’execució de nombrosos jocs educatius (activitats), cadascun dels quals està catalogat segons l’àrea a la que fa referència i l’edat a què està enfocada.

JClic es troba en els repositoris oficials de les distribucions més importants. En Ubuntu, per exemple, el podem instal·lar per mitjà del paquet “jclic” des del Synaptic. Si preferim fer-ho des de terminal, cal executar el següent:

sudo apt-get install jclic

Podrem executar el programa des del menú “Aplicacions>Educació JClic”. Però amb el programa no en tenim prou. Al principi, he definit el JClic com un “motor”, perquè per sí sol no fa res (si l’obrim sense més veurem una “pantalla blanca”). És com si ens instal·lem el Java, que per sí sol no fa res, però és necessari per a poder executar altres programes. Cal que instal·lem en el JClic alguna (o moltes) “activitats”.

Trobarem  moltíssimes activitats disponibles (actualment se’n compten gairebé 1.300) a la Zona d’Activitats de JClic. En aquesta, podem fer un filtratge per l’àrea a què ha de pertànyer l’activitat, la franja d’edat a qui està destinada (hi ha activitats per a edats entre els 3 i els 18 anys), l’idioma de l’activitat (hi ha disponibles més de 15 llengües), etc.

Filtrat d'activitats a la pàgina del JClic

Filtrat d'activitats a la pàgina del JClic

Quan trobem l’activitat que ens interessa, hi fem clic per veure’n les propietats. En la seva pàgina de propietats, veurem un enllaç on posa “Instal·la’l a l’ordinador”. Hi fem clic, i se’ns instal·larà l’activitat al JClic. Ara ja podrem obrir el JClic, i a la pantalla principal veurem les activitats que hàgim instal·lat. Fem clic sobre la que ens interessi, i ja hi començarem a jugar/estudiar/aprendre/reforçar la matèria relacionada amb l’activitat.

Activitat matemàtica al JClic

Activitat matemàtica al JClic

Per últim, si volem, també podem crear les nostres activitats per a JClic. Quan instal·lem el programa, trobarem un entorn de programació d’activitats a “Aplicacions>Educació>JClic Author”.

JClic no és l’únic joc educatiu per a GNU/Linux (en anotacions posteriors en veurem altres) però és un dels més complets, i el nombre d’activitats que posa a la nostra disposició és simplement impressionant.

3 comments

  • Hermes on 18 d'abril de 2010 at 03:34

  Reply

  Tinc una neta de 8 anys i sa mare, després de molts ara-sí/ara-no m’ha demanat, fermement, que l’instal·li el 10.04 Lucid Lynx.
  No em cal afegir res més.

  • Zytum on 18 d'abril de 2010 at 11:52

  Reply

  Bé, un ordinador més, que serà lliure… ara fa falta que les plagues assolin la casa d’en billonetis gates… (si es que lo d’aquell conte de misteri, terror, acció i ciència ficció es veritat, es clar….)

  • oriolsbd on 18 d'abril de 2010 at 14:47

  Reply

  Hola, Hermes.

  Això és una molt bona notícia. A GNU/Linux trobaràs moltíssims programes i jocs educatius per a nens. Tinc alguns articles pendents sobre el tema. Intentaré escriure’ls aviat… 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.