El teu blog de Linux en català

Lightworks, un editor professional de vídeo de codi obert

Que els punts febles de GNU-Linux davant de Mac o Windows, són principalment els jocs i l’edició de vídeo, és innegable.

El món dels videojocs pinta cada dia millor gràcies al millor funcionament de Wine i a l’aparició d’alguns títols que funcionen de forma nativa a Linux (com els pròxims Heroes of Newerth o Primal Carnage, que tots prometen bastant) ja que algunes desenvolupadores de programari d’entreteniment han vist en linux tot un camp per explotar.

Pel que fa a l’edició de vídeo, el panorama fins fa ben poc era desolador. Els projectes apareixien i desapareixien en un obrir i tancar d’ulls. Main Actor, Diba, Cuisine, Saya V.E. i una bona pila més de projectes van anar desapareixent lentament degut a la dificultat que suposa realitzar (i només fent servir el teu temps lliure) un programa que permeti treballar amb vídeo. Però és cert que últimament el panorama està més prometedor que mai: Openshot, PiTiVi o Kdenlive, són programes cada cop més estables i alguns professionals ja s’atreveixen a treballar amb eines lliures, tot i que a tots aquests encara els falten algunes característiques, i pel meu gust, encara estan una mica “pelats” per a fer-los servir en el dia a dia d’un editor de vídeo. I ara que a l’horitzó semblava que la cosa encara milloraria més, ja que els creadors de VLC ja estan preparant un editor de vídeo senzill i professional: el VLMC i alguns membres de la comunitat de Cinelerra (que per als qui no el coneguin és el més semblant a un programa d’edició de vídeo professional però amb una inestabilitat i una manca de gust per a la interfície brutals!) estan preparant un fork anomenat Lumiera, ara, els nois de EdithShare, ens deixen anar que pensen alliberar el codi de Lightworks, el seu editor de vídeo professional que ha estat premiat amb Òscars i Emmys pels seus avenços tecnològics i emprat en un munt de pel·licules com la recent Shutter Island.

Lightworks permet treballar amb un ampli ventall de còdecs i formats, tant en SD, HD i fins i tot 2K (cinema). Permet fer treball multicàmera, té un bon grapat d’efectes en temps real professionals, permet treball multipista d’àudio, i compartició de projectes per a edició cooperativa de forma senzilla…

Encara no es pot descarregar de la web, tan sols han comentat que al tercer quadrimestre d’aquest any ja tindrem alguna cosa per a provar, i si passeu per la web, podeu deixar el correu perquè us mantinguin al dia de les novetats, així doncs ens toca esperar i veure que és el que ens trobem finalment, però sincerament, aquesta noticia m’ha alegrat el dia!

  • Ruig on 15 d'abril de 2010 at 15:44

  Reply

  Que fort!

  Què els deu haver empès a aquesta decisió? Que tenen intenció de finançar l’empresa amb el suport tècnic o diferenciant entre una versió lliure i una d’especial per la indústria? O fent solucions personalitzades?

  La veritat és que seria interessant saber una mica més sobre aquest gest tan inesperat. Que bé! Ja no hauré de dependre de les versions capades que tenia del Premiere per fer un editat decent (Premiere Elements, que a sobre m’obligava a engegar el Windows per treballar-hi).

  Suposo que també esperen que això ajudi a que s’estengui l’eina per fer la competència de tu a tu als productes de masses i així de retruc guanyar clients professionals. S’haurà de seguir bé!

  • Pau on 15 d'abril de 2010 at 16:01

  Reply

  També podria ser que l’empresa ja no puga finançar el projecte i pensen que la millor manera per què avance siga deixar que desenvolupadors lliures l’agafen i el milloren.

  Tot i així, s’ha de mirar bé: alliberar un producte requereix donar tota la documentació i facilitar tot allò que calga per tal que els futurs desenvolupadors no es troben amb problemes.

  • xavifumi on 15 d'abril de 2010 at 19:57

  Reply

  Doncs pel que he estat investigant, EditShare, fa poc que va comprar el software i creuen que fent-lo lliure és com aconseguiran “explotar-lo al màxim”. He fet un tomb per la seva pàgina web, i l’empresa es dedica a sol·lucions d’emmagatzematge professionals i per treball col·laboratiu de video, i el que crec és que potser l’unic que faràn tancat siguin paquets d’efectes, o complements per a projectes complexos (com lo de treballar els projectes en grup) una mica, el mateix model que es plantegen amb el Celtx.

  • Ruig on 15 d'abril de 2010 at 21:38

  Reply

  Sí, exacte… Quan parlava de les solucions personalitzades ja pensava en coses així. A veure com acaba. Entre aquest i el de Videolan sembla que la cosa s’anima!

  • Ferran Roig on 23 d'abril de 2010 at 15:57

  Reply

  Jo no he vist per enlloc amb quins SO funcionarà. Esteu segurs que hi haurà una versió per a Linux? He fet la pregunta a EditShare i no m’han contestat…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.