El teu blog de Linux en català

Programa PADRE (declaració de la Renda) per a GNU/Linux

Aquest any, per primer cop, l’Agència Tributària posa a la nostra disposició el programa PADRE per a fer la declaració de la renda des d’entorns amb GNU/Linux. L’any passat, per a poder fer la declaració en GNU/Linux des d’Internet (amb un certificat digital), però aquest any ho podrem fer de forma local amb el programa PADRE.

De moment, com cada any ja passava amb entorns Windows, només ha sortit la versió 1.00, la qual és provisional i només està en castellà. El dia 15 ja tindrem la versió 1.01 (definitiva), disponible també en català, gallec i euskera. Si voleu utilitzar el programa PADRE, us recomano que espereu a que surti aquesta versió (no només per l’idioma, sinó també perquè ja serà la definitiva).

Per a poder executar el programa, necessitem tenir instal·lat el Java. Si utilitzem Ubuntu, ho podem fer des del Synaptic per mitjà del paquet “sun-java6-jre” o des d’un terminal:

sudo apt-get install sun-java6-jre

Per descarregar-vos el programa, heu d’anar a la pàgina de descàrregues del programa PADRE l’Agència Tributària. Aquí hi trobareu els enllaços per descarregar-vos el programa per a tots els entorns, entre ells per a GNU/Linux. Un cop el descarregueu (segurament en la versió 1.01 el fitxer tindrà un nom semblant a “renta2009_unix_1_01.sh”), cal donar-li permisos d’execució. Per fer-ho de forma gràfica, obriu el navegador de fitxers del vostre entorn (segurament el Nautilus), aneu a la carpeta on l’hàgiu desat, feu-hi clic amb el botó dret del ratolí i escolliu l’opció “Propietats”. En la finestra que s’obri, aneu a la pestanya “Permisos”, activeu la casella d'”Execució” i accepteu els canvis. Ara, per instal·lar el programa, feu doble clic sobre el fitxer descarregat.

La instal·lació és molt senzilla, i realment es tracta d’anar acceptant les 8 o 10 pantalles per les que hem d’anar passant fent clic al botó “Siguiente”  (ja m’havia oblidat daquest sistema d’instal·lació de programes, des que no utilitzo altres entorns).

Instal·lació del programa PADRE

Instal·lació del programa PADRE

Un cop instal·lat, podrem executar el programa des del menú “Aplicacions>Altres>Renta 2009”. El programa té un (HORRORÓS) fons verd/groc. Des de la pantalla principal, podrem crear una nova declaració (tant individual com conjunta) o anar al gestor de declaracions. Quan el dia 15 surti la versió 1.01, suposo que des d’un menú d’aquesta pantalla podrem canviar l’idioma del programa per posar-lo en català. Si creem una nova declaració, després de demanar-nos unes dades bàsiques (nom, DNI, estat civil, etc.) arribarem a la pantalla on podem començar a entrar les dades fiscals.

Programa PADRE en GNU/Linux

Programa PADRE en GNU/Linux

Font: Ubuntu Life

EDITO: El 15 d’abril ja ha sortit la versió 1.10 (no 1.01 com deia abans) del programa PADRE. Amb aquesta versió ja es pot escollir l’idioma català (i també l’euskera i el gallec), des del menú “Editar>Preferencias>Idioma”.

  • Joan on 14 d'abril de 2010 at 00:03

  Reply

  Realment útil!! Alliberació total cada cop més a prop!

  Estaves inspirat, eh, avui! 😀 Tres entrades i totes documentades com de costum. +1, +1, +1 🙂

  • oriolsbd on 15 d'abril de 2010 at 18:59

  Reply

  Doncs sí, dilluns vaig escriure molt. 🙂 La veritat és que l’anotació sobre el PADRE no la tenia prevista, però quan vaig llegir la notícia em va agradar molt i vaig voler compartir-la amb tothom.

  • oriolsbd on 15 d'abril de 2010 at 19:00

  Reply

  Per cert, confirmo que avui ja ha sortit la versió 1.10 (no és la versió 1.01 com jo deia a l’anotació) amb el català disponible. Ara edito l’anotació per explicar com posar el català.

  Salut!

  • Zytum on 15 d'abril de 2010 at 21:55

  Reply

  Com sempre els menús en castellà son tots en infinitiu……. Demà el provo a vore que tal

  • guillem on 16 d'abril de 2010 at 08:57

  Reply

  Realment molt interessant aquesta anotació Oriol!

  Són aquests petits detalls que ajuden i consoliden al GNU/Linux com una alternativa més que sòlida als clàssics sistemes privatius.

  Estic molt content que poc a poc se’l comenci a tenir en compte al gnu/linux.

  Salut a tots!

  • oriolsbd on 16 d'abril de 2010 at 23:25

  Reply

  Tens raó, Guillem. És molt important que hagin tret aquest programa també per a GNU/Linux. 🙂

  • Albert on 26 d'abril de 2010 at 16:47

  Reply

  Molt bé, Felicitats!
  M’ha estat de molta utilitat. Gràcies!
  De mica en mica, també em vaig alliberant…
  Salut!

  • Joan on 28 d'abril de 2010 at 23:52

  Reply

  GNU/Linux cada cop va a més!!! 😀

  Per cert, desconec les millores que porta, però actualment està disponible la versió 1.2 del programa.

  • joan m on 29 d'abril de 2010 at 21:11

  Reply

  moltes gràcies per l’ajuda

  • Guerau on 30 d'abril de 2010 at 16:12

  Reply

  M’ha costat trobar l’idioma per tal de poder-la fer en català. Ha canviat respecte d’anys passats. Ara cal anar a “editar” abans de donar d’alta cap declaració i escollir la llengua a “preferencias”.

  • oriolsbd on 30 d'abril de 2010 at 19:55

  Reply

  Gràcies per avisar de la nova versió, Joan. Avui ja he vist que hi ha la 1.21. Si hem instal·lat una versió anterior, quan engeguem el programa detecta que hi ha una versió nova i ens demana si volem actualitzar. Si diem que sí, el programa s’actualitza sol.

  Salut!

  • Anònim on 14 de juny de 2010 at 12:50

  Reply

  Perquè collons és tan rebuscat descarregar el fill de sa mare de programa si no és en l’ idioma de l’ imperi…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.