Aquest any, per primer cop, l’Agència Tributària posa a la nostra disposició el programa PADRE per a fer la declaració de la renda des d’entorns amb GNU/Linux. L’any passat, per a poder fer la declaració en GNU/Linux des d’Internet (amb un certificat digital), però aquest any ho podrem fer de forma local amb el programa PADRE.
De moment, com cada any ja passava amb entorns Windows, només ha sortit la versió 1.00, la qual és provisional i només està en castellà. El dia 15 ja tindrem la versió 1.01 (definitiva), disponible també en català, gallec i euskera. Si voleu utilitzar el programa PADRE, us recomano que espereu a que surti aquesta versió (no només per l’idioma, sinó també perquè ja serà la definitiva).
Per a poder executar el programa, necessitem tenir instal·lat el Java. Si utilitzem Ubuntu, ho podem fer des del Synaptic per mitjà del paquet “sun-java6-jre” o des d’un terminal:
sudo apt-get install sun-java6-jre
Per descarregar-vos el programa, heu d’anar a la pàgina de descàrregues del programa PADRE l’Agència Tributària. Aquí hi trobareu els enllaços per descarregar-vos el programa per a tots els entorns, entre ells per a GNU/Linux. Un cop el descarregueu (segurament en la versió 1.01 el fitxer tindrà un nom semblant a “renta2009_unix_1_01.sh”), cal donar-li permisos d’execució. Per fer-ho de forma gràfica, obriu el navegador de fitxers del vostre entorn (segurament el Nautilus), aneu a la carpeta on l’hàgiu desat, feu-hi clic amb el botó dret del ratolí i escolliu l’opció “Propietats”. En la finestra que s’obri, aneu a la pestanya “Permisos”, activeu la casella d'”Execució” i accepteu els canvis. Ara, per instal·lar el programa, feu doble clic sobre el fitxer descarregat.
La instal·lació és molt senzilla, i realment es tracta d’anar acceptant les 8 o 10 pantalles per les que hem d’anar passant fent clic al botó “Siguiente” (ja m’havia oblidat daquest sistema d’instal·lació de programes, des que no utilitzo altres entorns).
Un cop instal·lat, podrem executar el programa des del menú “Aplicacions>Altres>Renta 2009”. El programa té un (HORRORÓS) fons verd/groc. Des de la pantalla principal, podrem crear una nova declaració (tant individual com conjunta) o anar al gestor de declaracions. Quan el dia 15 surti la versió 1.01, suposo que des d’un menú d’aquesta pantalla podrem canviar l’idioma del programa per posar-lo en català. Si creem una nova declaració, després de demanar-nos unes dades bàsiques (nom, DNI, estat civil, etc.) arribarem a la pantalla on podem començar a entrar les dades fiscals.
Font: Ubuntu Life
EDITO: El 15 d’abril ja ha sortit la versió 1.10 (no 1.01 com deia abans) del programa PADRE. Amb aquesta versió ja es pot escollir l’idioma català (i també l’euskera i el gallec), des del menú “Editar>Preferencias>Idioma”.
12 comments
Skip to comment form
Realment útil!! Alliberació total cada cop més a prop!
Estaves inspirat, eh, avui! 😀 Tres entrades i totes documentades com de costum. +1, +1, +1 🙂
Doncs sí, dilluns vaig escriure molt. 🙂 La veritat és que l’anotació sobre el PADRE no la tenia prevista, però quan vaig llegir la notícia em va agradar molt i vaig voler compartir-la amb tothom.
Per cert, confirmo que avui ja ha sortit la versió 1.10 (no és la versió 1.01 com jo deia a l’anotació) amb el català disponible. Ara edito l’anotació per explicar com posar el català.
Salut!
Com sempre els menús en castellà son tots en infinitiu……. Demà el provo a vore que tal
Realment molt interessant aquesta anotació Oriol!
Són aquests petits detalls que ajuden i consoliden al GNU/Linux com una alternativa més que sòlida als clàssics sistemes privatius.
Estic molt content que poc a poc se’l comenci a tenir en compte al gnu/linux.
Salut a tots!
Tens raó, Guillem. És molt important que hagin tret aquest programa també per a GNU/Linux. 🙂
Molt bé, Felicitats!
M’ha estat de molta utilitat. Gràcies!
De mica en mica, també em vaig alliberant…
Salut!
GNU/Linux cada cop va a més!!! 😀
Per cert, desconec les millores que porta, però actualment està disponible la versió 1.2 del programa.
moltes gràcies per l’ajuda
M’ha costat trobar l’idioma per tal de poder-la fer en català. Ha canviat respecte d’anys passats. Ara cal anar a “editar” abans de donar d’alta cap declaració i escollir la llengua a “preferencias”.
Gràcies per avisar de la nova versió, Joan. Avui ja he vist que hi ha la 1.21. Si hem instal·lat una versió anterior, quan engeguem el programa detecta que hi ha una versió nova i ens demana si volem actualitzar. Si diem que sí, el programa s’actualitza sol.
Salut!
Perquè collons és tan rebuscat descarregar el fill de sa mare de programa si no és en l’ idioma de l’ imperi…