El teu blog de Linux en català

Google finançarà el còdec de vídeo Ogg Theora

Si algú et diguera que Google ha ajudat amb diners el desenvolupament del còdec Ogg Theora, probablement passaríeu a una altra cosa, ja que això és més que improbable.

Alguna cosa semblant diuen a l’article que es pot llegir al bloc google-opensource, on s’anuncia que Google també participarà amb diners en el desenvolupament del còdec de vídeo Ogg Theora per a processadors ARM (els dels mòbils bàsicament). Sembla que la raó és tindre un còdec de base que, encara que no siga el millor, puga reproduir vídeos quan la resta no puguen, ja siga per tema de patents o per qualsevol altra cosa.

Ogg Theora és un còdec de vídeo/àudio universal lliure que des del món del programari lliure s’ha provat d’impulsar sense molt d’èxit durant els darrers anys. Amb l’arribada d’HTML5 semblava que per fi es podria aconseguir impulsar aquest còdec, però l’anunci que el mateix Google va fer quant a l’ús del còdec privatiu x264 a Youtube indicava que finalment Ogg podria perdre definitivament la batalla.

Amb aquest anunci, però, sembla que el món del programari lliure podrà respirar més o menys per una estona. Caldrà veure fins on arriba aquest «nou» criteri de Google i veure com afecta a les pàgines on es volia emprar només el còdec privatiu x264 (Youtube principalment).

  • Aljullu on 12 d'abril de 2010 at 16:18

  Reply

  Més que diners, el millor que podria fer Google és que tots els vídeos del YouTube anessin amb OggTheora. Tota la resta seran paraules boniques però totalment buides de contingut.

  • Pauet on 12 d'abril de 2010 at 18:49

  Reply

  Completament d’acord amb l’Aljullu, em va decebre molt l’actitud de google sobre tot sabent que de “la resta de gegants” no cal esperar-ne res de bo. Tot i així ja em millorat una mica.
  De fet jo crec que l’W3C havia d’haver especificat que l’HTML5 havia de fer servir codecs lliures. Com es pot garantir un estàndard verdaderament universal i accessible a tothom si no?

  • Ruig on 12 d'abril de 2010 at 20:03

  Reply

  El problema, Pauet, és que les empreses a les que interessava posar pals a les rodes al format Theora ja es van preocupar d’assegurar-se que l’esborrany de l’HTML5 no especifiqués Theora com a codificador de vídeo (al principi hi era, però no interessava a empreses com Microsoft, Apple, Google i d’altres… suficients per fer pressió a l’W3C sobre la decisió inicial).

  • Pauet on 13 d'abril de 2010 at 05:22

  Reply

  Gracies per l’aclariment, no sabia que hi havia hagut pressions per obligar a l’W3C a canviar aquest aspecte.

  Aquest es un tema que trobo preocupant perquè crec que més enllà de la filosofia del programari lliure hi ha una incompatibilitat intrínseca entre el concepte de estàndard i el de privatiu. El que és privatiu pot arribar a ser un “estàndard de facto” per posició dominant, però no pot ser un “verdader estàndard” en el sentit de una norma per a la interoperativitat universal. I de fet com diu en Pau si Google ara finança un codec lliure es perquè s’ha trobat amb aquesta contradicció.

  • Ruig on 13 d'abril de 2010 at 23:02

  Reply

  Per cert, molt interessant… Sembla que Google alliberarà el còdec V8 de l’empresa que va comprar fa vora un any tal com va demanar la FSF. De moment és un rumor, però d’aquells que semblen una filtració força fiable. Els motius sembla que serien disposar d’un còdec lliure de patents i més eficaç (ja que sembla que ofereix una qualitat com la de l’H264 amb la meitat d’ample de banda).

  • Pauet on 14 d'abril de 2010 at 05:07

  Reply

  Això si que estaria molt bé.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.