El teu blog de Linux en català

Ubuntu 10.04 tindrà com a motor de cerca Google, i no Yahoo

Fa uns mesos vam comentar-vos que Ubuntu canviava el motor de cerca per defecte al Firefox de Google a Yahoo. Sembla que s’havia arribat a un acord de tipus econòmic pel qual el cercador Yahoo passaria a ser la pàgina d’inici del navegador Firefox a Ubuntu, així com el motor principal al quadre de cerca de dalt a la dreta.

Doncs bé, tot i que a les darreres versions d’Ubuntu Lucid ja havien fet el canvi, un anunci que es va fer ahir a les llistes de desenvolupament de l’Ubuntu indicava que finalment Google serà el motor de cerca per defecte i Yahoo! quedarà fora. Les raons no s’especifiquen però, ja que estem, podríem aventurar-nos:

 • Yahoo! ha revocat l’acord perquè no té diners i la fusió amb Microsoft fa que tot s’haja d’enfocar a Bing.
 • Mozilla ha forçat Canonical a tornar al Firefox ja que ells (Mozilla) tenen un acord amb Google sobre quin ha d’ésser la pàgina d’inici per defecte.
 • Ubuntu ha decidit que el cercador Yahoo! no és bo i que l’acord econòmic no paga la pena, amb la qual cosa s’ha decidit tornar amb Google.
 • Google ha arribat a un acord amb Canonical per ser el cercador per defecte.

Siga quin siga, aquest ha estat el correu enviat a la llista de desenvolupament:

A cada nova versió decidim quin és el millor navegador web així com el millor motor de cerca que seran els predeterminats per a Ubuntu. A l’hora de triar el millor motor de cerca tenim en compte factors com l’experiència i preferències dels usuaris, així com les pèrdues i beneficis que suposen per a Ubuntu i els navegadors i altres projectes que formen el producte final. Fins la versió 9.10, sempre s’ha decidit per fer servir Firefox i Google. A la 10.04, en un principi, es va decidir canviar el motor de cerca i de fet es va implementar en les versions publicades fins ara.

Tot i així, es farà servir Google com a motor de cerca per a la versió final. El canvi es farà tan aviat com siga possible, abans del 15 d’abril que és quan ja no s’admetran més canvis.

No ha estat la nostra intenció aquest ball amb els cercadors, però les circumstàncies subjacents poden canviar de forma impredictible. En aquest cas, és clar que per a la gent que faça el canvi de la 9.10 a la 10.04 no veurà cap canvi, que serà només visible per a la gent que ha seguit el desenvolupament de la versió 10.04.

Sé que la darrera línia és confusa, però certament també ho és en la traducció en anglès. Tot plegat una mica estrany, així tan de sobte i a punt de publicar-se la versió final. Per nosaltres, probablement millor, ja que Yahoo! no està traduït al català (deixant a banda que com a cercador, no és tan bo com Google).

2 comments

  • oriolsbd on 8 d'abril de 2010 at 15:05

  Reply

  Jo crec que és per temes de pasta. No deuen haver arribat a un acord prou bo per a les dues parts.

  • Ruig on 8 d'abril de 2010 at 16:26

  Reply

  Completament d’acord amb l’Oriol: això ha estat MONEY MONEY MONEY! (o si de cas la seva absència)

Deixa un comentari

Your email address will not be published.