El teu blog de Linux en català

Solaris deixa de ser gratuït

Segons es pot llegir a InfoWorld, un dels primers passos significatius que ha realitzat Oracle després de la compra de Sun afecta directament a Solaris, que podrà obtindre’s de forma gratuïta des de la pàgina web, però amb una llicència d’ús de només 90 dies. A més, caldrà un registre previ per baixar-se aquesta versió de prova. El canvi de llicència no té caràcter retroactiu, per la qual cosa els clients que van adquirir Solaris en el passat podran continuar fent-lo servir sense cap mena de restricció, tot i que probablement ja no tindran accés a actualitzacions i correccions d’errors.

Això, d’entrada, no afecta a OpenSolaris quant a termes de llicència. El que sí que podria afectar seria que OpenSolaris no rebera els canvis fets a Solaris, cosa que conjuntament amb el fet que la comunitat darrere d’OpenSolaris no és molt nombrosa, faria que OpenSolaris acabara sent abandonada. El canvi de llicència de Solaris podria afectar sobretot a aquelles petites i mitjanes empreses que cercant una solució gratuïta i potent van acabar amb aquest sistema operatiu. En el futur s’hauran de debatre en iniciar un manteniment propi d’OpenSolaris, pagar les llicències o bé trobar una altra solució (probablement basada en GNU/Linux).

Serà interessant veure què passa amb la resta de grans projectes: MySQL, OpenOffice.org, VirtualBox, etc. Per sort, en aquests casos, hi ha molta més comunitat al darrere i es crearien forks en cas que fora necessari (de fet, ja existeixen un parell de forks de MySQL i també de l’OpenOffice.org).

http://www.windowsitpro.net/main//gnlcontent/uploads/images/stories/CodeIT2/solaris_logo.png

1 comment

    • logoff on 30 de març de 2010 at 10:55

    Reply

    el primer pas cap a la destrucció total de MySQL…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.