El teu blog de Linux en català

El que està fent Mozilla per millorar el Firefox

Després de l’article d’ahir respecte a la inclusió del Chromium als repositoris oficials d’Ubuntu vam poder arreplegar uns quants comentaris interessants. De tots, em vaig quedar amb el del Toni, que ens donava informació sobre el que està fent Mozilla per millorar el Firefox.

En Toni també fa un comentari interessant:

Un punt que sí que trobo super important és el tema de la inclusió del suport pel tag HTML5 de vídeos en format H.264 a Chrome, però només de Theora (format obert) en Firefox. Seria molt fort que Google aprofitant Youtube deixés “fora de joc” el Firefox oferint vídeos només en el format H.264 en la remodelació de la pròxima versió del site, especialment si es té en compte el que ha vingut a representar Firefox en la lluita dels estàndards oberts a Internet (en contra de les intencions de Microsoft) i que tots, especialment Google, ens n’hem beneficiat.

  • Didac on 3 de març de 2010 at 10:24

  Reply

  Doncs a mi també em preocupa el que diu el Toni, sembla a ser (almenys en un principi això sembla) que uns van per una banda i uns altres per l’altre en això del HTML5 (pel que fa al vídeo)

  Doncs Chrome soporta Theora+Vorbis+OGG, al igual que Firefox 3.5+ i Opera, i llavors tenim els que suporten H.264+AAC+MP4 que són Safari iPhone i Android.

  Pel que fa a Chromium no se res al respecte, jo l’utilitzo i he tingut problemes per reproduir els videos, sembla que si que arriben a carregar els OGG però alguna cosa va malament i no se si és problema del navegador o meu.

  D’altra banda el que si és cert, és que el tag video de html5 permet enllaçar a dos formats de vídeo diferent i el navegador utilitzarà el que més li convingui. Això ho trobo fantàstic de cara al usuari, però jo per exemple, que ja he començat a utilitzar aquesta tecnologia, que ja em trobo amb uns recursos bastant limitats en el servidor, com per anar fent dues versions de vídeos i dedicar-me a perdre el temps, espai i l’ample de banda per satisfer les necessitats de tots els navegadors.

  • Toni on 3 de març de 2010 at 13:55

  Reply

  Una altre novetat interessant que no comentes és la de fer el navegador multi-procés (Projecte “Electrolosys”, https://wiki.mozilla.org/Content_Processes)
  Pel que sembla, en una primera fase (com a una futura actualització de la versió 3.6 mateix) s’estan plantejant fer-ho només pels “plug-ins”, i no per cada pestanya com ho fa el Chrome o l’Internet Explorer 8. Aquest canvi pot fer el navegador més veloç en màquines multi-core (tots els processadors nous ja ho són) i millorar-ne la seguretat.

  • Carles on 3 de març de 2010 at 14:21

  Reply

  Molt interessants les millores que apunta en Toni i l’article fet per en Pau.

  Jo tinc instal·lats el chromium i el chrome, apart del meu preferit : firefox 3.6.

  A la hora de reproduïr vídeos no he tingut cap problema en cap dels 3. Però per a mi (després d’instal·lar extensions) m’és millor la navegació al firefox. Espero que no s’adormin i tornin a estar al capdavant, ja que no trobaria gens just que chrome s’endugés tot l’èxit. Abans preferiria l’Opera 🙂

  • Pauet on 3 de març de 2010 at 15:30

  Reply

  Ja va uns dies que m’avia adonat també del problema amb HTML5 a Youtube i avia estat buscant informació, i la veritat es que o veig molt malament i començo a pensar que podem acabar pitjor del que estem amb el flash.
  Si HTML5 serveix per que la capacitat nativa dels navegadors de reproduir vídeo quedi constrenyida per les patents del còdec del vídeo propietat del creador del navegador malament anem. Com ho han de fer la resta de navegadors (Lliures o no com Opera), s’haurà de dependre d’algun altre plugin? Què creieu que farà Microsoft quan adapti l’Explorer per suportar HTML5 tenint el seu propi format propietari de video?

  • Aljullu on 3 de març de 2010 at 17:19

  Reply

  Pauet no cal perdre el desànim, pensa que al mateix costat que Mozilla hi ha projectes tant importants com la Viquipèdia, DailyMotion i altres programes lliures com el Miro (perdoneu l’spam: http://www.bitscatalans.com/2010/01/25/html-5-al-youtube-i-al-vimeo-comenca-una-nova-guerra-contra-els-estandards/).

  Tot depèn de si els usuaris fem pressió i utilitzem productes que només siguin compatibles amb l’OGG, com el Firefox o l’Opera.

  Google Chrome sucks! A part que, tot i ser més ràpid, el Chrome consumeix més recursos precissament pel fet de ser multitasca: per cada pestanya a de tenir carregada una interfície nova! Proveu d’obrir 40 pestanyes amb el Firefox i 40 amb el Chromium a veure quin utilitza més recursos 😉

  • Pau on 3 de març de 2010 at 19:48

  Reply

  Aljullu, ho sent molt, però el Chrome vola i respon molt bé. T’estic parlant de fins a 15 pestanyes alhora. Això ho dic perquè sempre em diuen que “el firefox és ara més ràpid” i jo això mai ho note, com a mínim respecte al seu funcionament com a “programa” a linux.

  Quan faig clic al botó de “Tancar” el firefox, triga 2 o 3 segons en tancar-se. Això amb el chromium és instantani.

  • Carles on 3 de març de 2010 at 20:00

  Reply

  @Pau si jo també estic d’acord en això, pesi a qui pesi, el chromium està guanyant la davantera al mozilla… i això personalment no m’agrada gens :(. Tot i així encara confio en mozilla i no em passaré fins que no tingui raons de pes: per exemple extensions per a desenvolupadors que necessito per a treballar que m’aporta el firefox i el chromium encara no :D.

  • Ecron on 3 de març de 2010 at 23:09

  Reply

  El fet de que faça una demostració de Mozilla Labs amb el Safari es un poc paradógic xD

Deixa un comentari

Your email address will not be published.