El teu blog de Linux en català

Chromium als repositoris d'Ubuntu, Firefox hauria de vigilar…

Des dels inicis de les distribucions GNU/Linux, Firefox ha estat un protagonista essencial (sense menysprear altres navegadors). El pas del temps ha demostrat, però, que potser Mozilla s’ha acomodat massa al seu lloc i ara podria estar amenaçada. No vull ser amarillista, però crec que és una realitat que parla per sí mateixa: mentre que el Firefox s’ha convertit en un navegador pesat -tot i que potent-, Chromium fa el mateix però més ràpid, amb un aspecte molt atractiu (el Firefox gairebé no ha canviat en 5 anys, i si parlem de la versió per a linux, Firefox continua igual que al principi) i amb un desenvolupament molt ràpid.

Fins ara, a l’Ubuntu, era necessari afegir el repositori chromium daily per tindre el Chromium, però ara ja no serà així: Ubuntu Lucid inclourà Chromium als seus repositoris oficials, amb la qual cosa serà molt més fàcil instal·lar-lo. És més, què passarà amb l’Ubuntu Netbook on prima la lleugeresa?. Per omplir el got, només ens queda recordar que Mozilla viu i ha viscut gràcies a Google -supose que això ja ho estaran canviant-.

L’entrada de Chromium als repositoris oficials s’hauria de veure com un avís. És clar que Chromium havia d’entrar per força, ja que és programari lliure. Però això el posiciona al mateix nivell que el Firefox i llavors no hi ha cap raó per continuar fent servir el Firefox si el Chromium fa el mateix però més ràpid. En un any, el Chromium ha passat d’un 1% a un 7% global d’ús i això sense implementar totes les característiques que implementa el Firefox. Què passarà quan les implemente?.

Crec que Mozilla hauria de començar a plantejar-se dur a terme canvis importants:

 • Augment dràstic de la velocitat del navegador (no només a la navegació, sinó també al seu funcionament com a programa)
 • Canvi de l’aspecte (això sembla que ja s’està treballant)
 • Protecció total de la privacitat dels usuaris
 • Inclusió interna d’extensions bàsiques com Weave
 • Canvi total i absolut del sistema de baixades

Bé, aquestes són algunes de les meues idees. Així que m’agradaria preguntar-vos: què és el que més vos emprenya del Firefox?.

  • pqs on 2 de març de 2010 at 11:05

  Reply

  La resposta a la darrera pregunta és molt simple. Weave és el que em manté a can Firefox.

  • Dimas on 2 de març de 2010 at 11:37

  Reply

  A mi el Firefox em va rapidíssim, i he provat altres navegadors i puc comparar. I de fet gasta menys recursos que no pas el Chromium.

  • Xema on 2 de març de 2010 at 12:14

  Reply

  De fet, jo ja m’he passat al Chromium…

  • KuBe on 2 de març de 2010 at 12:21

  Reply

  Si han posat chromium als repositoris de Ubuntu Lucid, és perque és el navegador per defecte a la variant amb escriptori LXDE Lubuntu, on la rapidesa del sistema en ordinadors poc potents és el que prima.

  De moment les extensión del chormium, estan a la altura de greasemonkey i jetpack, però no a les altres extensions del firefox que poden modificar el comportament del navegador en tots els aspectes.

  En l’únic que chromium “guanya” és en el motor javascript i en la velocitat d’engegada, per tot lo demés se’m queda curt en funcions.

  • logoff on 2 de març de 2010 at 12:31

  Reply

  velocitat, velocitat i velocitat

  • Joana on 2 de març de 2010 at 15:32

  Reply

  Crec que és un gran error apostar per producte google. Primer per que és lleuger per que és molt nou, al igual que les primeres versions de firefox. Ja veurem el seu renidment que tal amb totes les opcions que té actualment firefox.

  I segon, com a companyia, mozilla és una fundació que neix amb uns valors en fer tots els seus productes de codi obert. Això ens assegura molt més que en un futur segueixi sent així. Cosa que google no en podem dir el mateix, ja que no es aigua clara, i és una empresa. Prioritzarà abans fer calers, que fer programari lliure. Ho podem veure en els seus diferents productes per linux que no són lliures,i amb alguns problemes d’android amb el nucli de gnulinux.

  • Pau on 2 de març de 2010 at 15:54

  Reply

  Bones,

  @Joana, la qüestió és que parlem de dos productes lliures, no de dues companyies. Mozilla ha creat i continua creant productes molt bons. Però Firefox, que ha estat la seua punta de llança, corre perill si el Chromium avança com ho està fent ara.

  Què passarà quan Chromium tinga totes les extensions del Firefox i faça el mateix?. Si és igual de ràpid que ja ho és ara, serà inevitable que la gent el trie com a navegador principal.

  • Ecron on 2 de març de 2010 at 17:27

  Reply

  Des que tinc ordinador (i d’aixo ja fa quasi 10 anys), he utilizat firefox, i sempre he quedat encantat amb les prestacions que proporcionava. Ara mateixa, el món dels navegadors està molt canviat, i n’hi han moltes més opcions.

  He provat Chromium i he de dir que, si els comparem bàsicament com a dos navegadors sense més, el Firefox es queda darrere, en quant a velocitat, aspecte, etc. De fet, el únic que em frena per a canviar-me de navegador son les extensions tan utils que te el de Mozilla, que em fan la navegació molt més còmoda, a banda de que li he agafat “carinyo”.

  Objectivament, el futur de Chromium es molt prometedor. Atenció, Mozilla!!

  • Toni on 2 de març de 2010 at 18:21

  Reply

  Tal i com llegia a can CNET fa una estona (http://news.cnet.com/8301-30685_3-20000104-264.html?tag=newsLeadStoriesArea.1) els de can Mozilla no s’estan de braços creuats i pel tema de la velocitat d’execució del Javascript estan treballant en un nou motor de javascript “JaegerMonkey” per posar-se a la “par” amb els altres navegadors que el superen -Chrome, Safari i Opera-.
  El temps d’inici de l’aplicació, una altre de les queixes habituals, també l’estan estudiant (https://wiki.mozilla.org/Firefox/Projects/Startup_Time_Improvements).
  Es veu que també treballen en un nou entorn per desenvolupar extensions que anomenen “JetPack”, però al meu entendre en aquest aspecte ja estan molt per davant de la resta de navegadors.
  Sembla ser que per la versió 4 de Firefox també tenen pensat fer alguns canvis a l’estil del Chrome (https://wiki.mozilla.org/Firefox/4.0_Windows_Theme_Mockups), però la veritat això ja és qüestió de gustos, i a mi personalment m’agrada més l’aspecte clàssic del Firefox.
  Un punt que sí que trobo super important és el tema de la inclusió del suport pel tag HTML5 de vídeos en format H.264 a Chrome, però només de Theora (format obert) en Firefox. Seria molt fort que Google aprofitant Youtube deixés “fora de joc” el Firefox oferint vídeos només en el format H.264 en la remodelació de la pròxima versió del site, especialment si es té en compte el que ha vingut a representar Firefox en la lluita dels estàndards oberts a Internet (en contra de les intencions de Microsoft) i que tots, especialment Google, ens n’hem beneficiat.

  • Pau on 2 de març de 2010 at 18:27

  Reply

  Informació molt interessant Toni. Demà escriuré alguna cosa al respecte. Crec que tots estem més o menys d’acord que preferim que Mozilla continue sent “líder” en navegadors.

  • xavi on 2 de març de 2010 at 20:59

  Reply

  A mi Chrome i Chromium també em van més ràpid que el Firefox, darrerament… Però com ja ha dit algú per aquí dalt, caldrà veure com funcionen els navegadors de Google quan estiguin tan madurs com el Firefox, amb les mateixes funcionalitat i tantes extensions.

  Tot i que darrerament s’ha quedat enrere en qüestions de velocitat, de moment em quedo amb el Firefox. És l’únic que amb les seves extensions em permet gaudir d’una internet amb zero publicitat, i això no ho canvio per res!

  • manel on 2 de març de 2010 at 21:11

  Reply

  Hola, jo penso com la Joana, no m’agradaria que google es fes més gran, ja te molt poder (cercador, gmail, gtalk, etc) i ens agradi o no, encara que google sigui en certa manera una empresa diferent, les grans companyies acaben per voler-ho i controlar-ho tot.
  El firefox no crec que pugui anar mai tant ràpid en quan a desenvolupament com ho fa el Chrome o el IE, no té ni tindrà mai prou recursos, en canvi, en quan a filosofia d’empresa (un navegador per tothom, gratuit, lliure, i que fomenta l’us d’estandards) m’agrada i crec que fins ara ho han fet força bé. Consti que no soc antigoogle, però tampoc m’agradaria que tota la meva experienca d’internet hagues de pasar a través d’ells.

  • Ruig on 3 de març de 2010 at 13:15

  Reply

  Sí… Quins estàndards que promociona… H264 a l’HTML5. No dubto que en línies generals és un bon navegador lliure en la seva versió Chromium, però no ens enganyem: això és perquè Google s’ha servit d’altres projectes lliures en crear-lo i per no danyar la seva reputació l’ha alliberat en cert grau. A més ens colen la mitja mentida de que Chrome és lliure, però la realitat és que el Chromium és perceptiblement més limitat en algunes àrees estratègiques com ara el mateix còdec de vídeo (ja ho sé, per tema de llicències, però la qüestió és que si a Google li hagués interessat de debò hauria apostat per Theora i llavors tot el navegador seria lliure).

  Sincerament la política de Google en els seus darrers projectes mediàtics em sembla que fa molta pudor, començant per aquest navegador que ens han venut com a lliure quan en realitat NO ho és en la seva versió completa.

  • Ruig on 3 de març de 2010 at 13:16

  Reply

  Ai perdó, pensava que quan s’estava parlant en un altre comentari dels estàndards es parlava del Chrome!

  Bé, en tot cas el que he dit al comentari (tot referit al navegador de Google) crec que no deixa de ser cert.

  Perdoneu la meva lectura en diagonal! :S

Deixa un comentari

Your email address will not be published.