El teu blog de Linux en català

Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx) Alpha 3

Tal i com ja estava previst, avui tenim disponible la tercera Alpha d’Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx). A més, fa un parell de dies es va comentar que avui també hi hauria un anunci important (un possible canvi de logo de Canonical/Ubuntu), però finalment sembla ser que aquest anunci s’ha posposat. Fa dies que es van comentant els canvis que segurament portarà aquesta tercera alpha (sobretot, modificacions interessants per al Centre de programari d’Ubuntu i la nova Music Store). En global, les novetats més interessants que porta aquesta tercera alpha són les següents:

 • La versió del nucli de Linux que porta és la 2.6.32. Ahir mateix va sortir la versió definitiva del nucli 2.6.33, però no tinc clar quina de les dues versions portarà la versió definitiva d’Ubuntu 10.04
 • Kubuntu 10.04 Alpha 3 ja porta instal·lada la versió 4.4 de KDE
 • Nova versió del paquet likewise-open, que és el que proporciona l’autenticació a Active Directory
 • S’ha modificat el disseny de la pantalla d’entrada
 • Novetats al Centre de Programari, amb la inclussió de la nova galeria “Featured” (amb els programes més interessants) i una millor gestió dels programes disponibles a partir de repositoris PPA
 • Porta per defecte el controlador lliure Nouveau per a targetes Nvidia, i hi ha un millor suport per al controlador propietari
 • Major integració per defecte amb xarxes socials, sobretot remarcables les modificacions en l’àrea de notificació i la inclusió per defecte del client de Twitter Gwibber

En versions anteriors, les versions Alpha estaven més juntes en el temps, de manera que no es notava tant la diferència entre una i una altra. Aquest major distanciament prové del fet que ja vam comentar que Lucid Lynx tindria menys versions alpha. Aquesta tercera ja és la darrera versió Alpha (la propera serà la primera Beta). Si voleu provar la tercera Alpha d’Ubuntu Lucid Lynx, us deixo els enllaços de les seves diferents versions (o, com diuen, dels seus diferents colors):

Ubuntu i UNE: http://cdimage.ubuntu.com/releases/lucid/alpha-3/

Kubuntu i UNE: http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/lucid/alpha-3/

Xubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/lucid/alpha-3/

UbuntuStudio: http://cdimage.ubuntu.com/ubuntustudio/releases/lucid/alpha-3/

Ubuntu per UEC i EC2: http://uec-images.ubuntu.com/releases/lucid/alpha-3/

Edubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/edubuntu/releases/lucid/alpha-3/

Mythbuntu: http://cdimage.ubuntu.com/mythbuntu/releases/lucid/alpha-3/

Sobretot, de moment NO ÉS RECOMANABLE INSTAL·LAR-LO EN ENTORNS PRODUCTIUS, NI PER A ORDINADORS DE SOBRETAULA HABITUALS (excepte si teniu clar què significa una versió Alpha i n’assumiu les possibles conseqüències). Cal tenir molt clar que es tracta encara d’una versió de proves, de manera que segurament distarà molt de ser estable. Aquestes versions serveixen per a poder provar les seves noves funcionalitats, i trobar-hi possibles errades per tal de notificar-les i que les versions definitives siguin molt estables.

En aquesta pàgina podeu trobar el calendari de llençament de Ubuntu 10.04 Lucid Lynx.

  • Joan on 26 de febrer de 2010 at 00:10

  Reply

  Featured, featured!!! 😀

  • oriolsbd on 26 de febrer de 2010 at 07:56

  Reply

  De moment, en el Featured hi han posat l’Abiword, el Blender, el Gimp i l’Scribus. Suposo que s’acabarà ampliant una mica més, tot i que no massa.

  • sergis on 28 de febrer de 2010 at 14:43

  Reply

  Hola gent de nou , e posat Lucid a virtualbox amb testdrive es el primer cop i anat perfecte però no tinc wifi no em detecta ni la que porta el portàtil integrada ni el llapis usb que tinc TL-WN821n. Algú sap si es normal això o es per que es una alpha 3 i no porta res de wifi encara. Gracies.

  • oriolsbd on 2 de març de 2010 at 15:04

  Reply

  Hola, Sergis.

  Abans que res, no he provat mai el Testdrive amb VirtualBox, però t’intentaré ajudar. Primer, mira aquestes instruccions, per si ho has fet tot:
  http://www.webupd8.org/2010/02/testdrive-automatically-downloads-and.html
  http://www.webupd8.org/2010/02/how-to-use-testdrive-with-virtualbox.html

  Sobretot, mira al final de tot, que indica que s’ha de fer un “modprobe”.

  Apart d’això, si et refereixes a que qui no et detecta la Wifi és la màquina virtual, això és habitual en VirtualBox. La màquina virtual et detecta la xarxa com si fos ethernet, encara que realment utilitzi la connexió Wifi de la teva màquina real. Tot i això, aquest darrer comentari és sense saber massa com funciona TestDrive…

  Salut!

  • sergis on 2 de març de 2010 at 22:00

  Reply

  Hola de nou Oriolsbd ara entenc lo del wifi ja que estic fent servir el portàtil i estic actualitzant a traves de virtualbox amb red i no hi ha cap cable de red posat. O sigui wifi, ( no ho sabia), com tampoc se que vol dir “modprobe” crec que es per carregar algun modul, aixi o e fet altres cops per posar el bluetooth, però no se exactament que fan aquestes instruccions com soc novatell. xD. En fi que no puc posar el llapis wifi i fer-lo servir amb virtualbox, ja que automàticament em detecta el que te el portàtil integrat. Un salut company.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.