El teu blog de Linux en català

Qüestions (I)

Per què l’Opera i el Chrome posen paquets precompilats disponibles per a ‘moltes’ distribucions de forma que per instal·lar-los només cal baixar-los i ‘fer doble clic’ i, en canvi, amb el Firefox això no ho podem fer?.

  • Dimas on 22 de gener de 2010 at 10:27

  Reply

  I una versió x64 siusplau 🙁

  • Xavi on 22 de gener de 2010 at 11:47

  Reply

  Jo encara diria més… Per què Chrome té un paquet deb que afegeix el repositori automàticament i això no es fa amb altres paquets?

  Com administrador potser no ens convé que es vagin afegint repositoris així com així, però pels usuaris bàsics crec que és una simplificació molt beneficiosa.

  • Anso on 22 de gener de 2010 at 14:15

  Reply

  Firefox si té paquets de fer clic i instal·lar…

  que tens, una ubuntu?:

  http://security.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/f/firefox-3.5/firefox_3.5.7+nobinonly-0ubuntu0.9.10.1_all.deb

  La diferència està en que ubuntu, al ser estable i lliure permet que altres distribucions fagin l’empaquetat al seu gust… en un futur chrome també vindrá als repositoris de ubuntu i debian, però encara li cal ser estable.

  El cas de Opera es ben diferent, al ser Privatiu o empaqueten ells… o ningu ho fara, de manera que els interessa fer-ho.

  • Pau on 22 de gener de 2010 at 17:20

  Reply

  Anso, però n’has trobat algun paquet de Firefox 3.6?.

  • Slarti on 22 de gener de 2010 at 22:50

  Reply

  Per que a Mozilla Linux li sua el nap una barbaritat, per això firefox va com el cul comparat amb el de Windows. Ja veurem si Chrome no fa de tauró i Firefox de banyista que xiscla i esquitxa de forma desesperada

  @Anso aquests paquets són de l’Ubuntu NO de Mozilla, que és qui ha, hauria vaja, de posar els paquets digues-li “oficials” digues-li el que vulguis com fan altres

  Amb el Thunderbird 3 fan igual, que no és només el navegador. Que la tonteria va de fàbrica

  • Pauet on 23 de gener de 2010 at 04:11

  Reply

  Anso, el fet de que una aplicació vingui “de casa” amb els repositoris originals no exclou que els creadors creïn també els seus propis repositoris o paquets precompilats, de fet es força freqüent que es faci.Tal vegada Opera i Chrome no son bons exemples degut a que de moment no son als repositoris d’Ubuntu.
  A mi el que m’estranya es que si no o fan ells no ho faci algú altre, getdeb per exemple, no se si i pot haver algun impediment tècnic o legal per això, be prou que hi ha per exemple un repositori del Swiftfox.

  • edu on 24 de gener de 2010 at 03:04

  Reply

  però si el tar.gz de firefox no cal ni instal·lar-lo. n’hi ha prou amb fer dos clics al fitxer «firefox».

  • Pau on 24 de gener de 2010 at 03:12

  Reply

  Ja, però l’altre firefox continua instal·lat, i s’han de crear accessos directes al nou firefox, i quan fas clic sobre algun enllaç a l’evolution, thunderbird o qualsevol altre programa intern, te l’obre amb “l’antic” firefox, etc.

  S’hauria de poder disposar d’un paquet deb que substituïra l’anterior firefox per tal d’evitar tots els maldecaps.

  • edu on 24 de gener de 2010 at 03:19

  Reply

  per cert, @Anso, no sé si t’he entès bé, però dius que Debian és inestable i que ubuntu permet a altres distribucions empaquetar coses?
  Em sembla una bestiesa afirmar que Debian és inestable. Té una branca que es diu «stable» i s’utilitza en servidors. Poques distribucions hi ha amb aquesta robustesa i fiabilitat.
  També em sembla molt fora de lloc dir que Ubuntu *permet* a altres distribucions empaquetar coses, com si algú en depengués. El codi és lliure i qualsevol distribució pot empaquetar-lo per al seu sistema de paquets. En tot cas podria entendre que “ajuda” a distribucions basades en Ubuntu, però és que això no té res de rellevant per a decidir si s’inclou Firefox als repositoris o no.
  El Firefox no és als repositoris de Debian per una qüestió de llibertat: la política de marca de Mozilla impedeix anomenar Firefox a allò que ells no anomenen Firefox, però es manté la lliure còpia, distribució, modificació, ús i demés requeriments de la GPL. Ubuntu, que és una *distribució* de GNU/Linux, és més laxe en aquest tema i fins i tot inclou controladors privatius per omissió, per no parlar de Rossetta i la seva manera de treballar en la localització.

  • Anso on 25 de gener de 2010 at 12:49

  Reply

  Edu, jo el que he dit es que el paquet de Chrome encara no és estable, està en fase beta i per aixo encara no està als repositoris de Ubuntu i Debian.

  Aquí venen les disculpes, on he dit que ubuntu es estable i lliure volia dir Firefox(o almenys el seu codi)… ho sento, se m’ma llenguat la traba.

  firefox 3.6 a ubuntu? “ubuntu packages” hi està treballant, pero si vols emprar un paquet poc probat entra a

  https://launchpad.net/~ubuntu-mozilla-daily/+archive/ppa

  Baixa’t una daily build (sembla que a Mozilla si que li preocupa Ubuntu)

  A Pauet: Si, tens rao, podrien fer-ho ells mateixos però suposo que son prou còmodes i intel·ligents com per saber que el .deb que finalment s’inclourà a ubuntu és el que prepara “ubuntu packages”

Deixa un comentari

Your email address will not be published.