El teu blog de Linux en català

Firefox 3.6

Avui s’ha alliberat una nova versió del popular navegador Firefox. En concret, la versió 3.6, l’evolució de la qual he pogut seguir gràcies al bloc FirefoxCat.

Logo del FirefoxPer a aquesta nova versió, Mozilla s’ha centrat especialment en millorar el rendiment del navegador i la seva integració amb el sistema, però apart d’això hi ha altres novetats com la possibilitat de veure en pantalla completa els vídeos incrustats amb HTML5 o la revisió automàtica de l’actualització dels connectors (i no només de les extensions, com fins ara). Per a conèixer totes les novetats que presenta el Firefox 3.6, us recomano que llegiu la llista completa de característiques.

Com ja passa habitualment amb el Firefox (bé, i amb altres programes també) el mateix dia que s’allibera aquesta nova versió ja la tenim disponible en català. En el cas del Firefox, és gràcies a la feina de la gent de Softcatalà.

Per a instal·lar-nos el Firefox 3.6, tenim diverses opcions. Realment, són les mateixes que ja vam comentar per al Thunderbird 3.0. Una d’elles és baixar-nos el programa des de la pàgina de descàrrega del Firefox o des del Rebost de Softcatalà. Un cop descarregat el fitxer (que tindrà extensió .tar.bz), el descomprimim en el directori que ens interessi (per exemple, “/home/el_vostre_usuari/Firefox”). Un cop descomprimit, el podrem executar des d’un terminal:

/home/el_vostre_usuari/Firefox/firefox

Amb aquest executable, també us podeu crear una entrada al menú principal des de “Sistema>Preferències>Menú principal”. El problema amb aquesta forma d’instal·lació és que no tindrem actualitzacions automàtiques.

L’altra opció que tenim disponible (només per a Ubuntu) és configurar-nos el repositori de Launchpad “mozilla-daily”:

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-mozilla-daily

Un cop configurat el repositori, si fem un refresc de repositoris, ens trobarà actualitzacions per als paquets de “firefox-3.5*”, que realment ens instal·larà el Firefox 3.6. Per a fer-ho, obrim el Synaptic, premem el botó de “Refresc”, després el de “Marca totes les actualitzacions” i, finalment, apliquem els canvis.

Un cop actualitzat, executarem el Firefox 3.6 com ho fèiem habitualment amb el 3.5.

El problema que té aquest repositori (i que ja vaig comentar en el cas del Thunderbird) és que ens instal·la les actualitzacions que hi hagi cada dia en el codi del Firefox (sense esperar que hi hagi versions oficials), o sigui que algun dia pot ser que pugi alguna actualització amb algun problema (tot i que no passa habitualment), però també que se’ns solucioni amb l’actualització del dia següent. Un altre problema que tenim si ens instal·lem el Firefox 3.6 d’aquest repositori és que no ve amb el paquet d’idioma en català, però això és un mal menor, perquè ens el podem instal·lar fàcilment altre cop des del Rebost de Softcatalà.

  • Josep on 21 de gener de 2010 at 21:40

  Reply

  I quan trigaran a posar-lo als repositoris normals?

  • oriolsbd on 22 de gener de 2010 at 07:44

  Reply

  Doncs la veritat és que no ho tinc massa clar. El que és segur és que la propera versió d’Ubuntu (i de la majoria de distribucions) ja portarà Firefox 3.6. Quant a Ubuntu 9.10, normalment no es fan actualitzacions saltant versions, sinó només actualitzacions “petites”. És a dir, Karmic va començar amb el Firefox 3.5.2 (em sembla) i actualment està amb 3.5.7, però no crec que faci el salt a 3.6. Com a molt, podria ser que hi posessin algun paquet extra “firefox-3.6”, però també ho dubto.

  El que estaria bé és algun repositori extra de Launchpad (per exemple) que ens permetés treballar amb Firefox 3.6, però que no fos “daily”, sinó només amb les actualitzacions “oficials”.

  Si m’assabento d’alguna cosa més, us ho faré saber.

  Salut!

  • Josep on 22 de gener de 2010 at 08:49

  Reply

  Gràcies per la informació!

  • oriolsbd on 22 de gener de 2010 at 09:05

  Reply

  Per cert, el que és possible que sí puguem tenir amb la versió 3.6 és el Swiftfox, el Firefox optimitzat de què us vaig parlar (http://alliberats.cat/swiftfox-un-firefox-optimitzat/). Normalment, quan Firefox treu una nova versió, al cap de pocs dies surt la de Swiftfox. Com que aquest programa ja té un repositori propi (i que no és “daily”), sí que és possible que hi pugin la versió 3.6.

  De nou, quan sàpiga alguna cosa, us ho comento.

  Salut!

  • Pauet on 23 de gener de 2010 at 02:37

  Reply

  Bona alternativa la del Swiftfox, gracies, no sabia que tenien un repositori, ja l’he agregat, l’únic problema es que ara no veig com traduir-lo al català, he intentat instal·lar el paquet d’idioma català-valencià però em continua sortint en angles americà. Sabeu que faig malament? gracies i perdoneu la molèstia.

  • Sergis on 23 de gener de 2010 at 15:21

  Reply

  Hola gent, gracies per les explicacions pero tinc un dubte , aquesta versio es per 64 bits ?. O serveix per 32 i 64 bits.
  Jo e intentat actualitzar amb el repositori pero m’ instala un firefox namoroka 3.6.rc1 i ara no se com fer-ho per tornar a posar el que tenia abans. Tambe em crida l’atencio el switfox.

  Gracies.

  • oriolsbd on 24 de gener de 2010 at 18:19

  Reply

  Hola de nou.

  Abans que res, aprofito per confirmar-vos que ja ha sortit la versió 3.6 del Swiftfox, equivalent a la mateixa versió del Firefox. Si instal·leu el Swiftfox des dels seus repositoris com vam explicar (http://alliberats.cat/swiftfox-un-firefox-optimitzat/), tindreu aquesta versió “neta”.

  Apart d’això, us contesto:

  Pauet: Amb el Swiftfox, t’ha de servir el mateix paquet d’idioma que amb el Firefox, però l’has d’instal·lar en el propi Swiftfox (no serveix que l’hagis actualitzat al Firefox). Si t’has instal·lat el Swiftfox des de repositoris, primer actualitza’l per tenir la versió 3.6. Després, ves a l’enllaç que hi ha en aquesta mateixa anotació (la del Firefox 3.6) per instal·lar-te el paquet d’idioma en català. T’hauria de funcionar.

  Sergis: En principi, hauria de servir tant per a 32 com per a 64 bits. El Swiftfox sí que té paquets diferenciats per a cada arquitectura, però el Firefox no. Respecte de “Namoroka”, és el nom clau que se li donava al Firefox 3.6 quan encara estava en fase de desenvolupament. Com a curiositat, el Firefox 3.5 tenia com a nom clau “Shiretoko”. O sigui, que és el mateix Firefox, en versió 3.6. Si vols tornar a la versió 3.5.7 del Firefox (la dels repositoris oficials d’Ubuntu) has de seguir les següents instruccions:
  1- Desactiva el repositori “ubuntu-mozilla-daily”. Ho pots fer des de “Sistema>Administració>Fonts de programari”, pestanya “Altre programari”.
  2- Obre el Synaptic. Primer, prem el botó “Refresca”. Després, per a cadascun dels paquets que comentaré a continuació, has de fer “Paquet>Força la versió” i seleccionar la versió que acabi amb el text “(karmic-security)”. De moment, ho has de fer per aquests paquets:
  firefox-3.0, firefox-3.0-gnome-support, firefox-3.5, firefox-3.5-gnome-support, xulrunner-1.9.1
  3- Aplica els canvis (et desinstal·larà uns paquets. Ja és correcte)
  4- Torna al Synaptic, i marca per a instal·lar aquests paquets (que s’hauran desinstal·lat al pas 3):
  firefox-3.5-branding, xulrunner-1.9.1-gnome-support

  Ja tornaras a tenir el Firefox 3.5.7.

  Salut!

  • Sergis on 24 de gener de 2010 at 21:31

  Reply

  Moltissimes Gracies OriolSbd, Porto un parell de dies sense poder aconsegir-ho i ara mas obert els ulls, em podia tornar boix. Bueno ara tinc la pregunta ara puc instalar la versio 3.6 o em posara la “Namoraka” un altre cop ?. No se com o haig de fer. Per cert No seras de Sabadell jo visc a Castellar o dic per lo de sbd. Un salut!

  • Pauet on 25 de gener de 2010 at 10:34

  Reply

  Gracies, simplement em faltava seleccionar l’idioma de la interficie després d’instal·lar els paquet, cosa que es fa fàcilment amb l’extensió que recomanen a Softcatala juntament amb el paquet. Això em passa per no llegir be les instruccions. la resta tot perfecte, la veritat que aquests repositoris son una alternativa perfecte per tenir un “Firefox”a al última.

  • oriolsbd on 25 de gener de 2010 at 20:07

  Reply

  Tant pel Pauet com pel Sergis, acabo de llegir en una altra web que han tret un repositori PPA que pemet tenir la darrera versió oficial del Firefox (és a dir, sense anar traient actualitzacions diàries). N’acabo d’escriure una anotació. Espero que us sigui útil.

  Per cert, Sergis. Sí, “sbd” vol dir Sabadell. O sigui, que vivim molt a prop. 🙂

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.