El teu blog de Linux en català

Mites del GNOME3

GNOME 3 arribarà al desembre i els desenvolupadors volen deixar algunes coses clares abans que es comence a parlar del tema. Amb aquesta finalitat, s’ha creat la pàgina GNOME3Myths on es dóna resposta a algunes de les preguntes més freqüents que els usuaris plantegen respecte a la nova “gran versió” que vindrà en pocs mesos. A continuació vos posem alguns dels primers apunts que s’han fet (la pàgina continuarà en anglès actualitzant-se):

El meu ordinador/targeta gràfica no és suficientment potent per a executar GNOME 3.0

Si el vostre ordinador pot executar GNOME2, podrà executar GNOME3. L’únic component que requereix acceleració 3D (i composició) és Gnome Shell, i aquest component es pot desactivar deixant l’entorn de sempre de GNOME2.

El nou GNOME 3.0 no suportarà l’actual tauler de tasques i gestor de finestres metacity, i no m’agrada el Gnome Shell

Tranquil, el tauler i metacity continuaran estant disponibles: les distribucions tindran l’opció d’afegir-lo o no [podríem dir que serà paregut al fet que algunes distros van oferir KDE3 i KDE4 al mateix temps].

El gestor de fitxers Nautilus serà reemplaçat per GNOME Journal Activity.

Nautilus continuarà sent el gestor de fitxers per defecte, i s’està treballant per a que la integració amb la nova versió siga la millor possible. Es pot trobar més informació a la llista de correu.

GNOME 3.0 depèn de Mono!

No hi haurà canvis respecte a anteriors versions de GNOME. L’única aplicació escrita amb Mono és Tomboy, i és al GNOME des de la versió 2.16. Cap altre component dependrà de Mono i els nous components estan escrits en C i Javascript (gnome-shell) i python (Zeitgeist i GNOME Journal Activity).

Les meues aplicacions preferides ja no funcionaran a GNOME 3.0 i hauré d’esperar anys fins que les porten

Totes les aplicacions de GNOME 2.x continuaran funcionant a l’escriptori GNOME 3 perquè les distribucions continuaran proveint l’antiga plataforma GNOME 2.x. Tot i així, es requerirà un temps de desenvolupament per a aprofitar totes les noves tecnologies de GNOME 3.

  • Marc B. on 18 de gener de 2010 at 21:46

  Reply

  panell –> tauler

  • Pau on 18 de gener de 2010 at 22:06

  Reply

  Ummm, gràcies. Ho corregiré a totes les meues traduccions… UPS.

  • Aljullu on 18 de gener de 2010 at 22:44

  Reply

  Ostres, ja tinc ganes de provar la versió 3.0. De moment, la 2.30 (és la següent, no?) algú sap quan sortirà?

  • Pau on 18 de gener de 2010 at 22:51

  Reply

  GNOME 3.0 serà (segons està programat ara) l’equivalent a la 2.32, i es publicarà al setembre.

  • Marc B. on 19 de gener de 2010 at 22:51

  Reply

  Recull de termes:

  http://www.softcatala.org/recull.html

  panel –> quadre, tauler

Deixa un comentari

Your email address will not be published.