El teu blog de Linux en català

Primer manual d'animació 3D en català. Programari lliure.

Ara ja farà un any vaig començar a desenvolupar un projecte que considero prou interessant. Es tracta d’un e-book (llibre electrònic) en el que s’exposen en llengua catalana les bases del que seria tot el procés d’animació en 3D amb programari lliure i està llicenciat sota una llicència creative commons, per tant es pot compartir amb tothom gratuïtament. El llibre s’anomena: “Animació 3D mitjançant programari lliure”.

Bé doncs, la idea d’aquest llibre era de cada un dels passos del procés animat explicar-ne les bases i després explicar com es fa cada cosa fent servir programari lliure. Per tant hi ha una part que es genèrica per a qualsevol programa d’animació 3D i una altra en que s’especifica com es duu a terme aquell procés amb programari lliure (concretament amb el programa d’edició 3D Blender les parts de 3D i amb programes com Gimp o Inkscape etc les parts que ho requereixin). Per exemple, si jo parlo de l’animació, al llibre primer s’expliquen les bases d’aquesta, en que consisteix mètodes etc. I després s’especifica com es fa amb Blender.

En principi és el primer manual genèric d’animació en Català i crec que podrà tenir èxit si es desenvolupa amb més persones. Jo ja n’he escrit la base, un llibre electrònic de 160 pàgines aproximadament i ara m’agradaria cercar col·laboradors per fer-lo més gran i més ambiciós.

Buscaria gent que entengués de qualsevol dels següents temes i interessades en col·laborar (per suposat haurien de fer servir programari lliure):

 • Programari lliure
 • Disseny de personatges
 • Guionisme
 • Modelatge (orgànic o inorgànic)*
 • Materials i textures (aquí entra qualsevol que conegui teoria del color…)*
 • Rigging (també anomenat andamiatge)*
 • Animació*
 • Il·luminació*
 • Render*
 • Edició de vídeo
 • Edició de so

* En les categories marcades amb asterisc estaria bé que es tinguessin coneixements amb Blender, tot i no ser necessaris absolutament ja que si no es tenen coneixements de Blender però se’n tenen d’un altre programa es podria explicar teoria igual.

Si hi ha qualsevol persona interessada en ajudar amb el projecte que contacti amb mi mitjançant el correu electrònic a l’adreça: miki3737@gmail.com per tal de parlar-hi.

Si hi ha qualsevol persona interessada simplement en descarregar el llibre que contacti amb mi a l’adreça d’abans per que li passi o que entri al meu bloc http://animarenllibertat.blogspot.com on trobarà un enllaç per la descarrega.

Gràcies!!!

Miki

  • Aljullu on 16 de gener de 2010 at 00:13

  Reply

  Molt bon projecte, sí senyor! Jo abans feia cosetes amb el Blenderp però ara ja fa molt de temps que no el toco a més no tinc gaire temps, així que lamento que no et puc ajudar.

 1. Reply

  Gràcies pels ànims, llàstima que ja no facis servir blender. Me n’alegro que t’agradi!

  • Dídac on 16 de gener de 2010 at 17:36

  Reply

  bona notícia, jo sempre li he tingut pànic a no trobar la utilitat final al blender, però m’interessa lo de gimp i inkscape.

  Per cert, això de programari lliure per a l’edició de vídeo com o tenim? He sentit a parlar de VLC que traurà el seu propi editor, i promet molt.

 2. Reply

  Gràcies:D
  Estaries interessat en col·laborar?? Potser podries escriure quelcom sobre textures amb Gimp i Inkscape:)

  Pel que fa a l’edició de vídeo no ho tinc molt clar. Jo faig servir o el kdenlive o el lives però bé, no són molt fiables, com a mínim a mi em peten molt. Lo de l’editor de VLC no ho havia sentit però si es així benvingut sigui, com a mínim el seu reproductor està molt bé.
  Merci

  • Daniel on 18 de gener de 2010 at 18:42

  Reply

  Haurem d’esperar al VLC editor, a veure que tal va. La versió 7.2 de Kdenlive no m’ha donat cap problema i funcionaba molt bé, però altres versions que he fet servir m’han funcionat molt malament. Ara vull provar l’open movie editor, que pareix senzillet, però està en anglés. No se quin editor utilitzaré per a fer un curset d’edició de vídeo en lliurex.

 3. Reply

  Si haurem d’esperar perquè ja va sent hora que en surti un de bo!

  • Dídac on 21 de gener de 2010 at 16:59

  Reply

  Suposo que si sou prou tafaners ja ho haureu buscat, però sino, us deixo la web VideoLan Movie Creator http://vlmc.org.

  Jo recordo el LiveS que em petava al a mínima, no arribava a poder fer-hi res, i també vaig provar el OpenShot però resulta que tenir-lo insta?lat feia inservibles el VLC i el Totem.

  Jo tinc esperances en el VLMC … tenint un reproductor tant bo, jo crec que faran les coses bé també amb el creator.

  Salutacions

Deixa un comentari

Your email address will not be published.