El teu blog de Linux en català

Ubuntu 64 bits és realment més ràpid que la versió de 32 bits

A Phoronix han fet un anàlisi tot comparant tres versions diferents de l’Ubuntu en un sistema amb 4 GB de RAM. Com molts de vosaltres sabreu, un Ubuntu de 32 bits per defecte no pot fer servir els 4GB de RAM, sinó que com a màxim pot fer-ne servir 3 (el mateix passa amb els Windows de 32 bits). Una forma de solucionar això és fer servir el nucli per servidors (PAE) que, tot i que també és de 32 bits, pot reconèixer i fer servir els 4GB de memòria RAM.

Per altra part, com molts sabreu i haureu pogut comprovar, el rendiment de les versions de 64 bits mai ha destacat molt respecte a la versio de 32 bits. Sembla, però, que això ja està canviant i les darreres proves fetes des de Phoronix mostren un augment important del rendiment amb les versions de 32 bits. En canvi, el fet que el nucli per a servidors (PAE) puga reconèixer tota la memòria RAM, no es reflecteix en una millora important del rendiment (és clar que la RAM no ho és tot).

Ací teniu els resultats d’algunes de les proves fetes:

Apache Benchmark (comandes per segon)

Bullet Physics Engine - 3000 Fall (segons, com menys millor)

C-Ray (segons, com menys millor)

C-Ray (segons, com menys millor)

John The Ripper (comandes per segon)

OpenSSL (senyals per segon)

PostMark (transaccions per segon)

Al les 14 proves que s’han fet, en cap d’elles el nucli de 64 bits s’ha quedat enrere. Ací em mostrat les 6 proves a les quals el rendiment del nucli de 64 bits superava de forma significativa el dels nuclis de 32 bits. Això vol dir que ja és hora de migrar als 64 perquè es notarà significativament. Ja no existeixen raons reals per endarrerir més el canvi i començar a aprofitar el potencial dels nous processadors amb GNU/Linux.

  • rogerc on 31 de desembre de 2009 at 09:32

  Reply

  Jo vaig migrar a 64 bits fa un parell de mesos i ara, amb 64 bits, el kernel 2.6.32 i KDE 4.4 beta2 estic content com un gínjol: us puc dir que el rendiment ha augmentat fàciment en un 25% – això és totalment subjectiu, però és la sensació que tinc de fluidesa. També és cert que tinc les famoses 4Gb de RAM.

  Bon any nou a tothom!!!

  • Ruig on 31 de desembre de 2009 at 11:42

  Reply

  Bé… Nous processadors que en realitat no són tan nous (en tinc un del 2005 Pentium D que ja portava 64 bits, i no era el primer precisament.

  El que està clar és que més d’un ordinador podrà tenir una segona joventut gràcies a aquest augment de rendiment i que els programadors han fet un esforç molt gran per donar la prioritat que es mereix a la nova arquitectura, i això s’agraeix molt!

  • Alex on 31 de desembre de 2009 at 12:34

  Reply

  Fins fa poc no podia utilitzar 64 bits: per alguna extranya raó quan tenia un sistema Debian o Ubuntu de 64 bits + targetes wireless amb chip Atheros, el sistema s’em “congelava” varis cops cada dia quan el Network Manager de Gnome buscava xarxa. Em pasava només amb 64 bits i amb qualsevol chipset Atheros.

  Però des de la última versió d’Ubuntu, la 9.10, amb nucli 2.6.31 tot em va perfecte amb 64 bits.

  • tonisbd on 31 de desembre de 2009 at 13:32

  Reply

  Jo vaig passar a 64 bits aprofitant la sortida del Karmic Koala tot fent una instal·lació neta i trobo que el rendiment ha guanyat molt (tot i que això és molt subjectiu, tal i com bé diu en Rogerc).

  • Arnau on 31 de desembre de 2009 at 21:23

  Reply

  I no hi ha problema de programari?
  Ja tot està portat a 64 bits. Els meus dos pc’s (sobretaula i portàtil) tenen processadors de 64 bits però els dos van amb kernel de 32 bits…

  potser m’ho hauré de començar a plantejar…!!

  • Pau on 1 de gener de 2010 at 08:17

  Reply

  Doncs per a ser sincer, amb l’única cosa que tinc problemes (i problemes de debó), és amb la targeta sense fils. Tot i que es connecta al router, no funciona del tot bé…

  • Ruig on 1 de gener de 2010 at 12:08

  Reply

  Normalment, pel que fa al programari, està tot portat o et donen solucions per poder executar-lo en el sistema de 64 bits (normalment consisteix en instal·lar alguna biblioteca de 32 bits).

  Per la resta, tot molt bé. I jo ja fa més d’un any que estic amb els 64 bits i no me’n moc per res. 😉

  • Marc B. on 1 de gener de 2010 at 22:14

  Reply

  No tot són flors i violes. Personalment no trobo una diferència apreciable en els tasques comunes en relació als 32 bits. A més, a 64bits tinc problemes seriosos amb Flash: amb el navegador Opera no funciona, amb Firefox va però força a pedals quan és una pàgina amb diversos vídeos, i amb el Chrome va millor, tot i ser una beta.

  Tinc problemes amb el 3alaCarta (no puc veure els vídeos a la seva pàgina, però sí si estan incrustats), i l’Ethernet triga uns 5 minuts a connectar-se (no sé si és problema d’Ubuntu, del router o de l’ordinador, però tot apunta a Ubuntu), i a vegades es deconnecta. Un router de +5 anys.

  Apple ja ha migrat a 64 bits. La majoria dels ordinadors nous amb Windows van amb la versió de 64 bits. Les distribucions principals haurien de migrar a 64 bits, deixant al de 32 bits com una segona opció (vaja, canviant els papers de la situació actual).

  • Pau on 2 de gener de 2010 at 01:02

  Reply

  Marc, has provat el plugin de flash a 64bits natiu que està desenvolupant adobe?
  http://nxadm.wordpress.com/2009/04/26/install-64-bit-adobe-flash-player-on-ubuntu-904/

  Salut!

  • Ruig on 2 de gener de 2010 at 12:02

  Reply

  És veritat.. El plugin de 64 bits el vaig provar quan acabava de sortir, però el vaig trobar molt inestable. Sabeu si el seu comportament ha millorat?

  • Pau on 2 de gener de 2010 at 18:32

  Reply

  Jo el faig servir ara i va bé, tot i que realment tampoc és que siga un addicte a pàgines amb flash…

  • aleis on 2 de gener de 2010 at 18:42

  Reply

  Ara mateix tinc dos ordinadors amb Kamic i característiques molt semblants, l’un amb 34 bits i l’altre amb 64. He de dir que jo no he notat diferències remarcables i, la veritat, m’esperava trobar-ne. No em veig reflexat malauradament en les conclusions d’aquest estudi.

  Per cert, respecte al tema del flash amb 64 bits, jo també he tingut maldecaps. De moment, he acabat instal·lant aquest repositori i la cosa comença a tirar:

  http://actualidad-linux.blogspot.com/2009/12/ppa-para-flash-64-bits.html

  Bon any!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.