El teu blog de Linux en català

Guake

El cap de setmana passat, vaig estar amb el Pau de SomGNU, i vaig veure que tenia instal·lat un programa que em va impressionar. Li vaig demanar el nom (el del programa, no el del Pau, que ja el sabia 🙂 ): Guake.

Logo del Guake

Aquest programa agilitza moltíssim la feina a aquells que, com jo, utilitzem el terminal amb certa freqüència. Podeu llegir la revisió que el Pau en va fer uns mesos enrere. La instal·lació del programa és molt senzilla, perquè es troba en els repositoris oficials de la majoria de distribucions. Simplement, heu d’anar al gestor de paquets propi de la vostra distribució (Synaptic si utilitzeu Ubuntu) i instal·lar el paquet “guake”. Si ho preferiu, el podeu instal·lar des d’un terminal:

sudo apt-get install guake

Un cop instal·lat, el podeu executar des del menú “Aplicacions>Accessoris>Guake”, encara que si l’heu d’utilitzar sovint, us recomano que el configureu perquè s’engegui automàticament en arrancar l’ordinador. Per a fer-ho, aneu a “Sistema>Preferències>Aplicacions d’inici”. Afegiu una nova entrada que tingui aquesta informació:

Nom: Guake
Ordre: guake
Comentari: Terminal amb F12

Així, quan reiniciem l’ordinador, ja s’engegarà el Guake de forma automàtica. Veurem que a la barra superior del Gnome hi surt la seva icona.

El Guake funciona de la següent forma. Quan estem treballant amb qualsevol programa, si veiem que hem d’executar alguna comanda de terminal, premem F12. Ens apareixerà el Guake, un terminal semitransparent que ocupa mitja pantalla, i en la qual podem executar la nostra comanda. Si tornem a prémer F12, o si anem a qualsevol altra finestra, el Guake se’ns torna a amagar. Com veieu, agilitza moltíssim l’execució de programes per terminal.

Utilització del Guake

Utilització del Guake

A més, el Guake és força configurable. Si fem clic amb el botó dret del ratolí sobre la icona del Guake i escollim “Preferències”, podrem modificar el seu comportament. Per exemple, des de la pestanya “General” podem fer que no se’ns mostri la icona del Guake a la barra superior de Gnome, o fer que no aparegui una notificació quan s’engega el Guake (cosa que trobo molt molesta). El que sí aconsello és, des de la pestanya “Appearance”, modificar baixar la transparència del fons del Guake. De forma predeterminada, ve amb un nivell de transparència força alt, i és una mica complicat llegir els resultats de les comandes que hi executem.

Preferències del Guake

Preferències del Guake

Font: SomGNU

    • Joanrc on 6 de desembre de 2009 at 09:56

    Reply

    Jo sempre he utilitzat Yakuake, que és similar però segurament provaré aquesta per si em va millor.

    Té pestanyes?

    • pol on 6 de desembre de 2009 at 10:58

    Reply

    Jo també anava amb yakuake, guake és un altre front-end compatible amb gnome. El nom de tots ells ve referent al terminal del popular Quake. Ho provaré!

    • pol on 6 de desembre de 2009 at 10:58

    Reply

    Jo també anava amb yakuake, guake és un altre front-end compatible amb gnome. El nom de tots ells ve referent al terminal del popular Quake. Ho provaré!

    • oriolsbd on 6 de desembre de 2009 at 11:40

    Reply

    Sí que es poden utilitzar pestanyes. A la finestra de configuració que mostro en l’anotació hi ha un camp que es pot marcar que hi posa “Show tab bar”, que mostra la barra de pestanyes sota el terminal.

    Salut!

    • Joan on 6 de desembre de 2009 at 14:10

    Reply

    :O Com ho fas Oriol per què el títol de les finestres s’adapti al panell superior? El meu ultraportàtil demana a crits uns píxels de més, jeje.

    • oriolsbd on 6 de desembre de 2009 at 18:01

    Reply

    Ei, Joan.

    En comptes de la versió “normal” d’Ubuntu, en el meu netbook hi tinc Ubuntu Netbook Remix (http://www.ubuntu.com/getubuntu/download-netbook), i ja ho fa automàticament. La veritat és que sempre havia estat contrari a aquest tipus de versions (suposo que perquè la meva primera experiència va ser amb Xandros…) però l’UNR és genial. Només pels 15-20 píxels que guanyo amb la barra superior, ja és interessant provar-lo. 🙂

    • Joan on 6 de desembre de 2009 at 19:37

    Reply

    Tu diràs! Allà vaig, doncs 🙂

    Gràcies per la resposta!!

    • xavi on 7 de desembre de 2009 at 15:31

    Reply

    Ostres! Magnífic programa, sí senyor!

    Però tinc un problema… he posat que no m’ensenyi la icona a la safata del sistema i ara no puc accedir al menú per canviar les preferències xd

    Alguna idea?

    • xavi on 7 de desembre de 2009 at 15:46

    Reply

    Ah! Problema solucionat, realment era una bestiesa.

    Aneu a Sistema -> Preferències -> Guake Preferences, i allí ho teniu tot.

    Salut!

    • oriolsbd on 7 de desembre de 2009 at 15:48

    Reply

    Doncs, sí. 🙂

    Des d’un terminal (o des del propi Guake, clar) executa la comanda següent:
    guake-prefs

    I ja està. L’únic problema que hi ha és que, quan tanques la finestra de preferències del Guake, no fa acabar el programa que has executat pel terminal. O sigui que, quan tanquis la finestra de preferències, ves al mateix terminal i prem “CTRL+C”.

    Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.