El teu blog de Linux en català

Instal·lar tipus de lletra de Windows Vista a GNU/Linux

Fa uns mesos, vam explicar com instal·lar els tipus de lletra de Microsoft més típiques (Arial, Times New Roman, etc.) en un sistema GNU/Linux. Amb Windows Vista, Microsoft va treure noves lletres pròpies, i si ens passen algun document escrit amb aquestes pot ser que no el visualitzem tal i com estava pensat. Els nous tipus de lletra que veurem com instal·lar en aquesta anotació són: Calibri, Cambria, Candara, Consola, Constan i Corbe.

Per a poder obtenir-les, prèviament hem de tenir instal·lat en el nostre ordinador el paquet “cabextract”. Des del gestor de paquets propi de la nostra distribució (si tenim Ubuntu, serà Synaptic) ens podem instal·lar fàcilment aquest paquet.

Després, ens hem de baixar aquesta shell, que realment és una adaptació que he fet jo d’aquesta altra. La diferència bàsica entre les dues és que l’original desa els tipus de lletra al directori /home/el_nostre_usuari/.font, mentre que la meva les desa a /usr/share/fonts/truetype. És a dir, amb la shell original, només veurà aquests tipus de lletra l’usuari que executi la shell, i amb la meva adaptació les lletres estaran disponibles per a tots els usuaris de l’ordinador. Si el vostre equip només té un usuari d’accés (que és l’habitual en ordinadors d’escriptori), podeu utilitzar qualsevol de les dues indistintament.

Un cop descarregada la shell (qualsevol de les dues), li heu de donar permisos d’execució. Ho podeu fer a través del vostre explorador de fitxers o, si ho preferiu, des d’un terminal, anant al directori on hàgiu descarregat el fitxer i executant la comanda següent:

chmod +x vistafonts-installer.sh

Després, l’executem fent-hi doble clic, o des d’un terminal:

./vistafonts-installer.sh

Si us heu baixat la nostra shell, us demanarà la vostra paraula de pas per poder copiar els fitxers al directori del sistema que hem indicat abans. La shell original no us demanarà paraula de pas, perquè no copia els fitxers al directori de sistema. Un cop acabada la shell, ja tindreu disponibles els tipus de lletra de Windows Vista.

  • xavi on 4 de desembre de 2009 at 16:15

  Reply

  Caram, són interessants aquests apunts sobre tipografies! Bona feina, felicitats 🙂

  Jo tinc un dubte per’xò, hi ha algunes versions de les fonts de Vista que per certs tipus de lletra (Calibri, Constantia…) dónen problemes amb la visualització per certes mides (normalment petites, de 14 ppt o menys em sembla), ja que dóna problemes amb l’antialysing… aquest script instal·la les versions defectuoses o les bones?

  Salut!

  • oriolsbd on 4 de desembre de 2009 at 17:01

  Reply

  Hola, Xavi.

  La veritat és que desconeixia aquest problema. L’script que us he deixat (tant l’original com el meu) el que fan bàsicament és baixar-se el fitxer “.exe” del PowerPoint (sí, per uns moments tindreu el PowerPoint en el vostre GNU/Linux) i d’aquí extreure les fonts (hi són comprimides). Saps si aquestes són les bones? Si no és així, saps d’on es poden obtenir les bones? Si saps d’on es poden extreure, modificaré el meu script perquè baixi les bones.

  Salut!

  • xavi on 4 de desembre de 2009 at 21:18

  Reply

  Doncs no sé com se soluciona, vaig estar rastrejant la web fa un temps i la solució que proposaven era fer una cosa semblant al que fa el teu script (això de baixar-se el powerpoint) però amb un altra versió del programa que sí que tenia les fonts correctes (una versió més antiga crec)… però per desgràcia els simpàtics de Microsoft van treure l’arxiu de la seva pàgina de suport! Mai te’n pots fiar d’aquesta gent.

  No és un problema molt greu, perquè només afecta a certes mides de lletra (les més utilitzades, però vès…) i si deses un fitxer i l’obres amb un altre ordinador, se’t veu tot bé, però és un xic molest.

  Si descobreixo alguna cosa més ja t’ho faré saber!

  • Judit on 8 d'abril de 2010 at 22:10

  Reply

  Merci per l’ajuda!
  M’ha anat molt bé, i m’ha estat molt simple fer-ho. Llàstima que la calibri tingui el petit problema que esmenta el Xavi. Però bé, no és pas greu.

  Gràcies ^^

  • xavi on 8 d'abril de 2010 at 23:16

  Reply

  Ja ho saps Judit: Alliberats mola.

  • roger on 18 d'abril de 2010 at 16:19

  Reply

  Hola! A mi també m’ha anat molt bé aquest article! Moltes gracies per tot.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.