El teu blog de Linux en català

Gnome Scan, i enviem Xsane a la seua època

Sense menysprear Xsane, s’ha de dir que sembla un programa que ve dels anys 70-80 i que no ha canviat gairebé des del principi (exceptuant pel fet que abans no hi era en català i ara sí). La qüestió és que la interfície gràfica d’aquest programa que s’utilitza per a escanejar és massa enrevessada, complicada i poc intuïtiva:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/XSane.png

Doncs bé, ahir mateix vaig poder saber de l’existència d’un altre projecte, anomenat gnomescan i que també es troba traduït al català que sembla que realment és una alternativa molt millor a l’xsane. La interfície és clarament menys potent que no ho és pas l’xsane, però és important tindre en compte que “la majoria de la gent” no fa servir aquestes característiques tan avançades. Així, algunes captures de gnomescan revelen la seua senzillesa:

Capture d'écran data/screenshots/0.6/20-device-selected.pngCapture d'écran data/screenshots/0.6/30-acquire-preview.png

Capture d'écran data/screenshots/0.6/40-preview.pngCapture d'écran data/screenshots/0.6/50-acquire.png

Certament no arribe a entendre per què no és el programa d’escaneig per defecte, potser en un futur no molt llunyà ho siga. La majoria de les distribucions el tenen als seus repositoris, el nom del programa és gnomescan. Per instal·lar-lo a Ubuntu:

sudo apt-get install gnomescan

 1. Reply

  Totalment d’acord amb el comentari!

  • Víctor on 1 de desembre de 2009 at 13:40

  Reply

  M’ha fet gràcia això dels anys 70-80 xDD

  • guillem on 1 de desembre de 2009 at 16:27

  Reply

  Jo recomano el programa kooka per kde, que tot i que ja no es troba a les llistes oficials d’ubuntu, és molt potent. Jo és el que faig servir per escanejar.

  Ara em ve al cap que un dels problemes amb que m’he trobat fent servir l’xsane en escanejar el dni, es que la imatge resultant era un 75% més petita que l’original :S (quin gran programa doncs!)

  • Joanrc on 1 de desembre de 2009 at 16:45

  Reply

  En aquests moments no tinc escàner, però la veritat es que mai m’ha agradat l’Xsane i crec que s’haurien de plantejar canviar el programa d’escaneig per defecte en properes versions, en més de treure el pobre Gimp…

  • oriolsbd on 1 de desembre de 2009 at 20:11

  Reply

  Sí que fa molt bona pinta. Mai no m’ha agradat l’xsane. Me l’instal·lo ara mateix! 🙂

  • Manuel Tortosa on 1 de desembre de 2009 at 21:16

  Reply

  No sé si heu provat el Flegita, una altra opció per Gtk, en quant a Kooka, va desaparèixer pel fet que kdegraphics ja incorpora un connector que permet scannejar des de qualsevol programa KDE inclús des de Kolourpaint, encara que he de dir que s’està preparant una versió adaptada al KDE4 del Kooka.

  • Pau on 1 de desembre de 2009 at 23:31

  Reply

  Iep Manuel! Sembla que flegita i gnomescan són la mateixa cosa. Si execute flegita al terminal, resulta que es carrega el gnomescan, així que deuen ser el mateix.

  • Manuel Tortosa on 2 de desembre de 2009 at 00:09

  Reply

  Ja saps que no uso Gnome, però fa temps que vaig provar el flegita abans de que estigués alliberat, ara que ho he mirat sí que és el mateix:

  Flegita és el programa i les llibreries i gnomescan és un metapaquet que instal·la el flegita, les llibreries i els connectors.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.