El teu blog de Linux en català

Alliberada openSUSE 11.2

Avui mateix s’ha alliberat la versió 11.2 d’openSUSE, una de les distribucions més utilitzades i segurament, una de les que està més aconseguida a nivell visual. Amb aquesta nova versió, una de les novetats més destacables és que tornen a tenir KDE com a gestor d’escriptori predeterminat, tot i poder escollir també de forma opcional l’escriptori GNOME.

Geeko, la mascota d'openSUSE

Apart d’aquesta, les principals novetats d’aquesta nova versió són:

 • Utilització de la versió 2.6.31 del nucli de Linux.
 • Ext4 serà el format de partició predeterminat.
 • Firefox serà el navegador predeterminat, fins i tot en entorn KDE. S’ha realitzat una important tasca per a millorar la integració d’aquest programa en l’entorn KDE.
 • Els entorns d’escriptori disponibles tindran les següents versions: KDE 4.3, GNOME 2.28, XFCE 4.6.1.
 • S’ha migrat completament el centre de control Yast d’openSUSE a les llibreries de KDE4.
 • En la creació dels fitxers rpm (format en què es troben els paquets de programari d’openSUSE) i dels LiveCD, s’ha utilitzat el format de compressió LZMA, utilitzat per 7zip. Aquest format té un elevat nivell de compressió, i ha permès la inclusió de més programes en el LiveCD, a més que disminueix l’ample de banda requerit en la instal·lació i actualització de programes per xarxa.

A la pàgina de descàrregues d’openSUSE hi trobareu les versions en DVD, LiveCD KDE, LiveCD GNOME i en xarxa per a poder-vos-les baixar i instal·lar-les.

Escriptori d'openSUSE

Escriptori d'openSUSE

Podeu veure la llista completa de novetats d’aquesta nova versió a la pàgina de característiques principals d’openSUSE 11.2, i als articles de millores d’openSUSE amb KDE 4.3 o amb Gnome 2.28. Per a veure el procés que s’ha seguit per arribar a aquesta versió 11.2, veieu el seu pla de treball.

3 comments

  • guillem on 12 de novembre de 2009 at 17:15

  Reply

  Ostres! Vec que a nivell de programes l’OpenSuse és molt semblant a l’Ubuntu, tansols que amb KDE per defecte. Té molt bona pinta a nivell visual el KDE no? Salut!

  • roger on 13 de novembre de 2009 at 17:15

  Reply

  És veritat que openSuse també l’utilitza molta gent. Per exemple, a la Universitat Politècnica de València, tots els ordinadors tenen openSuse intal·lat. Està molt bé que es treballi sobre diverses distribucions alhora, ja que així hi ha un xic de competència que fa que cap projecte es quedi enrere. Així que gràcies a l’alliberament d’una nova versió d’aquest sistema operatiu, molta gent en sortirà beneficiada!

  • oriolsbd on 14 de novembre de 2009 at 11:00

  Reply

  Doncs sí. És una gran distribució. Apart, jo li tinc un “carinyu” especial, perquè va ser la primera distribució que vaig provar (fa molt temps, quan encara no era openSUSE sinó simplement SUSE).

Deixa un comentari

Your email address will not be published.