El teu blog de Linux en català

KDE serà l'escriptori predeterminat d'openSUSE

opensuseLa història d’openSUSE referent als escriptoris ha estat molt interessant: l’antiga SUSE Linux (quan encara no pertanyia a Novell) feia servir per defecte l’escriptori KDE3. Amb la creació d’openSUSE, però, i probablement també degut al “fiasco” de KDE4 (la 4.0, eh?), GNOME passà a ser l’escriptori per defecte (tot i que sempre ha estat possible triar quin escriptori es volia).

Ahir, després de l’inici de la discussió sobre l’escriptori per defecte que es va iniciar a les llistes d’openSUSE i al qual es va proposar com a “bug” (curiós), sembla que l’equip s’ha decantat finalment per KDE4 per ser l’escriptori per defecte d’aquesta distribució.

A la nota de premsa realment no es mullen molt, simplement comenten que després de la discussió, KDE serà l’elecció per defecte (tot i que es podrà continuar triant GNOME sense cap problema). També es comenta que “Volem deixar clar que tant GNOME com KDE es consideren a la mateixa alçada al projecte openSUSE i això no tindrà cap impacte sobre el nivell de qualitat de l’escriptori GNOME a l’openSUSE”.

Aquesta és una gran notícia per a l’equip de KDE, el qual ha vist com el percentatge d’usuaris que el feia servir queia sense parar (sobretot des que Ubuntu es va convertir en la distro amb més usuaris). L’equip d’openSUSE sempre ha destacat per deixar un escriptori robust i estable, amb molt bon aspecte. Esperem que deixen KDE on ha d’estar. Una pregunta que llance… què farà Linkat?, passarà a ser KDE l’escriptori per defecte? (no ho crec).

 1. Reply

  Me alegra cantidad esta noticia.
  A ver si poco a poco KDE va imponiendo su moderno escritorio.

  • Pere on 22 d'agost de 2009 at 16:12

  Reply

  Tampoc es tracta d’imposar. Aquí recau la gràcia del programari lliure.

  • Pau on 22 d'agost de 2009 at 16:32

  Reply

  Home, no s’imposa, en tot moment deixen clar que simplement serà “l’opció marcada per defecte”. L’usuari sempre podrà triar gnome fàcilment. Ubuntu fa el mateix amb GNOME, Fedora també…

  • Pere on 22 d'agost de 2009 at 18:36

  Reply

  El meu comentari era una contestació a #1, ho hauria d’haver indicat.

  No tinc res en contra del que es diu en aquest article, tot al contrari.

  Felicitats pel bloc, realment currat.

  • Pauet on 23 d'agost de 2009 at 03:47

  Reply

  Si us plau que ningú digui que tinc res contra de KDE, però, de veritat es pot esperar que l’escriptori per defecte rebi la mateixa atenció que el que no ho és? Quin sentit tindria llavors distingir l’escriptori predeterminat de la resta?

  • Pau on 23 d'agost de 2009 at 07:46

  Reply

  Home, a openSUSE, tot aquest temps en què el GNOME era l’opció per defecte, KDE es mantenia en bona salut: el disseny i la cura de l’escriptori KDE a openSUSE era bona, tot i que GNOME era l’opció per defecte.

  Ara que KDE serà l’opció per defecte no hi ha raons per pensar que deixaran de banda el GNOME, o com a mínim no faran el mateix que Ubuntu fa amb Kubuntu.

  Salut!

  • Pauet on 23 d'agost de 2009 at 18:05

  Reply

  Si,es clar, no parlo pas de deixar cap escriptori de banda. Per cert, jo no hi entenc gaire però jo tampoc no veig que Kubutu estigui tant mal tractat com diuen.

  • Pau on 23 d'agost de 2009 at 18:49

  Reply

  Home, “mal tractat” tampoc, però els esforços de Canonical se centren molt més en Ubuntu que no pas en Kubuntu, el millor exemple és que les aportacions a GNOME han estat superiors que les aportacions a KDE.

  • jmaspons on 23 d'agost de 2009 at 19:13

  Reply

  Les diferències a l’ubuntu també es poden veure al calendari. Les noves versions d’ubuntu i kubuntu estan sincronitzades amb les dates d’alliberament del gnome. El kde del kubuntu sempre va una mica endarrerit respecte a l’últim versió, encara que existeixen repositoris pseudooficials que permeten instal·lar les últimes versions.

  • Pauet on 24 d'agost de 2009 at 01:04

  Reply

  Gracies per les explicacions, com ja he dit no hi entenc gaire i no sabia res de calendaris ni aportacions, simplement em semblava que Kubuntu es també un producte força ben acabat.

  • jmaspons on 24 d'agost de 2009 at 01:37

  Reply

  Si, jo utilitzo kubuntu i funciona prou bé. A mesura que el kde maduri i els canvis arribin a la versió del kubuntu s’aniran polint els petits problemes (KPackageKit, gestor de xarxes, traduccions…)

Deixa un comentari

Your email address will not be published.