Avui mateix s’ha alliberat la versió 11.2 d’openSUSE, una de les distribucions més utilitzades i segurament, una de les que està més aconseguida a nivell visual. Amb aquesta nova versió, una de les novetats més destacables és que tornen a tenir KDE com a gestor d’escriptori predeterminat, tot i poder escollir també de forma opcional l’escriptori GNOME.
Apart d’aquesta, les principals novetats d’aquesta nova versió són:
- Utilització de la versió 2.6.31 del nucli de Linux.
- Ext4 serà el format de partició predeterminat.
- Firefox serà el navegador predeterminat, fins i tot en entorn KDE. S’ha realitzat una important tasca per a millorar la integració d’aquest programa en l’entorn KDE.
- Els entorns d’escriptori disponibles tindran les següents versions: KDE 4.3, GNOME 2.28, XFCE 4.6.1.
- S’ha migrat completament el centre de control Yast d’openSUSE a les llibreries de KDE4.
- En la creació dels fitxers rpm (format en què es troben els paquets de programari d’openSUSE) i dels LiveCD, s’ha utilitzat el format de compressió LZMA, utilitzat per 7zip. Aquest format té un elevat nivell de compressió, i ha permès la inclusió de més programes en el LiveCD, a més que disminueix l’ample de banda requerit en la instal·lació i actualització de programes per xarxa.
A la pàgina de descàrregues d’openSUSE hi trobareu les versions en DVD, LiveCD KDE, LiveCD GNOME i en xarxa per a poder-vos-les baixar i instal·lar-les.
Podeu veure la llista completa de novetats d’aquesta nova versió a la pàgina de característiques principals d’openSUSE 11.2, i als articles de millores d’openSUSE amb KDE 4.3 o amb Gnome 2.28. Per a veure el procés que s’ha seguit per arribar a aquesta versió 11.2, veieu el seu pla de treball.
3 comments
Ostres! Vec que a nivell de programes l’OpenSuse és molt semblant a l’Ubuntu, tansols que amb KDE per defecte. Té molt bona pinta a nivell visual el KDE no? Salut!
És veritat que openSuse també l’utilitza molta gent. Per exemple, a la Universitat Politècnica de València, tots els ordinadors tenen openSuse intal·lat. Està molt bé que es treballi sobre diverses distribucions alhora, ja que així hi ha un xic de competència que fa que cap projecte es quedi enrere. Així que gràcies a l’alliberament d’una nova versió d’aquest sistema operatiu, molta gent en sortirà beneficiada!
Doncs sí. És una gran distribució. Apart, jo li tinc un “carinyu” especial, perquè va ser la primera distribució que vaig provar (fa molt temps, quan encara no era openSUSE sinó simplement SUSE).