El teu blog de Linux en català

Execució remota de programes gràfics amb ssh

Un cop hem après a executar comandes de forma segura en un ordinador remot, ens falta veure com executar programes que tinguin interfície gràfica. Havent llegit l’anotació aquesta és força senzilla, perquè només cal afegir el paràmetre “-X” al programa ssh.

Això ens pot servir, per exemple, si volem jugar en un ordinador on no el tenim instal·lat, al Secret Maryo Chronicles, sempre i quan estigui instal·lat en l’ordinador que ens farà de servidor. O també si volem executar una còpia de seguretat dels fitxers del servidor per mitjà del Grsync que té instal·lat. Per a fer aquest segona opció, des del nostre ordinador client executem la comanda següent:

ssh -X usuari_servidor@ip_servidor grsync

En executar aquesta comanda, se’ns obrirà una finestra del Grsync. És important saber que el programa realment s’està executant en el servidor, però que aquest l’està mostrant per la pantalla del client, en comptes de la seva pròpia pantalla. És a dir, aquest programa consumeix la memòria i la cpu del servidor. A més, el servidor “encripta” la pantalla a mostrar i ens l’envia per la xarxa. El nostre ordinador client, l'”únic” que fa és desencriptar-la i mostrar-la.

O sigui, que aquest mètode carrega molt el servidor, sobretot depenent del programa que executem, perquè a més d’executar el programa en sí, ha d’anar encriptant en temps real les pantalles que ens ha d’enviar. Si l’ordinador al que us connecteu no és molt potent, aquest no és el mètode més adient per a executar remotament alguns programes “gràficament potents”.

Per exemple, amb l’ordinador que jo estic utilitzant de servidor, que té uns 6 anys, i està força desfasat, no tinc cap problema per executar remotament el Grsync, però l’execució remota del Secret Maryo Chronicles el satura. Amb ordinadors més nous, es pot fer sense problemes.

  • Joan on 27 d'octubre de 2009 at 17:36

  Reply

  Aquest mètode és perfecte per compartir un escàner a la xarxa local!!

  ssh -X usuari@servidor xsane
  Llavors des d’xsane es pot fer que tots els documents escanejats es guardin per defecte en una carpeta compartida a la xarxa, per accedir-hi després a un clic de ratolí! És canyella fina!!

  Salut!

  • oriolsbd on 27 d'octubre de 2009 at 20:06

  Reply

  Doncs sí. Amb una mica d’imaginació es poden trobar moltíssimes utilitats a aquest mètode. 🙂

  • guillem on 28 d'octubre de 2009 at 12:38

  Reply

  Molt bon apunt Oriol. Explicat d’una forma molt clara i didàctica 🙂

  • oriolsbd on 30 d'octubre de 2009 at 16:36

  Reply

  Ostres! Acabo de veure que a alliberats.cat el Pol ja ho havia explicat, això:
  http://alliberats.cat/tunneling-el-servidor-x/

  XP

Deixa un comentari

Your email address will not be published.