El teu blog de Linux en català

Pantalla partida a Nautilus

Una de les darreres “grans” característiques que es van afegir a Nautilus, el navegador de fitxers del GNOME, van ser les pestanyes. Tot i que realment pot semblar una estupidesa, el treball amb pestanyes no només ens facilita a nosaltres mateixos la feina, sinó que a més s’estalvia memòria i per tant consumim menys recursos en general.

Tot i així, a l’hora de treballar amb fitxers, movent-los d’ací cap allà, les pestanyes no són tan còmodes com caldria pensar. El principal problema radica en la tasca d’arrossegar: era molt més fàcil tindre dues finestres obertes i arrossegar un fitxer d’una finestra a una altra que haver d’anar d’una pestanya a una altra.

nautilus-extra-pane

Dolphin, el gestor de fitxers de KDE, va solucionar aquest problema d’una manera molt enginyosa: dividir el quadre de navegació de la finestra del gestor en dos. Així, dins d’una mateixa finestra podem visualitzar dos directoris diferents i arrossegar fitxers entre l’un i l’altre. Personalment aquesta era una de les millors coses que havia vist mai en un navegador de fitxers -una verdadera evolució-.

Doncs ara li toca el torn al Nautilus, i és que un usuari ha implementat la mateixa característica per al gestor de fitxers del GNOME. Encara li manquen alguns detalls, però la funció la fa. Per instal·lar-lo, podeu afegir el següent repositori:

deb http://ppa.launchpad.net/berndth/ppa/ubuntu jaunty main
deb-src http://ppa.launchpad.net/berndth/ppa/ubuntu jaunty main

Baixeu les claus:
sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 246BF391

I ja instal·leu:

sudo apt-get update && sudo apt-get install nautilus libnautilus-extension1 libnautilus-extension-dev nautilus-dbg nautilus-data

Una vegada instal·lat caldrà eixir i tornar a entrar a la sessió o bé matar el nautilus (amb un ganivet està bé, però millor si feu servir l’ordre “killall nautilus“). Finalment trobareu al nautilus l’opció al menú de Visualització -> Extra pane.

3 comments

  • Joan on 16 de setembre de 2009 at 16:45

  Reply

  Ara només falta que ho integrin al Nautilus 🙂

  • Joan 2 on 16 de setembre de 2009 at 16:59

  Reply

  …o bé matar el nautilus (amb un ganivet està bé, però millor si feu servir l’ordre “killall nautilus“)

  XD

  M’has alegrat el dia, oh sí.

  • Pauet on 16 de setembre de 2009 at 17:03

  Reply

  Jo aquesta característica la vaig descobrir al Konqueror i la veritat que va força be, no únicament pel navegador de fitxers, també per la navegació web.

  Salutacions

Deixa un comentari

Your email address will not be published.