El teu blog de Linux en català

OpenShot, un editor de vídeo no lineal decent

Si algú volia un editor de vídeo ràpid de fer servir, senzill i intuïtiu, OpenShot és la millor opció amb diferència. De totes les opcions que tenim a GNU/Linux, fins ara totes tenien alguna pega: Kdenlive peta molt (tot i que és molt potent i també prou intuïtiva, amb potser massa opcions), Kino no és del tot fàcil de fer servir (no tan fàcil com ho és OpenShot) i altres com PiTiVi o Jahshaka estan limitats o tenen un desenvolupament lent.

OpenShot, només obrir-lo, ens mostra tres quadres en pantalla: el quadre on es mostra el vídeo (sempre en temps real, no cal renderitzar res), la línia de temps (a la qual podem afegir noves pistes, arrossegar els vídeos, silenciar-los, no mostrar el vídeo però sí l’àudio) i un altre quadre on podem afegir els clips, seleccionar les transicions i altres efectes.

openshot

Allò que més m’ha agradat ha estat l’estabilitat del programa. És ràpid, rapidíssim, i no ha petat en cap moment. Només afegir una transició o fer un canvi a les pistes, de seguida ja es pot visualitzar al quadre de vídeo, sense mal de caps ni haver d’esperar que es carregue res.

I finalment la renderització per a obtindre el vídeo final: les opcions per defecte són perfectes, no cal configurar res. Tot i així, si volem configurar més paràmetres, tenim un quadre on ho podem configurar tot. A més, sembla que les possibilitats d’afegir nous efectes i transicions i altres característiques li donen tota la potència que necessita. En definitiva, OpenShot és la millor opció per a treballar amb vídeo a GNU/Linux, mai més no tornareu a trobar a faltar els equivalents de Windows (bé, a nivell bàsic…).

Per als que vulgueu baixar-lo, existeixen paquets precompilats per a Ubuntu, la resta l’haureu de compilar. En els pròxims dies tractarem de fer un minitutorial sobre com crear un vídeo amb OpenShot.

2 comments

  • LitusMayol on 25 d'agost de 2009 at 17:00

  Reply

  Ostres!

  Jo em dedico a l’Audiovisual i acabo de probar-lo! Estic al·lucinant, resulta que encara no tenim un release oficial i la veritat és que és cullunut!

  Desde el meu punt de vista KDEnlive segueix sent molt més potent (a nivell professional amb bones màquines és una autèntica passada). Però en màquines normaletes peta sovint… i és un handicap considerable! M’ha agradat això del OpenShot! Per fer coses que exigeixin menys nivell, o no requereixin massa complicació: fantàstic!!!

  Gràcies!!!

  • guillem on 19 de novembre de 2009 at 11:25

  Reply

  Hola Pau! Et volia comentar que vaig provar l’open shot i em va anar fatal. El vaig trobar amb molt poques opcions i el pitjor de tot, que un cop vaig haver editat el vídeo i em dedicava a exportar-lo (ho vaig fer amb l’opció predefinida “guardar pel youtube), no m’exportava el vídeo correctament.

  Potser el que em va passar va ser que a l’instal·lar-lo, se’m va carregar un munt de dependències, i després no podia veure els meus vídeos tipus .avi.

  El vaig probar amb el Jaunty. A algú més li ha donat problemes?

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.