El teu blog de Linux en català

Descàrregues directes amb JDownloader

Una opció molt utilitzada per a compartir amb tota la nostra família el vídeo de la comunió del nostre cosí és la utilització de programes P2P, com aMule, MLDonkey, Transmission, etc. Aquests programes ens faciliten molt la cerca dels fitxers que ens volem descarregar, però en molts casos la velocitat de descàrrega no és massa bona. Una altra opció és pujar els nostres fitxers a una pàgina de descàrrega directa com Rapidshare, Megaupload, Mediafire, etc. La descàrrega de fitxers des d’aquests llocs acostuma a ser molt ràpida però, almenys que us hi doneu d’alta amb un compte de pagament, té certes limitacions (no permetre més d’una descàrrega alhora, haver d’esperar un cert temps entre descàrrega i descàrrega, etc.). Apart d’això, com que a moltes d’aquestes pàgines no es permet pujar fitxers més grans que una certa mida, els fitxers molt grans estan pujats com si fossin diversos fitxers, que posteriorment cal ajuntar. I tot això ho hem de fer nosaltres manualment.

Logo del JDownloader

Logo del JDownloader

Per a gestionar fàcilment les limitacions d’aquest tipus de pàgines, podem utilitzar el JDownloader. És a dir, s’esperarà automàticament el temps que hagi d’esperar entre descàrrega i descàrrega, enviarà ell sol els Captcha que ens demani la web de descàrrega directa, quan hagi descarregat totes les parts corresponents a un mateix fitxer els descomprimirà (en cas que sigui necessari) i els ajuntarà, etc. A més, el programa va llegint el porta-retalls, de manera que si copiem una sèrie d’enllaços de pàgines de descàrrega directa, els capturarà i ens preguntarà directament si els volem descarregar (sempre i quan estigui en marxa el JDownloader, clar).

Seguint l’exemple amb que he començat l’anotació, si comprimim el vídeo de la comunió partint-lo en tres fitxers, i els pugem tots tres a la web (que m’acabo d’inventar) de descarregues.cat, tindrem tres enllaços del tipus http://descarregues.cat/1, http://descarregues.cat/2 i http://descarregues.cat/3. Llavors, només cal enviar aquests tres enllaços a tota la nostra família. Aquells que tinguin el JDownloader, només caldrà que copiïn els tres enllaços al porta-retalls, i el JDownloader els capturarà i els preguntarà si se’ls volen descarregar. Quan ho acceptin, el JDownloader començarà a descarregar-se els fitxers seguint les restriccions de descarregues.cat, i quan acabi descomprimirà el fitxer i ajuntarà les tres parts, de forma que obtindran directament el vídeo sencer. I això a unes velocitats de descàrrega altíssimes (si no tenim cap altre programa connectat a Internet, molts cops arriba a agafar tot l’ample de banda que tenim disponible).

Per a instal·lar el JDownloader en un sistema GNU/Linux (el JDownloader és multiplataforma, però la instal·lació en altres sistemes és diferent) primer necessitem tenir instal·lat el Java. Ho podem fer des del Synaptic, o des d’un terminal executant la comanda següent:

sudo apt-get install sun-java6-jre

Després ens hem de descarregar l’instal·lador del JDownloader:

wget http://212.117.163.148/jd.sh

Amb aquesta comanda, ens acabem de baixar el fitxer jd.sh que ens permetrà fer la instal·lació de forma automàtica. Aquest fitxer s’ha baixat sense permisos d’execució, de manera que li hem de donar:

chmod +x jd.sh

I ara ja el podem executar:

./jd.sh

Aquest procés durarà una bona estona. Durant la instal·lació ens preguntarà amb quin idioma volem tenir el JDownloader i on volem desar els fitxers descarregats (el camí que ens proposa el programa no és massa còmode d’accedir). Quan acabi, ja podem executar el JDownloader. La instal·lació del programa no ens deixarà cap enllaç al menú d’aplicacions, o sigui que al principi, cal fer-ho des d’un terminal, executant la comanda següent:

java -Xmx256m -jar /home/el_nostre_usuari/.jd/JDownloader.jar -rfu

De tota manera, el més senzill és afegir nosaltres mateixos un enllaç a “Aplicacions>Internet>JDownloader”. Per a fer-ho, anem a l’opció de menú “Sistema>Preferències>Menú Principal”. En el menú de mà dreta de la finestra que se’ns ha obert seleccionem “Internet”, i després premem el botó “Element nou”. Com a nom de l’enllaç podeu posar “JDownloader”, com a comentari “Descàrrega directa de fitxers”, i com a ordre heu de posar la mateixa comanda que hem indicat abans:

java -Xmx256m -jar /home/el_nostre_usuari/.jd/JDownloader.jar -rfu

Creació de l'enllaç al JDownloader

Creació de l'enllaç al JDownloader

A partir de la creació d’aquest enllaç, tindrem el JDownloader a “Aplicacions>Internet>JDownloader”. Des del propi programa podrem modificar els paràmetres de descàrrega, l’aparença del programa, els complements, l’antiCaptcha, etc.

JDownloader

JDownloader

Us recomano que el proveu, sobretot si no esteu contents amb la velocitat de descàrrega del vostre programa de descàrrega P2P habitual. L’únic inconvenient que li trobo al JDownloader és que no ens permet cercar els enllaços de les pàgines de descàrrega directa, però el nostre amic Google ens ajudarà molt en aquest aspecte.

  • pol on 26 de juliol de 2009 at 00:47

  Reply

  Impressionant!
  Com s’ho fa per posar el captcha?? Creia que aixo era precisament per combatre els bots…

  • oriolsbd on 27 de juliol de 2009 at 10:04

  Reply

  El JDownloader porta incorporat un complement anomenat jAnti-Captcha que s’encarrega de desxifrar-los. Fins no fa massa, aquest complement fallava força amb els Captcha del Megaupload, però a les últimes versions ja va molt fi.

  Per evitar això, ja fa un temps que es comencen a utilitzar Captcha lògics. És a dir, apart que es puguin veure millor o pitjor, realment no has d’escriure el mateix que t’indica el Captcha, sinó respondre a la pregunta que et fa. Per exemple, a extralinux.net et presenta una operació matemàtica senzilla (normalment, una suma) i has de posar el resultat.

  • Joan on 28 de juliol de 2009 at 14:58

  Reply

  Que curiós això dels captcha.

  En moments així trobo a faltar els .exe T_T, i les ganes de tornar-me a passar de nou al món de GNU/Linux =D.

  • oriolsbd on 29 de juliol de 2009 at 11:24

  Reply

  En general (per al 99% dels programes) és molt més senzilla la instal·lació de programes a Linux que a Windows, gràcies al Synaptic (o al programa equivalent de la distribució que s’estigui utilitzant). El problema és l’1% restant.

  De tota manera, el JDownloader no és molt complicat. El que passa és que jo m’enrotllo més que una persiana… 🙂 Realment, és el mateix que amb un “.exe”. En aquest cas, et baixes un fitxer “.sh”, l’executes, i ja tens el programa instal·lat. Simplement, has de tenir el Java instal·lat i has de crear-te la icona d’execució del programa (això també et passaria amb el Windows.

  • Joan on 29 de juliol de 2009 at 23:25

  Reply

  Gràcies per alliberar-me de mals pensaments :D. I que automàticament se’t resolguin les dependències, una passada O.o.

  Un plaer llegir-vos a diari.

  • Pol on 30 de juliol de 2009 at 11:42

  Reply

  Per aixo existeix alliberats.cat, per reduir aquest 1% a la funcionaliat =)

  • Elsa on 30 de juliol de 2009 at 20:14

  Reply

  Hola a tothom,

  Jo tinc un problema amb el Java, i aprofito per comentar-vos-el ara, perquè també em surt si vull instal·lar el JDownloader. En un punt de la instal·lació em diu que no troba el fitxer jdk-6u10-docs.zip, i aleshores m’aconsella que vagi a la pàgina http://java.sun.com/javase/downloads/ i que d’aquí em baixi aquest fitxer o l’anomenat jdk-6u10-docs-ja.zip. També em diu que el fitxer ha d’estar en propietat de root.root i que cal copiar-lo a /tmp. Ah, i que cal triar la versió no actualitzada. Jo he mirat de fer tot això i em vaig arribar a baixar el fitxer, no des d’aquesta web sinó des d’algun altre lloc. Però a l’hora de ficar-lo a la carpeta root el sistema em diu que no tinc permisos. Com ho he de fer? Tan complicat és baixar i desar aquest fitxer o hi ha un camí més fàcil? Moltíssimes gràcies.

  • oriolsbd on 30 de juliol de 2009 at 21:04

  Reply

  Hola, Elsa.

  Com estàs intentant instal·lar el Java? Ho has fet des del Synaptic com indico en aquesta anotació? En principi, només cal instal·lar el paquet “sun-java6-jre”, i el Synaptic ja t’agafarà les dependències necessàries. Durant la instal·lació, t’obrirà una pantalla amb la llicència del Java, que has d’acceptar.

  • Elsa on 31 de juliol de 2009 at 22:03

  Reply

  Hola Oriol,

  Mira, el problema el segueixo tenint però al final he aconseguit instal·lar i fer funcionar el JDownloader. Com ho he fet? Tenia uns quants fitxers de java instal·lats, entre els quals el “sun-java6-jre”. El que passa és que també hi tenia instal·lat el “sun-java6-doc”, i aquest és el que sempre em donava problemes i em demanava que em baixés el fitxer “jdk-6-doc.zip” de la pàgina de Sun Java. Al final, després de voltar unes quantes webs amb gent amb el mateix problema, he optat per desinstal·lar el “sun-java6-doc” i ara tot va com una seda. Em sembla que no és un fitxer gaire important.

  Moltes gràcies per tot!

  • pol on 5 d'agost de 2009 at 16:54

  Reply

  Efectivament, el fitxer en qüestió és la documentació per a desenvolupadors del jdk (Java Development Toolkit), que, a no ser que estiguis fent algun programa en java, m’estranyaria que el necessitessis.

  En qualsevol cas, del comentari del 30 de juliol m’estranya que t’ho fessin copiar a la carpeta /tmp, ja que tal carpeta és per a fitxers temporals, suposo que formava part d’un seguit d’instruccions previ a la descompressió del .zip, ja que els fitxers descomprimits es guardarien a un altre lloc.

  D’altra banda, per adquirir permisos en alguna de les teves accions (si tens el paquet sudo instal·lat) només cal posar

  $ sudo comandaquevolsexecutar

  (Nota: el signe del dòlar denota que és la línea de comandes i no s’ha de posar)

  Tot i així, atenció amb el que fas quan actues com a superusuari.

  • Joze on 11 d'agost de 2009 at 17:30

  Reply

  Gracias por el post, me ha sido muy útil.
  Y gracias por lo del Flash (soy el colega de Isaac). Ha funcionado perfectamente y ya puedo ver flash en el Dell Mini 9, en Chromium o Firefox 😉

  • oriolsbd on 12 d'agost de 2009 at 06:28

  Reply

  Hola, Joze.

  Me alegro que te sea útil el post, y que te haya funcionado lo del Flash. Al final, qué era? Tenías un códec de flash que no era el de Adobe?

  Salut!

  • Joze on 13 d'agost de 2009 at 16:10

  Reply

  Sí, tenía instalado el swfdec-mozilla y creo que era el que estaba dando por c… lo quité y funcionó 😉

  P.D. como le dije a Isaac, si alguna vez estás interesado en hacer un post sobre cómo hacer Time Lapse con Linux (la parte de hacer que la cámara envíe la señal de tomar la foto cada X segundos y descargarla al ordenador), avisa y te paso el script que hice (lo he probado con cámaras Canon quizás para Nikon sea necesario ajustar algo).

  Hasta pronto!

  • oriolsbd on 14 d'agost de 2009 at 11:39

  Reply

  Ya vi tu post sobre el Time Lapse, y me pareció muy interesante. 🙂

  Intenté usar el mismo gphoto2, pero no me detectaba ni una Pentax pequeña ni una Panasonic tipo Bridge, o sea que no pude probarlo. Para ver los modelos de cámara compatibles, se tiene que ejecutar con el parámetro “–list-cameras” (hay más de 1.000). Por lo que veo, tiene mucho soporte para las Canon y Nikon.

  Realmente, quería utilizarlo para otros fines. Por ejemplo, usar tiempos de obturación grandes (por ejemplo, de 1 minuto), para poder hacer fotos de noche de estrellas que no se pueden ver a simple vista o, con tiempos aún mayores (de varios minutos), apuntando a la estrella polar se obtienen fotografías muy bonitas (se ve el recorrido de las estrellas por el cielo).

  • marchur on 23 de febrer de 2010 at 18:43

  Reply

  Oriol! El que t’he comentat aquest matí….em passa perque en el seu moment se’m va instal·lar a /root/.jd, imagino que per aixo no em deixa arrencar-lo si no és amb un sudo.

  Ara bé…per desinstal·lar…suposo que és esborrar la carpeta i llestos…però…si reinstal·lo, com li dic que m’ho faci sobre /home/marchur? El fitxer el tinc descarregat allí…i he provat d’instal·lar a sobre, i ha tornat a agafar la ruta /root/.jd…

  Quina “torpeza” la meva. Merci!

  • oriolsbd on 23 de febrer de 2010 at 19:09

  Reply

  Quan executes el “jd.sh”, ho fas amb sudo? O estàs connectat amb l’usuari “root”? No s’ha de fer així, sinó que la instal·lació l’has de fer amb el teu usuari.

  La shell vol instal·lar el programa al directori ~/.jd, de forma que si estàs connectat amb el teu usuari principal i no ho fas amb “sudo”, te l’hauria d’instal·lar sota el teu Home.

  Per cert, la desinstal·lació és com comentes. Només cal esborrar el directori.

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.