El teu blog de Linux en català

Ubuntu 9.10 alfa 3

ubuntu-logoAhir es va publicar la tercera alfa d’Ubuntu 9.10 Karmic Koala. Aquesta alfa és la primera en portar canvis significatius respecte a les anteriors, entre les novetats es pot trobar:

 • Definitivament s’ha substituït Pidgin per Empathy
 • Brasero ara mostra l’espai disponible en els casos de CD-RW i DVD-RW
 • La finestra d’entrada ha canviat completament: ara ens mostrarà un llistat dels usuaris i haurem de fer clic en qualsevol d’ells i el sistema ens demanarà la contrasenya (això és com Fedora ja fa des de fa un temps)
 • Ubuntu One, el servei d’emmagatzematge de fitxers en línia, ve inclòs per defecte
 • L’aspecte de les notificacions s’han canviat (s’ha allargat una mica el quadre i amb tipus de lletra més menuts)
 • Firefox tindrà instal·lada l’extensió Multi-Search per defecte (cada vegada que s’obre una pestanya, apareix el cercador)
 • El giny de “Canviador d’usuari”, des del qual s’atura l’ordinador, ha canviat i ara és igual que Fedora: per aturar el sistema s’haurà d’anar al menú sistema (he de comentar que això no m’agrada)

A més d’aquestes novetats respecte a Ubuntu, cal comentar que s’ha creat la versió Kubuntu Notebook Remix, una versió de Kubuntu dirigida als ultra-portàtils. Conjuntament amb Ubuntu, també s’han publicat Xubuntu, Kubuntu i la ja comentada Kubuntu Netbook Remix.

Des de la pàgina de Softpedia podreu veure captures d’aquestes novetats així com baixar les imatges ISO per provar aquesta nova versió.

2 comments

  • Joan on 24 de juliol de 2009 at 12:55

  Reply

  Ja toca que vingui per defecte un missatger amb suport per a les webcams. de totes maneres, he estat provant l’Empathy i encara li queda un tros per recorre: el suport per a webcams només és (de moment) pels comptes de gmail i no de hotmail o d’altres. Per connectar al compte de msn has de matar un procés i tornar a engegar-lo. :-S

  • Aljullu on 25 de juliol de 2009 at 21:12

  Reply

  Quan vaig saber que canviarien el Pidgin per l’Empathy vaig decidir provar-lo i la veritat, el Pidgin li dóna mil voltes. Potser no té suport per a webcams, però és que l’Empathy és molt més bàsic, potser pot utilitzar webcams, però ja està. No veig en cap altre aspecte que superi el Pidgin.

  L’últim punt, el que dius de tancar el PC anant a sistema tampoc no m’agrada gens.

  I tampoc no m’agrada això de l’extensió del Firefox. Realment no li veig cap utilitat a part de fer anar més lenta la càrrega de noves pestanyes. Si fessin alguna cosa tipus SpeedDial o com la pàgina del Google Chrome, d’acord, però això…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.