El teu blog de Linux en català

Firefox 3.5 a qualsevol distribució (i en català)

Supose que molts dels que teniu GNU/Linux encara no us heu passat al Firefox 3.5 perquè no hi ha paquets precompilats per a la vostra distribució. Fins i tot, aquells qui tingueu Ubuntu i hageu fet servir els repositoris mozilla-daily, tindreu una versió del Firefox en desenvolupament (la 3.5.1pre, comproveu-ho a Help -> About), per no parlar que fins i tot és possible que estigueu treballant en anglès.

Bé, doncs anem a veure una altra manera d’instal·lar el Firefox 3.5, per a qualsevol distribució i en català.
cp -r ~/.mozilla/firefox/ ~/firefox_backup
wget -O - http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/3.5/linux-i686/ca/firefox-3.5.tar.bz2 | tar xj -C ~

Això farà una còpia de seguretat de les vostres opcions del Firefox actual, baixarà el Firefox 3.5 i el descomprimirà a una carpeta a la vostra carpeta personal. Seguidament caldrà eliminar l’associació a Firefox 3.0 i canviar-la per la de firefox 3.5 (com a superusuari, o fent servir sudo):
unlink /usr/bin/firefox
ln -s ~/firefox/firefox /usr/bin/firefox

I ja està. Quan obriu el firefox, tindreu la versió 3.5 en català. Recordeu NO esborrar la carpeta firefox del vostre directori personal.

  • ROger on 2 de juliol de 2009 at 11:05

  Reply

  Trobo que els d’Ubuntu haurien d’esforçar-se una miqueta mes en aquestes coses, per fer-ho mes rapid/senzill.

  Ubuntu només proporciona versions noves quan solucionen problemes de seguretat i de vegades d’estabilitat. Però l’actualització de programes a versions superiors es un tema que hauria de tenir una solució més fàcil, sobretot en els 3 o 4 programes més basics (Firefox, OpenOffice, etc…).

  Lògicament no pots forçar a actualitzar a una versió superior i molt menys fer-ho automàticament, però hauries de tenir l’opció de poder instal·lar els programes nous que hagin sortit des del propi sistema. Però hauries de poder triar des del menu d’aplicacions quina versió del programa vols. Dins de Firefox, que aparegues un checkbox amb la versió que vols instalar, o que surtissin les dues versions com a programes independents.

  Jo si no fos per aquest apunt, m’hagues esperat 4 mesos a la nova versió per a que s’actualitzes el firefox també…

  • Pau on 2 de juliol de 2009 at 12:54

  Reply

  La veritat és que no seria mala idea fer això que comentes: oferir a l’usuari actualitzar cert programari: OpenOffice, Firefox i algun altre. No estem parlan d’actualitzar l’escriptori, sinó d’actualitzar programes puntuals.

  • Pau on 2 de juliol de 2009 at 12:57

  Reply

  Per cert, Roger, la secció del programari lliure de wikinoticia porta a videojocs… :S

  • Slarti on 2 de juliol de 2009 at 17:45

  Reply

  Programes puntuals no, els programes de sèrie com a mínim. Si Ubuntu, bé és quelcom que hauria de fer qualsevol distro, ve de sèrie amb el Firefox, l’evolution o l’Erika, qualsevol nova versió hauria d’estar disponible, ni que sigui opcionalmente. És de seny

  • jordi on 2 de juliol de 2009 at 17:53

  Reply

  Hola, moltes gràcies per la informació, però el fitxer que descarrega està corrupte.

  Alguna idea?

  Moltes gràcies!

  • eselma on 2 de juliol de 2009 at 21:01

  Reply

  No, el fitxer no està corrupte, però és el missatge que dóna en descomprimir-lo amb tar. La qüestó està en donar-li com a nom un guionet (-) que després el gestor de continguts canvia per un altre símbol. Jo l’he descarregat amb el wget i l’adreça indicada, però donant-li un altre nom (per exemple, “ff35”). Després l’he descomprimit amb tar -xvjf i tot rodó. Ja el tinc funcionant.

  Ah… i la prova de compatibilitat amb acid3.acidtests.org, molt millor (a mi em dóna un 93%; tot i que no arriba al 100% de l’Opera, està molt millor que abans. I és codi cobert.

  Per cert, els de Mepis també han tret el seu .deb (Mepis 8 basada en Lenny) però aquesta vegada he instal·lat la vostra versió, “a l’antiga”. Flash i java reconeguts, només ha calgut actualitzar el FireFTP.

  • Joan on 2 de juliol de 2009 at 23:07

  Reply

  Mantenir diverses branques d’un mateix programa significa invertir-hi molts recursos i problemes d’actualitzacions, i aquests esforços no compensen, sobretot tenint en compte que cada sis mesos s’actualitzen totes les aplicacions.
  Tampoc és cap solució obligar als usuaris actualitzar-se sí o sí.

  • Pauet on 3 de juliol de 2009 at 02:53

  Reply

  Coincideixo amb en Joan, jo personalment prefereixo que les actualitzacions estiguin decantades a la seguretat i l’estabilitat (de fet jo encara faig servir el 8.04 LTS), el llançament d’una nova versió cada mig any ja es suficient, no cal crear una branca inestable.

  • ROger on 3 de juliol de 2009 at 15:45

  Reply

  No hi estic d’acord que no sigui assumible. Molta gent fa servir Ubuntu i es questió de temps que implementin alguna millora d’aquest tipus.

  Passarien de soportar 50000 paquets a soportar-n’he 55000. Cal fer canvis a l’instalador d’aplicacions, decidir si permetem dues versions d’un mateix programa i llestos.

  El que no te massa sentit per un usuari de sobretaula es no poder fer servir Ubuntu 8.04 i Firefox 3.5 (almenys de manera facil).

  De fet ho estic pensant i existeix un repositori per defecte que es diu backports, pero esta poc utilitzat i encara segueix sent més complicat que en windows, quan en la majoria de coses ja es al reves.

  • Pauet on 3 de juliol de 2009 at 22:12

  Reply

  Docs tens tota la raó Roger, ara que m’ho miro be veig que amb l’Ubuntu 9.04 només cal activar el repositori d’actualitzacions encara no publicades (proposet) i ja tenim el Firefox 3.5 estable. I nosaltres discutint, a on no apareix encara es en el 8.04.

  Salutacions.

  • Dídac on 5 de juliol de 2009 at 17:52

  Reply

  Això és una mica can pixa, m’explico

  Jo primer cal dir que anava amb el navegador en angles i amb la 3.5 alfa 4, a la que va sortir, vaig afegir els repositoris del mozilla daily i la versió que m’insta?à fou una 3.5.1pre, amb la que evidentment no hi havia res compatible,

  Passo a fer aquest mètode de l’article, i em trobo amb que per exemple tots els preferits, ja no hi eren i una cosa que em sobta, quan vaig a Addons, o Connectos en aquest cas alla on deia “Llengues” en català ha desaparegut (no així en la versió 3.5.1pre)

  Finalment decideixo treure el 3.5, borro els respositoris del daily i vaig el que diu en Roger i Pau, activo els repositoris proposet i efectivament tenim el 3.5

  I el català què? Com li fotem ara el català? El diccionari s’em manté, però menus i tot això segueix en català i lo de “languages” tot lo que hi ha és incompatible amb el 3.5 sembla

  • eselma on 7 de juliol de 2009 at 11:23

  Reply

  La versió de l’article ja està catalanitzada. M’imagino que els connectors clàssics per la versió en anglès sortiràn més endavant, com desgraciadament passa sovint. Recordem que la traducció al català és una tasca voluntària, i a vegades en època d’exàmens.

  • aleis on 7 de juliol de 2009 at 12:31

  Reply

  Hola! Tinc un parell de dubtes:

  1) Si no ho he entés malament, ambdues versions romanen al sistema. Puc iniciar l’una o l’altra indistintament? Si és així, no sé com invocar l’antiga després d’haver fet l’enllaç simbòlic a la versió 3.5 amb “unlink /usr/bin/firefox” i “ln -s ~/firefox/firefox /usr/bin/firefox”…

  2) Amb la versió 3.5 no es carreguen les fonts del sistema que tinc a Hardy com abans. He provat de fer un “sudo fc-cache -fv” reiniciant el firefox, però res. També he llegit que cal instal·lar els paquets “latex-xft-fonts” i “firefox-3.5-gnome-support”. Lògicament només he pogut instal·lar el primer, i només amb aquest tampoc ha funcionat.

  Us agrairia molt si m’ho poguèssiu aclarir una mica.

  Gràcies

  • Pau on 7 de juliol de 2009 at 17:18

  Reply

  Bones

  1) Realment, tot i que no es desinstal·la la versió 3.0, en canviar l’enllaç simbòlic (ordre unlink i ln -s), es perd l’accés directe al Firefox 3.0. Per la qual cosa… si que es perd d’alguna manera la versió anterior (però en qualsevol moment podem recuperar-la reinstal·lant el paquet des dels repositoris.

  2) No tinc clar això dels tipus de lletra que comentes. Jo funcione amb Jaunty i no he vist cap canvi. No entenc per què a Hardy no agafa el tipus de lletra del sistema…

  • aleis on 7 de juliol de 2009 at 20:45

  Reply

  Val, no t’amoïnis.

  El problema de les fonts no deixa de ser de caire estètic (les veig exactament igual que quan s’acaba de fer una instal·lació de cero de tot el sistema). Tot és questió d’acostumar-se. Només puc apuntar com a curiositat que he observat que existeix un directori a la nova carpeta firefox que es crea /usuari/firefox/res/fonts que no sé si hi tindrà res a veure, perque abans no hi era a l’antiga /.mozilla/firefox, de la qual hem fet el backup…

  Pel que fa al tema de l’enllaç simbòlic… em pregunto què passaria si s’eliminés…

  Prometo no molestar més… Moltes gràcies, pau!

  • Agus on 16 de juliol de 2009 at 07:51

  Reply

  Moltes gràcies Pau, soc un usuari nou d’Ubuntu i el teu apunt m’ha permés tenir el Firefox 3.5. La veritat és que quan he fet el que deies i he vist que em funcionava gairebé ni m’ho creia. Això de fer servir el terminal és nou per a mi i em costa una mica, espero anar aprenent coses seguint apunts com aquest.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.