El teu blog de Linux en català

Speed Dial, un gran complement pel Firefox

Segurament molts de vosaltres utilitza els complements per a millorar les prestacions del Firefox. Dels que jo utilitzo (que en són uns quants) el meu favorit és l’Speed Dial. Amb aquest complement, tindrem al nostre abast de forma molt senzilla les pàgines que visitem més habitualment.

Per instal·lar el complement, hem d’anar a la seva pàgina com a complement del Firefox i fer clic al botó “Afegir-lo al Firefox”. Ens demanarà que confirmem que el volem instal·lar i en pocs segons ja el tindrem. Per acabar la seva instal·lació, hem de reiniciar el Firefox. Com a comentari, aquest complement també està disponible en Ubuntu des de Synaptic, però es tracta d’una versió força antiga i, a més, personalment prefereixo instal·lar els complements des del Firefox mateix.

Per mitjà d’aquest complement, tindrem disponibles de forma gràfica les pàgines que més ens interessin, com podeu veure a la imatge següent:

Speed Dial

Speed Dial

L’Speed Dial ens permet organitzar aquesta pantalla com més ens agradi. Jo utilitzo una distribució de tres files i quatre columnes en les pantalles “normals” i de dues files i tres columnes en el Netbook. En aquest últim cas, a més, tinc dos grups de marcadors, arribant d’aquesta manera també als 12 “dials”. A més, automàticament ens activa les dreceres “Ctrl+1” per a obrir el “dial” número 1, “Ctrl+2” per al número 2, etc. Això el fa molt àgil d’utilitzar.

Per configurar l’organització dels marcadors i moltes altres opcions, hem d’anar a l’administrador de complements del Firefox (“Eines>Complements”), seleccionar l’Speed Dial i fer clic a “Preferències”. A la pestanya “Predeterminat” podrem indicar les files i columnes de l’Speed Dial.

Una altra opció que recomano és fer que l’Speed Dial sigui la pàgina que es vegi quan engegueu el Firefox i quan obriu una pestanya o finestra nova. Això es fa des de la mateixa pantalla de configuració, a la pestanya “Principal”, activant les opcions “Carrega en una nova finestra en blanc” i “Carrega en una nova pestanya en blanc”. Per últim, anem a les preferències del Firefox (“Edita>Preferències”) i a la pestanya “Principal” i li indiquem que “Quan s’iniciï el Firefox:” mostri una pàgina en blanc (que, tal i com hem configurat, realment obrirà la pàgina de l’Speed Dial).

Pantalla de configuració de l'Speed Dial

Pantalla de configuració de l'Speed Dial

Encara falta saber com afegir els “dials”. La manera més senzilla és anar al panell de configuració de l’Speed Dial on ja hem estat abans i, a la pestanya “Principal” activem les opcions “Menú contextual a l’àrea de navegació” i “Menú contextual a les pestanyes”. Així, quan anem a una pàgina que vulguem assignar a algun “dial”, fem clic amb el botó dret del ratolí al fons o a la seva pestanya i veurem l’opció “Estableix com a Speed Dial” per assignar-lo al número que ens interessi. A partir d’ara, ja el veurem a la pàgina de l’Speed Dial, i hi podrem accedir directament amb el “Ctrl+nn” corresponent.

A més, aquest impressionant complement va ser programat (i segueix sent actualitzat) per un gironí, Josep del Río, que el 2006 va ser premiat per la fundació Mozilla per considerar un altre complement seu (Firefox Showcase) com al que millor utilitzava les funcions del Firefox.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.