El teu blog de Linux en català

Afegeix el DIEC als motors de cerca del firefox!

Per als que no sapigueu que és el DIEC, és el diccionari normatiu i de referència de la llengua catalana, i per tant és un diccionari que sempre ens vindrà molt bé tenir-lo a mà.

El que feiem fins ara per consultar aquest diccionari, era a través de la seva pàgina web http://dlc.iec.cat. Aquest mètode però, te l’inconvenient de que per fer qualsevol consulta al diccionari ens cal cerca o escriure la direcció al nostre navegador, per saber el significat de la paraula que búsquem. Aquesta manera de procedir és lent i tediòs, pel que aquí proposem un mètode molt més ràpid, tot fent ús dels motors de cerca que incorpotra el firefox.

Primer de tot, què és un motor de cerca? És el que ens permet fer una cerca a través d’un cercador des del nostre navegador firefox. Així per exemple, en lloc d’entrar a la pàgina web del DIEC per fer cerques de mots que en desconeixem el significat, ho podem fer directament des del recuadre del motor de cerca que té el firefox a la part superior dreta. Fixeu-vos en la següent imatge per entredre-ho millor.

Ús d'el motor de cerca del DIEC en el Firefox

Ús d'el motor de cerca del DIEC en el Firefox

Ara anem a veure com instal·lem el motor de cerca del DIEC, ja que en la distribució Ubuntu, a diferencia del Debian, aquest motor de cerca no ens ve per defecte. El que farem és anar a la pàgina web de softcatalà on es troben molts motors de cerca traduïts a la llengua catalana, buscarem el diccionari DIEC, hi farem un clic i se’ns instal·larà.

Ara ja només ens cal sel·leccionar-lo de la llista de motors de cerca per poder-lo usar. Tanmateix ara ve el més interessant. Ja que és tediòs haver de canviar entre motors de cerca, establirem una sèrie de dreceres de teclar per fer-ho ràpidament i de forma quasi automàtica.

Primerament anirem a l’opció “Gestiona els motors de cerca…” que està al recuadre on tenim tots els motors de cerca disponibles, i sel·leccionarem el DIEC, anirem a
“Edita la paraula clau”, i hi esciurem “ca”, per exemple. Ara, sempre que escrivim a la barra on introduim les adreces d’internet “ca jou”, automàticament ens buscarà la paraula jou al diccionari DIEC sense haver hagut de sel·leccionar-lo manualment de la llista de motors de cerca. Però la rapidesa no s’acaba aquí, ja que apretant la combinació de tecles “ctrl+t” obrirem una nova pestanya, i amb la combinació “alt+d”, el focus d’on escrivim se’ns situarà automàticament a la caixa on escrivim les direccions d’internet.

3 comments

  • oriolsbd on 23 de maig de 2009 at 11:11

  Reply

  No sabia que es podien assignar els motors a una paraula clau. Ja estic tardant massa a aplicar-ho!!!! 🙂

  • guillem on 25 de maig de 2009 at 13:22

  Reply

  Doncs sí, va molt bé. Jo per exemple hi tinc assignada la “g” al google, la “y” al youtube, “wca” a la viquipedia catalana, “wen” a l’anglesa, “en” al traductor wordreference anglès castellà, etc..

  Et permet navegar molt i molt ràpid. Aquesta va ser una de les millores que va portar el firefox 3.0 🙂

  • Martí Gené i Ramis on 16 de juliol de 2013 at 19:43

  Reply

  Gràcies per la informació.
  He pogut instal·lar la Viquipèdia en català, el Diccionari enciclopèdic de medicina i la Fototeca.
  En canvi NO HE POGUT INSTAL·LAR: el Diec2, Diec2 (DCVB), l’Enciclopèdia.
  Crec que deu ser a causa de la meva versió del Firefox, que és 20.0 Mozilla for Ubuntu canonical-1.0.
  Què hauria de fer per poder tenir el Diec2 com a motor de cerca?
  Gràcies.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.