El teu blog de Linux en català

Controla la configuració del KDE des de sistemes GNOME, Xfce…

Existeixen molts programes que han estat creats nadiuament per a l’entorn d’escriptori KDE (el que utilitza la distribució Kubuntu, per exemple), però que utilitzem la resta d’usuaris de GNU/Linux que fem anar altres entorns d’escriptori com GNOME o Xfce. L’Amarok, el Kolourpaint, el Kollision… en són alguns exemples.

Com que tècnicament pertanyen a un altre entorn d’escriptori, generalment no els afecten els canvis que fem en la configuració del nostre propi entorn de treball habitual. Però això no significa que sigui impossible! Per sort disposem del System Settings o Arranjament del Sistema, que ve a ser com el Panell de Control del KDE. És la substitució de l’antic Kcontrol.

Normalment se sol instal·lar automàticament quan ens instal·lem qualsevol aplicació nadiua del KDE. Per si de cas, el procediment és el següent. A la terminal:

sudo apt-get install systemsettings

Almenys a mi, un cop instal·lat, no m’apareix als menús del GNOME, així que per executar-lo cal escriure la següent comanda a la terminal i avall:

systemsettings

I se’ns obre el Panell de Control del KDE! Qualsevol canvi que fem aquí s’aplicarà a totes les aplicacions-K del nostre ordinador. Podem canviar l’aparença, el comportament de les finestres, la configuració regional i d’idioma, el format del teclat, aspectes de la xarxa… en fi, es tracta d’un Panell de Control general i les possibilitats són moltes, ja les anireu veient.

Avís: a mi m’agrada molt més el GNOME.

Que vagi molt bé!

3 comments

  • roger on 20 de maig de 2009 at 09:54

  Reply

  Hola Xavi, és bona idea instal·lar-se el programa Arranjament del Sistema. Jo tinc instal·lats precisament els tres programes que has comentat a l’apunt (Kolourpaint, Kollision i Amarok), però en canvi, he anat a la terminal per executar systemsettings i m’ha sortit que no el tenia. És el que tu dius, suposo que no sempre s’instal·la per defecte, a mi m’agrada més així. Vaja, que el teu apunt em servirà per poder gestionar millor aquests programes. Adéu, i salut!

  • guillem on 11 de novembre de 2009 at 18:45

  Reply

  Molt bon apunt Xavi! Justament aquest dies estava buscant el programa per configurar les opcions del KDE i ja l’he trobat! (uso gnome)

  Gràcies!

  • guillem on 11 de novembre de 2009 at 18:59

  Reply

  Per cert, per a tothom que li passi que les aplicacions KDE al Karmik Koala (Ubuntu 9.10) se li vegin les lletres en negreta i difuminades (costen de llegir), que executi:

  systemsettings

  I vagi a:

  Look & Feel > Appearance > Fonts

  I sel·leccioni:

  Force Fonts DPI: Disabled

  i:

  Use anti-ailasing: Enabled > Configure

  I en la nova finestra que s’obre hi seleccioni:

  Use sub-pixel rendering: RGB > Configure

  i deseleccioni l’opció:

  Exclude range

  Espero haver ajudat a algú 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.