El teu blog de Linux en català

Dreceres de teclat a Xfce 4

Aquesta setmana he decidit canviar l’entorn d’escriptori que havia fet servir sempre en el meu portàtil i m’he instal·lat el Xfce 4. No he tingut cap problema per configurar-lo: és molt senzill, intuïtiu, ben organitzat, i sobretot molt ràpid. Tot i això, he tingut un petit dubte a l’hora d’administrar les draceres de teclat i a continuació, explicaré com es poden gestionar mitjançant un parell de mètodes.

La manera més fàcil d’administrar les draceres del teclat és a partir del menú principal de l’entorn gràfic, és a dir, seguint el següent camí Ajustaments -> Gestor d’ajustaments Xfce 4 -> Teclat -> Dreceres. Un cop arribem en aquest menú, s’ha de crear un nou teclat clicant aTemes -> Afegeix i després Dreceres -> Afegeix. Un cop haurem arribat en aquest punt, només cap clicar la tecla que volguem i escriure l’0rdre que s’executarà en prémer-la.

Per exemple, si vull que quan premi F12 se m’obri la terminal de Xfce, afegiré la dracera clicant primer F12 i després escrivint xfterm4.

preferencies-de-teclat

De vegades, ens podem trobar que aquest mètode no funciona per a totes les combinacions de tecles. Llavors, serà el moment d’utilitzar el segon mètode, el mètode manual. Primer de tot, haurem de saber com codifica el sistema cada tecla. Obrirem una terminal i executarem el programa xev. Per cada tecla que premem obtindrem una sortida com aquesta, on podrem llegir el nom exacte que el sistema aplica a la tecla premuda. Per exemple, si prem la tecla control de l’esquerra obtindrem:

KeyPress event, serial 34, synthetic NO, window 0x3200001,
root 0x7b, subw 0x3200002, time 3229797, (64,30), root:(636,249),
state 0x0, keycode 37 (keysym 0xffe3, Control_L), same_screen YES,
XLookupString gives 0 bytes:
XmbLookupString gives 0 bytes:
XFilterEvent returns: False

Un cop ja tenim aquesta informació, que en aquest cas seria Control_L, podem accedir amb qualsevol programa de text pla (Mousepad, Gedit, Nano…) al fixer /home/usuari/.config/xfce4/shortcuts/personal.xml on es defineixen les draceres de teclat. Només haurem d’agefir la línia que necessiteu. Si també voleu que s’obri una terminal de Xfce quan premeu F12, escriureu la següent línia:

<shortcut command="xfterm4" keys="F12"/>

I el fitxer complet quedarà de la següent manera:

<shortcuts-theme name="personal">
<shortcut command="xfce4-popup-menu" keys="Control+Escape"/>
<shortcut command="xfhelp4" keys="Alt+F1"/>
<shortcut command="xflock4" keys="Control+Alt+Delete"/>
<shortcut command="xfrun4" keys="Alt+F2"/>
<shortcut command="xfterm4" keys="F12"/>
<shortcut command="xkill" keys="Control+Alt+Escape"/>
</shortcuts-theme>

Un cop utilitzat un d’aquests dos mètodes, recordeu que heu de reiniciar l’entorn gràfic per tal que us reconegui els canvis. I per cert, si busqueu la carpeta amb el fitxer, recordeu que allà on posa /usuari/ heu d’escriure el nom del vostre usuari. M’he recolzat en la següent font per escriure aquest apunt.

Aquests dies estaré provant Xfce4 i de moment m’ha agradat molt. No he tingut cap altre dubte ni problema, així que us animo a tots a provar-lo. Una abraçada!

2 comments

  • guillem on 19 de maig de 2009 at 11:28

  Reply

  Molt interessant Roger!

  Crec que ven aviat migraré a xfce tambè. Ja m’aniràs solucionant els dubtes que tingui.

  Salut!

  • oriolsbd on 19 de maig de 2009 at 18:55

  Reply

  Sempre he cregut que la possibilitat de tenir escriptoris lleugers per a ordinadors menys potents és un gran punt a favor dels sistemes Linux. Així no llencem ordinadors abans d’hora. 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.