El teu blog de Linux en català

Primera Alpha de Ubuntu 9.10 (Karmic Koala)

Mentre molts encara no hem passat tots els nostres ordinadors a Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) Canonical, l’empresa que hi ha darrera d’Ubuntu, ja està treballant de ple en la nova versió, que té prevista la seva sortida el 29 d’octubre. La nova versió serà la 9.10, i el seu nom clau és Karmic Koala. Avui precisament n’ha sortit la primera versió Alpha. Si voleu provar-la, us deixo els enllaços de les seves diferents versions (o, com diuen, dels seus diferents colors):

Ubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/releases/karmic/alpha-1/

Kubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/karmic/alpha-1/

Xubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/karmic/alpha-1/

Sobretot, de moment NO ÉS RECOMANABLE INSTAL·LAR-LO EN ENTORNS PRODUCTIUS, NI PER A ORDINADORS DE SOBRETAULA HABITUALS (excepte si teniu clar què significa una versió Alpha i n’assumiu les possibles conseqüències). Cal tenir molt clar que es tracta encara d’una versió de proves, i precisament la primera, de manera que segurament distarà molt de ser estable. Normalment, les primeres versions Alpha no tenen ni instal·lador gràfic (en aquesta primera Alpha d’Ubuntu 9.10 no ho he comprovat). Aquestes versions serveixen per a poder provar les seves noves funcionalitats, i trobar-hi possibles errades per tal de notificar-les i que les versions definitives siguin molt estables.

En aquesta pàgina podeu trobar el calendari de llençament de Ubuntu 9.10 Karmic Koala. Fa uns dies, a SomGNU ja ens van indicar algunes de les millores que portarà aquesta nova versió.

3 comments

  • oriolsbd on 15 de maig de 2009 at 13:25

  Reply

  A Phoronix ja han penjat una comparativa de rendiment entre Ubuntu Jaunty i la primera Alpha d’Ubuntu Karmic. Els resultats són molt interessants i prometedors. La podeu veure aquí:
  http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ubuntu_910_alpha1&num=1

  Respecte d’aquesta comparativa cal fer dues consideracions:
  – A Karmic encara no s’hi ha integrat el Plymouth, que ha de millorar molt el temps d’arranc.
  – Karmic encara està a la primera Alpha, o sigui que el seu comportament pot variar molt (tant per bé com per malament, esperem que per a bé) d’aquí a la versió final.

  Salut!

  • guillem on 15 de maig de 2009 at 14:14

  Reply

  Jo encara no m’he actualitzat a l’ubuntu 8.10. Em molesta molt que al instal·lar un nou nucli haigs de tornar a compilar els mòduls que hi tenies afegits. Per cert, algú sap com evitar que passi això?

  Salut!

  • roger on 16 de maig de 2009 at 16:37

  Reply

  Hola Oriol, trobo molt interessant que es publiquin les versions alfa a internet. Al realitzar aquesta acció, els desenvolupadors s’asseguren que molta gent provarà la nova versió del sistema operatiu, ja sigui per curiositat o per pur altruisme, i ajudarà a corregir-ne els possibles errors. D’aquesta manera, quan ja arriba la versió definitiva el públic en general pot estar segur que se n’han fet moltes revisions i que funcionarà correctament.

  Gràcies per tenir-nos sempre al dia amb les teves notícies!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.