El teu blog de Linux en català

Hibernació de Windows

Pels que encara depenem d’algunes aplicacions inoperatives, compartint l’espai de disc amb windows, alguna vegada us deu haver passat que windows us entra en hibernació i després no podeu muntar la partició des de GNULinux. Tal i com diu al iniciar-se (si ho tenim en verbose mode), no podem muntar-lo perquè sembla que està en ús. La solució més neta és entrant a windows altra vegada i apagant-lo normalment. Tanmateix, podeu forçar el muntatge si, com a mi, windows ha deixat de funcionar mostrant un regitzell de missatges sense cap tipus d’informació útil. La comanda per a fer-ho seria

sudo mount -t ntfs-3g /dev/sda2 /media/sda2 -o force

Atenció perquè el nom de la partició sol variar d’un ordinador a un altre, depenent del tipus de disc i del número de partició. Segurament podeu veure el missatge del que parlava al paràgraf anterior polsant alt+F1 quan esteu arrencant GNULinux (després del GRUB).

Entre d’altres símptomes per saber que us ha passat quelcom semblant que trobareu és que no podreu muntar la unitat, amb el missatge d’error

No es pot muntar el volum.

Detalls:

mount: només l’usuari root pot muntar /dev/sda2 a /media/sda2

quan intenteu entrar a la unitat fent doble-click (ubuntu automunta les particions al iniciar o al fer-hi doble click). Els detalls també us permeten saber quin és el nom de disc. I amb això podeu recuperar les dades que tenieu allí guardades.

En conclusió, pel que sembla el meu windows ha decidit suicidar-se, i jo no li negaré el plaer. Aprofitant les màquines virtuals descrites per l’oriol, veurem si puc alliberar-me prop del 60% del disc i continuar utilitzant les aplicacions que encara no tenen un bon substitut. (En realitat el meu problema és amb els drivers de la targeta gràfica, que una màquina virutal m’han dit que no ho resol, però ho comprovaré, a vere si hi ha sort 🙂 )

2 comments

  • oriolsbd on 27 d'abril de 2009 at 16:57

  Reply

  Ei, molt útil. 🙂

  Gràcies.

  • guillem on 29 d'abril de 2009 at 10:14

  Reply

  Una cosa més que no sabia! Llàstima que no tingui el windows instal·lat per provar-ho 😀

  Per cert, algú sap com està el tema de la hivernació en gnu/linux?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.