El teu blog de Linux en català

Ubuntu 9.04 ja és aquí.

Com hem anunciat al principi del dia, avui a part de ser Sant Jordi és el dia que Canonical ha triat per treure a la llum una nova versió d’aquesta distribució de GNU/Linux.

Per a descarregar-lo podeu fer servir la descàrrega directa des d’un dels molts servidors disponibles o per torrent

El mètode normal és des de la pàgina oficial de descàrregues d’Ubuntu en la que podeu triar entre les versions d’escriptori, per netbooks i per servidors. La de netbooks és nova i ofereix un gran rendiment sobre aquest petits aparells. Recordeu també que podeu seleccionar si descarregar la versió de 32 o 64 bits. La de 64 es imprescindible si es té un ordinador amb 4 o més GB de memòria RAM.
També podeu fer servir els arxius torrent:
Ubuntu per a escriptori (desktop) 9.04 de 32 bits, via torrent
Ubuntu per a escriptori (desktop) 9.04 de 64 bits, via torrent

Com a novetats principals s’aquesta versió, ens trobem amb les ja conegudes pel nou nucli que fa servir,  les novetats de gnome 2.26 (amb nous temes visuals molt bons) i com sempre les últimes versions disponibles del programari habitual (Openoffice 3, Firefox 3.0.9, Gimp 2.6…).

A més no poden faltar les millores pròpies de la distribució, com són les noves interfícies de GDM (gestor d’entrada, a on posem el nom d’usuari i la contrasenya) i del usplash (la barra de càrrega que apareix al engegar i apagar el sistema), en el tema visual ens trobem amb un sistema de notificacions renovat, que ens servirà per que veguem (però sense emprenyar) la cançó que estem escoltant, qui ens diu alguna cosa pel emesene/pidgin, el volum del sistema, la il·luminació de pantalla…

Per suposat no només hi ha novetats en el tema visual, a més tenim unes millores de rendiment importantíssimes, degudes en gran part al nou nucli pero també per part de la gent de Canonical, gaudim d’uns temps d’arrancada magnífics, sobretot en ordinadors amb discs SSD i un millor rendiment en general.

jaunty_m

 

Per als que ens llegeixen des de windows, pensant que un dia d’aquest podria provar GNU/Linux, aquest és un molt bon moment aprofitant l’excelent tutorial que ha fet la gent de alliberats.org.

 

Per als que ja esteu a ubuntu, res millor que una actualització. Si veieu que synaptic no va massa bé (li costa descarregar), no ho feu, espereu uns dies a que els servidors de Canonical estiguin millor.

 

ACTUALITZAR DE UBUNTU 8.10 A 9.04

Em de prémer ALT+F2, per a que aparegui el llançador d’aplicacions.
Captura-Executa_una_aplicaci-2
Com veieu a la imatge, n’hi ha prou d’escriure:

 update-manager -d

Un cop heu clicat a “Executa” sortirà el gestor d’actualitzacions habitual, però amb un botó a dalt que ens oferirà actualitzar el sistema, al fer-hi clic ens demanarà una sèrie de confirmacions, on es mostrarà tot el procés, es baixaran les actualitzacions i les instal·larà.

Recordeu que al fer això quedaran inhabilitats el repositoris de tercers, que haureu de tornar a habilitar des del gestor de fonts de programari. També penseu que s’actualitzaran centenars de paquets, això vol dir deixar l’ordinador tranquil, que en té per hores (en un ordinador normal poden ser unes dues hores, en un portàtil molt més segons la potència).

Deixa un comentari

Your email address will not be published.