El teu blog de Linux en català

Com crear diagrames amb GNU/Linux?

Aquest apunt està especialment destinat a científics, enginyers i estudiants de carreres tècniques en general. Molts cops, per a algun treball o projecte, hem d’elaborar diagrames de diferents tipus que representin una instal·lació elèctrica, un procés industrial, una xarxa…

Si, com jo, us heu cansat de dibuixar fletxetes amb l’openoffice i intercanviadors de calor amb el paint, aquí us proposo una alternativa interessant: l’editor de diagrames Dia!

Us el podeu instal·lar des del gestor de paquets Synaptic, buscant el paquet “dia”, i ell s’encarregarà d’instal·lar la resta.

És molt senzill de fer servir i per això no en farem una descripció extensa, però per a que us hi familiaritzeu aquí teniu una captura de pantalla:

No cal que intenteu desxifrar el diagrama, no té sentit ;)

No cal que intenteu desxifrar el diagrama, no té sentit 😉

Com podeu veure, és molt simple i funcional: una finestra per dibuixar i una finestreta amb les diferents eines.

Inclou moltíssimes modalitats de dibuix que podeu seleccionar des de la finestreta d’eines: eginyeria química, elèctrica, civil o informàtica, diagrames de lògica, dibuixets isomètrics per a mapes, diagrames hidràulics… tot bastant complet. Entre d’altres funcions interessants, t’ofereix la possibilitat de desar el fitxer en format .dia (per a la seva posterior edició) o exportar-lo com a dibuix en format .png (per imprimir-lo o inserir-lo en un document, per exemple). I bé, ofereix moltes altres opcions que us deixo per vosaltres.

És un programa sense massa secret però que ens pot treure d’un mal pas una d’aquelles nits d’insomni en què casualment recordem que l’endemà hem d’entregar un informe i encara no hem fet res 🙂

Espero que us sigui útil i l’exploteu al màxim! Salut!

    • guillem on 10 d'abril de 2009 at 12:05

    Reply

    La veritat és que és maco pensar en alternatives lliures, però els diagrames és l’únic motiu per al qual segueixo fent servir MS Office per alguna cosa (i per tant, mantinc una VM amb WinXP): MS Visio és un producte genial i del qual, encara que no ens agradi, Dia està a anys llum 🙁

    • roger on 14 d'abril de 2009 at 13:29

    Reply

    Jo he utilitzat aquest programa precisament a l’hora de presentar un Projecte a la Universitat. Molt bo i molt útil per la seva senzillesa i efectivitat. Com tu has dit, fàcil de fer sevir. Per això és un programa que recomano a tothom que necessiti fer diagrames.

    Cal dir que Dia només és un programa per dibuixar diagrames, no per fer cap mena de càlculs.

    • anna on 15 d'abril de 2009 at 10:39

    Reply

    que guai! ja el provaré que haig de fer el diagrama de flux del meu sistema.
    inclou condensadors, forns, reactors, separadors, vàlvules de pressió, balances, i controls de P, T (aquelles rodonetes?)

    • guillem on 21 d'abril de 2009 at 12:22

    Reply

    jo crec sincerament que un programa com el Dia no te res per envejar a altres opcions privatives. jo per exemple he fet enginyeria quimica i el visio no l’he fet servir mai, recordo que feia els diagrames amb el paint… 😀

    • anna on 4 de maig de 2009 at 18:53

    Reply

    eis! al final l’he fet servir pel diagrama del meu procés… i m’ha quedat ben maco =)
    merci!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.