El teu blog de Linux en català

Beta de Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope)

Ja ha sortit la versió Beta de l’Ubuntu 9.04 (àlias Jaunty Jackalope), que ha de treure la seva versió definitiva el dia de Sant Jordi d’enguany. Si voleu provar-la, us deixo els enllaços de les seves diferents versions (o, com diuen, dels seus diferents colors):

Ubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/releases/jaunty/beta/

Kubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/jaunty/beta/

Xubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/jaunty/beta/

Edubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/edubuntu/releases/jaunty/beta/

Sobretot, de moment NO ÉS RECOMANABLE INSTAL·LAR-LO EN ENTORNS PRODUCTIUS, NI PER A ORDINADORS DE SOBRETAULA HABITUALS (excepte si teniu clar què significa una versió Beta i n’assumiu les possibles conseqüències). Cal tenir molt clar que es tracta encara d’una versió de proves. Aquestes versions serveixen per a poder provar les seves noves funcionalitats, i trobar-hi possibles errades per tal de notificar-les i que les versions definitives siguin molt estables.

En aquesta pàgina podeu trobar el calendari de llençament de Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope.

  • guillem on 27 de març de 2009 at 23:00

  Reply

  Per curiositat com pinta aquesta nova versió? Perquè jo mai he acabat d’estar content amb les actualitzacions. Sempre haig de tornar a instal·lar els mòduls que tenia afegits al nucli i amb el tema del só vaig tenir molts problemes amb la versió anterior. Almenys sí que és cert que hi fiquens noves versions dels programes que s’agraeix molt.

  • oriolsbd on 28 de març de 2009 at 15:15

  Reply

  Les sensacions que jo tinc són molt bones. Recordo que, quan estava provant la beta d’Ubuntu 8.10 en màquines virtuals, ja veia que anava força lent. Quan va sortir la versió definitiva, encara va trigar un parell de setmanes a tenir un bon rendiment.

  En canvi, amb Ubuntu 9.04 veig que va força ràpid. He llegit a diversos articles que els equips de desenvolupament del Kernel, dels diferents programes “genèrics” inclosos en Ubuntu, i també els dels propis d’Ubuntu s’han esforçat molt, no tant a presentar novetats (que també n’hi ha, i moltes), sinó a millorar el rendiment. I això es nota.

  També hi ha un programa nou, que ja trobava a faltar, que es diu “Computer Janitor” que es dedica a fer diversos tipus de neteja del sistema, com per exemple esborrar llibreries no utilitzades (perquè hem desinstal·lat els programes que les utilitzaven). És un programa semblant al Ccleaner en Windows. Encara li falten moltes característiques importants, però per va molt bé, i ja les aniran afegint.

  D’altra banda, amb una màquina virtual no es pot provar tot, sobretot el referent a compatibilitat amb maquinari, o sigui que no et puc dir si tindràs problemes concrets amb el so.

  De tota manera, jo segur que m’hi passo. El que no sé és si ho faré abans que surti o després. De moment, ja estic fent proves de la utilitat d’upgrade en màquines virtuals. Si veig que va bé, segurament penjaré una anotació.

  Salut!

  • guillem on 31 de març de 2009 at 15:13

  Reply

  Mmm sona interessant! De moment crec que el que faré però és esperar-me a que la resta de gent actualitzi i passi un temps raonable perquè es solucionin els primers errors, ja que sinó l’actualització és molt traumàtica i el meu equip l’uso per producció.

  De totes maneres ara m’estic passant a l’Arch així que espero en un periòde de temps raonable poder canviar de distro. Ja us aniré explicant les meves exeriències. Salut 😉

  • oriolsbd on 31 de març de 2009 at 15:19

  Reply

  Normalment, el millor és canviar de versió quan han passat més o menys un parell de setmanes del seu alliberament (tot i que jo ho faig abans).

  Per cert, ja aniràs explicant què tal funciona l’Arch. N’he sentit a parlar molt. 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.