El teu blog de Linux en català

Richard Stallman: Casos curiosos sobre patents

A la conferència de Richard Stallman a les III Jornades de SIG Lliure de Girona va explicar alguns casos curiosos referents a patents que volia comentar-vos en aquesta anotació.

El primer és una mostra de l’absurditat a que s’arriba a vegades amb el tema de les patents. Un bon dia (si no recordo malament, em sembla que va dir a finals dels anys 80) se li van presentar al Richard Stallman uns advocats dient que havien detectat que el seu programa Emacs utilitzava una idea patentada pels seus clients. En aquest cas, la demanda no va prosperar perquè l’Emacs s’havia programat més de 10 anys abans que sortís la patent!

En el segon cas es veu fins a quin punt poden ser obvies i injustes les patents. Un home va demanar assessorament a la Foundation for Free Information Infrastructure perquè havien denunciat el seu casino per culpa d’una patent. La idea patentada era el fet de tenir “més d’una màquina amb més d’una pantalla connectades per xarxa”. En aquest cas, la demanda va prosperar, i l’home va haver de pagar.

L’últim cas és una mica més llarg. Té a veure amb un programa que jo he utilitzat moltíssim en entorns Unix per a comprimir fitxers: compress. Aquest programa no comprimeix tant com altres, però és més ràpid i consumeix menys recursos. Actualment, no ve instal·lat de forma predeterminada a Ubuntu (a les altres distribucions, no ho sé). El compress es basa en l’algoritme LZW. El compress es va programar l’any 1984, però l’any 1985 va sortir una patent “demorada” sobre l’algoritme LZW (que s’havia demanat abans del 1984), de manera que el compress infringia la patent.

Més endavant, van intentar crear un altre programa de compressió amb un altre algoritme, però poques setmanes abans de publicar el programa, va sortir una patent sobre l’algoritme en qüestió, de manera que el nou programa no va arribar a sortir mai a la llum. Per últim, l’any 1993 van aconseguir un programa de compressió lliure de patents, el gzip (basat en l’algoritme DEFLATE).

Però la història amb l’algoritme LZW no va acabar aquí, perquè està dins les especificacions de diversos formats molt utilitzats. Per exemple, el format Postscript, utilitzat per les impressores, utilitza l’algoritme LZW. Per a poder utilitzar aquest format lliure de patents es va aprofitar en un buit legal a la patent, perquè només restringia els programes que comprimissin i descomprimissin l’algoritme, però no els que només el descomprimíssin, i així es va implementar el PostScript amb GNU/Linux lliure de patents. 🙂

Un altre format que també utilitza LZW és el GIF. O sigui, que totes les imatges que tenim en format GIF tenen una patent. Per a solucionar aquest problema de patents, es va crear el nou format PNG, força més potent que el GIF, i que, de forma no oficial, significa “PNG Not GIF”. No us sona una mica a allò de que GNU significa “GNU Not Unix”? 🙂

  • guillem on 18 de març de 2009 at 16:36

  Reply

  Molt bon article, i a més molt didàctic. Realment això de les patents és una vergonya per la nostra societat però ja se sap, mentres qui manin siguin les grans corporacions poc espai queda pel sentit comú.

  A veure si la gent va agafant conciència sobre aquests temes, que encara que sembli cosa de quatre “freakys” ens afecta a tots, i de quina manera!

  Novament felicitats per l’article, m’ha agradat molt! 🙂

  • guillem on 18 de març de 2009 at 16:41

  Reply

  Justamenta ara llegeixo a la wikipedia que la patent ZLW va expirar al 2003 als EUA, així que ja és deu poder usar el programa compress sense haver de pagar-li un tribut al patentador.

  • PellRoja on 18 de març de 2009 at 21:32

  Reply

  Molt bon article 🙂 .El tema patents a estats units agafa una absurditat molt gran. Em recorda a l’absurditat en el tema de les barres inferiors com avant-window-navegator, que apple posseix alguna patent.

  Cada dia s’aprèn una cosa més, no havia sentit a parlar del ZLW tot i haver llegit ja fa temps aquesta notícia http://lafarga.cat/noticies/el-format-gif-ja-es-lliure

  • jordi on 23 de març de 2009 at 12:01

  Reply

  Doncs si. DEFLATE (desinflar), el contrari (tant en significat com lletra) de compress. Copyright d’idees.

  • pol on 23 de març de 2009 at 22:18

  Reply

  Molt bo aquest! Així que si el nostre joc utilitzes .gif ja no el podriem alliberar! És increïble com costa fer una cosa lliure! Com es deia el programa per saber si l’ubuntu era lliure? N’hi ha per programes concrets? :S

  • oriolsbd on 24 de març de 2009 at 00:06

  Reply

  El programa és el “vrms”. Està directament instal·lable per Synaptic. Un cop instal·lat, des d’un terminal executes:
  vrms
  I veuràs tots els programes no-lliures que estàs utilitzant. Per cert, jo pensava que m’indicaria que el Firefox és no-lliure. Em sembla que el programa en sí és lliure, però com que el seu Logo no és lliure, en sentit estricte es pot dir que el Firefox tampoc no hi és. Per això, a Debian utilitzen l’Iceweasel, que ès el mateix Firefox però amb un logo diferent.

  Algú que utilitza Debian (i sap com va anar això) pot confirmar que és així? Em sona que sí, però segur que algun detall que he comentat és incorrecte. 🙂 Té alguna diferència més l’Iceweasel respecte de Firefox?

  • pol on 24 de març de 2009 at 01:34

  Reply

  Certament, és curiós que no el marqui com a no-lliure el firefox… Pel que tinc entés és com tu dius, només el nom/logo és no lliure, per la resta és lliure, així que suposo que només es fixa en els paquets? la veritat és que podria ser més exhaustiu… I cap de les comandes que et diuen al help canvia el seu output :/ Alguns m’han sorpès enormement, del tremulous, el tremulous-data és no lliure! I el manpages també? Que curiós!? Llàstima que l’explain no funcioni, m’hagués agradat saber perquè :S

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.